🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слънчев бряг в търсене на нов имидж

Махане на щендерите със стоки и повече камери и наблюдение планира "Слънчев бряг". Дружеството обаче има нужда от още много инвестиции и решение дали ще е общинско или държавно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Бургас". Всички текстове по темата може да откриете тук.
2.6 млн. лв. приходи

611 хил. лв. загуба

20 млн. лв. нужда от инвестиции за нова дъждовна канализация

Слънчев бряг ще премахне щендерите със стоки на открито през наближаващия активен сезон. След инспектиране на морския курорт през февруари министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че са премахнати 190 незаконни преместваеми обекта край плаж "Слънчев бряг-север". Целта е да се създаде по-привлекателен образ както на тази част от курорта, която е под управлението на акционерното дружество, така и за цялата му територия.

"Целта ни е избягване на струпването на търговските обекти на едно място, освобождаване на алеите и на подхода към плажа", казва изпълнителният директор на компанията "Слънчев бряг" Златко Димитров. Според него реализацията на проекта е свързана с доста логистична работа, защото с новите решения трябва да се съобразят както концесионерите, така и хотелиерите и административните органи. На територията на комплекса има 205 обекта - предимно хотели и ресторанти. От управлението на акционерното дружество смятат, че до 2-3 години новата визия на курорта ще бъде факт.

През миналата година със съдействието на община Несебър са премахнати около 70 незаконни обекта в курорта. Изградена е и велоалея по протежението на целия комплекс от Несебър до Влас.

Кой да е собственик

През последните години се обсъждат много възможности за бъдещото развитие на "Слънчев бряг". Сред тях беше и прехвърлянето на акционерното дружество към община Несебър. И сега постъпленията от данъците в курорта отиват в общинската хазна, но общината трудно може да инвестира в инфраструктурата на комплекса, защото не е собственик. Все още липсва ясен статут на големите курорти в България. Независимо от това какво решение ще се вземе за по-доброто развитие на Слънчев бряг през следващите години, трябва да се начертае възможно най-скоро посоката, в която да се върви, категоричен е Димитров.

Той допълва, че ако се вземе решение за прехвърлянето на акционерното дружество към община Несебър трябва да се реши по какъв начин би могло да се случи това, защото дружеството не е 100% държавна собственост. 25% от него са собственост на акционери, от които 4500 физически лица и 17-18% - на фондове.

Слънчев бряг, както и останалите големи курорти са с национално значение и формират голяма част от туристическия продукт на България, казва Димитров. Според него би било най-добре ако стратегията и бъдещето за развитието на тези големи комплекси бъде под управлението на държавата. Необходимо е допълнително финансиране за развитието на курорта, за да се подобри цялостно и качеството на туристическия продукт, смята той. В момента "Слънчев бряг" изпълнява най-вече дейности, свързани с поддръжката на инфраструктурата и сигурността на туристите. Постъпленията на дружеството са основно от осъществяваните дейности по отношение на атракциите, които се предлагат на територията на комплекса, от таксиметрови услуги, от услуги за ползване на инфраструктурата. Необходимо е обаче през следващите години да се увеличат паркингите в курорта, да се създаде подходяща транспортна инфраструктура с пешеходни зони, както и да се поднови канализацията за дъждовната вода. Изграждането на новата канализация трябва да бъде приоритет в близките няколко години. За полагането й обаче ще бъдат необходими около 20 млн. лв.

По-малко див, по-добре наблюдаван

Основният проблем на Слънчев бряг остава сигурността на хората в курорта и спазването на реда - нещо, с което мястото пословично не е известно. "Слънчев бряг" обаче иска да промени това. Дружеството е създало мрежа за видеонаблюдение в курорта, за да има максимален контрол от страна на полицията върху всичко, което се случва. Камери са поставени както на централната алея "Кубан", така и по протежение на крайбрежната алея. Осигурена е 24-часова охрана на контролните пунктове. През изминалия сезон са били наети 150 полицаи допълнително.

"Опитваме се съвместно с полицията да въведем режим на зареждане със стоки в курортния комплекс, за да не се получава струпване в определени часове от деня. Алеите на курорта са тесни и не могат наведнъж да поемат атракции, трансфери, зареждания", казват от дружеството.

Данните на "Слънчев бряг" показват, че през последните 2 години броят на бар-кроловете, които белязаха курорта като център на "алкохолния туризъм", са намалели с 60-70%. Този вид забавления са със затихващи функции, все повече туроператори осъзнаха, че те не носят предимства, казват от акционерното дружество. Те твърдят, че все повече чуждестранни и български семейства избират Слънчев бряг за своята почивка заради високия туристически продукт, предлаган от много петзвездни хотели, както и допълнителните бонуси и услуги, които те предлагат през последните години. Като цяло миналият сезон беше успешен, макар че постигнатият ръст на туристите от 3.5% е по-нисък от очаквания, казва Димитров. Успех за изминалия туристически сезон е връщането на френските туристи в Слънчев бряг, които отбелязват ръст от 60%, както и ръста от 50% на скандинавските туристи, който се дължи на директните полети (виж текста за туризма в Бургаска област).

Това обаче не е довело до значително увеличение на приходите на "Слънчев бряг", които през 2017 г. са в размер на 2.6 млн. лв. - съвсем леко нагоре спрямо 2016 г. Дружеството също така продължава тенденцията за трупане на загуби, които се дължат най-вече на огромните разходи по поддръжка на инфраструктурата в черноморския курорт. Загубите за 2017 г. са намалени от 1.2 млн. лв. на 611 хил. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ydw12523484 avatar :-|
    D
    • + 1

    Приходи 2,5 милиона? Шегувате се, нали? Толкова прави само някоя от дискотеките за 1/3 от сезона. Валерката, Ангелкова, НАП и компания плътно там цяло лято и ще се оправят нещата. Ако чакате сами да се регулират ще почакате.

    Нередност?
Нов коментар