🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градска икономика

Община Бургас инвестира в индустриални паркове, здравеопазване и инфраструктура, за да привлича бизнес. Този процес обаче върви трудно, а основният актив на града все така остава морето

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Бургас". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Бургас и морето. Оттам започва новата серия на "Капитал", посветена на големите и икономически активни градове. Има няколко причини да се вгледаме по-детайлно в местата, които движат българската икономика напред.

Първо, бъдещето е в градовете. Ако погледнете картата на Европейския съюз, разделена по региони, ще видите, че тенденцията за струпване на все повече население в икономически активните центрове е навсякъде. От това как се развиват българските центрове (извън София) ще зависи до голяма степен как се развива цялата икономика на страната.

Второ, тъй като в тези места текат много интересни процеси, които определят и ритъма на икономическото ежедневие на голяма част от хората, те искат опитен поглед и анализ, каквито "Капитал" винаги е предоставял. Например в броя за Бургас ще разберете, че хаотичното развитие на туризма води до нерешими проблеми дори при ръст на посещенията. Че инфраструктурата е важна предпоставка за идването на инвеститори, но не единствена. Че недостигът на кадри, изгонени от ниското заплащане и дълги години липса на икономически възможности, води до отлагането на милиони евро инвестиции. И че за решаването на тези огромни проблеми има нужда от активна и мислеща местна власт. Тази в Бургас за щастие е такава. Дали ще успее да се справи, е важен въпрос не само за областта.

И трето, зад всички икономически процеси стоят хора. Ако те успяват да разказват опита си и да водят смислен диалог помежду си и с местните власти, полето на възможности за всички ще се разшири. Ако постигнат това, "Капитал Градове" ще са успешен проект.

Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 16 - 22 март (пакетна цена 4 лв.) или самостоятелно (7 лв.) ТУК.
Все още няма коментари
Нов коментар