🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За умните неща и бизнеса

Няколко примера как интернет на нещата вече променя бизнес модели и какво означава това за икономиката на бъдещето

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Технологии за бизнеса. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Няколко български компании вече са се заели с изграждането на инфраструктура и устройства, които да бъдат почва за развитието на IoT модели.

След не повече от пет години може би помпата за течен сапун у дома ви ще бъде свързана директно с онлайн магазина и сама ще си поръчва консумативите. Поне така твърдят проповедниците на бързо настъпващата повсеместна свързаност във всички сфери от живота ни.

"Понятието интернет на нещата (The Internet of Things - IoT) е следващата голяма работа." Няма как да не сте чули нещо подобно многократно през последните години както от технологичните, така и от бизнес средите. И данните в подкрепа на подобно твърдение са немалко - Gartner прогнозира 25 млрд. свързани устройства до 2020 г. и около 2 трлн. долара добавена стойност за икономиките в световен мащаб.

IoT за начинаещи

Интернет на нещата е концепция за свят, в който все повече и повече предмети са свързани помежду си. Технологията се основава на сензори, монитори и мрежи за бърз и надежден мобилен интернет, които да осъществят комуникацията между отделните обекти.

Според смелите представи и обещания на визионерите в технологичния сектор след няколко години ще можете да свържете почти всичко, за което се сетите. Като започнем от дребни удобства в дома - например климатикът ви да знае кога се прибирате, за да ви осигури предпочитаната температура, при това без да ви задава излишни въпроси (каквито устройства разработва например българската компания "Мелиса клаймът"). По същия начин сензори могат да следят трафика в града и да известяват своевременно автомобила ви за възможните задръствания или свободни паркоместа. В недалечен момент ще можете да платите сметката си в магазина чрез умната си гривна, която има запаметени данните на всичките ви карти, но позволява плащане само ако разпознае вашия пулс (MasterCard и техни партньори вече предлагат подобни услуги на пазара в САЩ). Крайната цел на всичко това е автоматизиране и оптимизиране на процесите.

В ежедневното проявлението на IoT може да се намери в улеснението и спестяването на време. В бизнеса на свързаността се пада задачата да автоматизира процесите с цел съкращаване на разходи, като последното може да означава и на такива за персонал.

И ако всичко ви звучи като нещо от далечното бъдеще, грешите. Темпото, с което се развиват тези технологии, непрекъснато се ускорява. Голяма част от платформите за напълно свързан свят вече съществуват. Примери за прилагането им и във физическия свят са всички изброени по-горе вече съществуващи решения.

Повсеместна свързаност

"Интернет на нещата ще остави огромен отпечатък върху икономиката, каквато я познаваме, трансформирайки корпорации в дигитален бизнес и създавайки изцяло нови бизнес модели, повишавайки ефективността и генерирайки нови канали за приходи", коментира Джим Тули, вицепрезидент и анализатор на Gartner. Той обаче предупреждава също, че за много компании процесът може да се окаже болезнен.

В момента IoT технологиите - както и бизнес моделите, в които присъства концепцията, са в процес на съзряване. Въпреки ранния си етап на развитие обаче вече имаме и примери за съществуващи или планирани имплементации в различни индустрии. Дори в България. При това както на мрежово, така и на хардуерно и софтуерно ниво.

Няколко български компании вече са се заели с изграждането на инфраструктура и устройства, които да бъдат почва за развитието на IoT модели. През септември регистрираната в Испания, но с изцяло български екип 6lowpan.io пусна в София своеобразна мрежа за пренос на данни, целяща да свърже устройства и сензори от всякакъв тип във и около града.

"Алтерко роботикс" си извоюва награда за иновации заради своето реле Shelly S2W-1.0, което прави възможно следенето и оптимизацията на потреблението на електроенергия.

Германският концерн Software AG, който има голямо развойно звено в София, пък разработва софтуер за свързване на различни устройства помежду им.

Новата мрежа на София

В средата на септември в София от компанията 6lowpan.io беше стартирана пилотна мрежа, която обединява два IoT протокола и помага за реалното свързване на различни устройства, като така приближи столицата една стъпка по-близо до понятието умен град.

Ако сте чували за всевъзможни приложения за интернет на нещата в области като медицина, градоустройство, производство или земеделие, вероятно в общия случай е било в контекста на 5G мрежите. След около пет до десет години те би трябвало да донесат със себе си изключително бърза и устойчива връзка. Технологията LoRaWAN е алтернатива на 5G мрежата, но за разлика от свръхбързите мрежи на телекомите е бавна. Идеята й е да бъде използвана само за свързване на сензори и приложения и през нея да преминават малки обеми данни.

Потенциалните ползи от наличието на технологията LoRaWAN са много - от приложения за умно земеделие, през дигитална медицина и автоматизиране на сгради до интелигентно управление на градската среда. В общи линии става въпрос за мрежа, която се използва за свързване на всякакъв тип сензори - било то в почвата, по паркинги, на уличното осветление или интегрирани в безжични устройства, с облачни платформи и решения като Watson на IBM или Microsoft Azure.

Системите могат да бъдат много полезни и в дигиталната медицина. "В България има много възрастни хора, които живеят сами, често се притесняват за здравето си, викат Бърза помощ, понякога без нужда. С LoRaWAN безжично устройство (но не с Вluetooth, тъй като изисква и смартфон) данните автоматично се качват в медицинска платформа и така може да се следи състоянието и му се напомня кога какво трябва да направи", обяснява Илиян Стоянов, основател на 6lowpan.io.

LoRaWAN може да допринесе много и за по-интелигентното управление на града. В момента екипът на 6lowpan.io обмисля как да изгради тестова система за замерване на шумово замърсяване, която да се използва във времето, когато няма инспектори - след 18 ч. например.

Според Стоянов наличието на технологията в града неминуемо ще спомогне за зараждането на редица стартиращи бизнеси с простички решения, за които никой не се е сетил до този момент,

Интернет на електричеството

Неотдавна българската технологична компания "Алтерко роботикс" представи новата си разработка - двуканалнo Wi-Fi реле Shelly S2W-1.0. "Като всяко реле Shelly, и Shelly S2W-1.0 прави интернет и електричеството съвместими – обясни Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко роботикс". "То може да управлява две електрически вериги едновременно или двупосочен електромотор и в този смисъл е особено подходящо за промишлеността. Освен това благодарение на S2W-1.0 потребителят може да следи електропотреблението в дома, офиса, производството си и съответно да го оптимизира."

Shelly S2W-1.0 представлява превключвател за две електрически вериги с изключително малки за своите възможности размери (42 x 37 x 20 мм). Релето може да бъде монтирано в стени, конзолни кутии или уреди. Вътре има вградени Wi-Fi модул, уеб сървър и уеб страница, които позволяват релето да се управлява от смартфон, таблет или компютър с достъп до същата Wi-Fi мрежа, или до интернет, ако са направени съответните настройки. Това прави устройството универсално и достъпно решение за интеграция в съществуващи системи. Релето отчита и текущото потребление на ток във веригите, към които е монтирано. То не се нуждае от допълнително окабеляване за своето захранване или за управлението си и може да управлява осветление, контакти, битови уреди, завеси, ролетни щори, или накратко - всичко, захранвано с електричество.

Свързани автомобили за умни застрахователи

Още един пример за интересна IoT технология, която води началото си от България, е разработваният от германската компания Software AG софтуер за аутомотив индустрията и застрахователния сектор.

Софийското развойно звено, ръководено от Йоханес Фийгенер, прави система, която през сензори събира различни данни за състоянието на автомобила, честотата на ползването, както и характеристиките на шофиране. Анализираните данни по-късно могат да бъдат представени на застрахователни компании, за да се персонализират опциите за полица на даден автомобил. "С нашия продукт може да се следи например, ако шофьорът по принцип има агресивно поведение на пътя, което се отразява и на цената на застраховката му", обяснява Фийгенер.

Производство и търговия

Начините, по които IoT може да влезе в полза на бизнеса, са различни и варират най-вече според индустрията. Проучване, проведено от Gartner миналата година сред мениджъри в различни сектори, сочи, че производството и търговията на дребно са два сектора с особено високи очаквания за IoT.

Едно от ключовите понятия, що се отнася до бъдещето на производството, е "Индустрия 4.0" - ерата, в която почти всяка стъпка в производството е автоматизирана благодарение на свързаността на отделните машини или роботи, участващи в процеса. Технологиите вече се използват в автомобилостроенето - например в заводите на BMW, където колите се сглобяват от комуникиращи помежду си производствени роботи.

Software AG разработва решения и за производството, особено такова, в което са интегрирани много машини и работният цикъл е неравномерен. "Оптимизираме процеса, като чрез сензори следим и анализираме кога едно съоръжение не е необходимо да бъде изключвано или как да бъдат пренаредени операциите, за да се спести от консумацията на енергия например", обяснява Фийгенер. Технологията, за която той говори, се използва успешно в химически предприятия например.

В минното дело някои компании също използват свързаността, за да оптимизират транспорта си. Това става чрез автономни товарни коли, които могат да работят денонощно, имат по-ниски разходи и увеличават производствения капацитет.

Един пример от световната ритейл сцена пък е имплементирането на RFID сензори в датчиците върху продукти против кражби, чрез които се следят и наличните количества от дадени артикули. Не на последно място така се пестят време и разходи за персонал, коментират от Gartner.

Включването на IoT и във вертикалните индустрии ще направи революция в традиционния начин на производство, а тези промени ще доведат и до големи възможности за доставчиците, коментират още от Gartner.

Въпрос на сигурност

Развитието на IoT концепциите добавя изцяло ново измерение на въпроса с преноса и сигурността на данните. Когато интернет на нещата стане пълнокръвна част от ежедневието и бизнеса, терабайти информация ще потекат в мрежите и към изнесените центрове за съхранение на данни.

И тъй като свързаността предполага и огромен поток от разнородни данни в световните мрежи, няма как да се пренебрегне въпросът със сигурността. Опазването на тези данни е крайъгълен камък за развитието на IoT. Въпреки това традиционните технологии все още не могат да гарантират сигурността, от която големите предприятия и корпорации се нуждаят, казват от Gartner.

Ето защо бизнес и технологичните лидери ще трябва да преосмислят традиционните подходи за киберсигурността и управлението на достъпа в среда с участието на огромен брой свързани устройства. Нужни са нови правила, когато устройствата и услугите са толкова разнообразни и в толкова много различни форми извън обхвата на всяка организация, предупреждават анализатори.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал