🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето е принтирано... в 3D

Няколко тенденции за бързото развитие на триизмерния печат

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Технологии за бизнеса. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Потенциалът на 3D принтирането надхвърля границите на въображението и възможностите във всяка индустрия. Не е преувеличено да кажем, че след време такива машини ще има във всеки дом, офис, завод и строителна площадка. И макар да е основна част от индустрията на бъдещето, технологията е използвана от близо три десетилетия от различни компании за направата на прототипи и части. Сега сме свидетели просто на демократизацията на триизмерния печат, който ще промени живота ни. Няколко тенденции показват какъв ще е огромният ефект от навлизането на технологията в масова употреба:

Нови и персонализирани материали

Ще се появяват все повече материали за принтиране. Използването на метали вече е факт (стомана, титан, злато и т.н.), но ще навлизат все повече органични материали за направата на кожа и органи. Друга бъдеща тенденция ще е използването на мултиматериално 3D принтиране. Но още по-интересно ще персонализирането на самите съставки - например в медицината. Те ще могат да съдържат лекарства и антибиотици, който постепенно да пускат в организма.

Според Forbes някои учени вече експериментират с използването на графен, който е гъвкав, прозрачен и е 100 пъти по-здрав от стоманата. Така ще е възможно да се принтира примерно костюма на Супермен.

Локално производство

Неотдавна съоснователят на Twitter Биз Стоун предрече, че след десет години Nike може да е само софтуерна компания. Благодарение на 3D принтирането всичко ще се произвежда много по-близо до потребителите, дори и в домовете им. По квартали и малки градове ще се появят малки локални фабрики, които ще са свързани с глобалната мрежа и ще задоволяват местните нужди. Подобно развитие ще има огромно отражение върху индустрията и ще промени изоснови днешните вериги на доставки.

"Ние имаме визия - правиш модел, изпращаш го и той се принтира направо на съответния местен пазар. Така се произвежда по-ефективно и екологично, с по-малко замърсяване, с по-малко енергия", заяви преди време пред "Капитал" Шейн Уол, главен технически директор на HP Inc.

Аутсорсинг принтиране

Но преди да се случи тоталното навлизане на 3D принтерите в дома и производството, тече аутсорсингът на дейности в този сегмент. Въпреки напредъка на технологиите и спада на цените на машините все още използването им е трудно. Точно тук на помощ идват услугите на външни изпълнители, които стават все по-бързи, удобни и евтини за поръчка. Някои компании вече предлагат 24-часова направа и доставка след поръчката. Което кара по-малките компании и дизайнери да не бързат с покупката на собствени принтери, а да ползват външни услуги.

Нанопечат

Според анализатора Рик Смит друга тенденция, която в бъдеще може да промени индустрията, е изготвянето на микро- и наноструктури. Сред тях може да са батерии, големи колкото ориз, които да захранват дребни машини като медицински устройства и дори малки роботи. Такава батерия вече е създадена от екип в Харвардския университет именно чрез 3D принтер.

Нови професии

В самолетната и автомобилната индустрия има все повече части и компоненти, които са скъпи и трудни за направа чрез традиционните технологии. Тук на помощ идват 3D принтерите. Но с напредъка на технологията става явна и все по-голямата нужда от експерти - най-вече дизайнери и инженери, които да следят целия процес. Така че тепърва ще се променят специалностите в университетите и училищата, които да отразяват нуждата от такива подготвени кадри.

Огромно отражение върху околната среда

Традиционната индустрия често води до замърсяване. В много случаи 3D принтирането намалява отпадъците и вредните емисии. То удължава живота на продуктите чрез бързата направа на резервни компоненти. В същото време чрез описаните по-горе локални фабрики транспортът на продуктите няма да е дълъг, което означава и по-малко вредни емисии. Отделно чрез внимателното планиране на производството няма да има толкова изостанали и непродадени продукти, които после отиват директно на боклука. Всичко това звучи добре на теория, но според много проучвания 3D принтирането също има своите еконедостатъци. Машините използват много електричество, често работят с полимери и също отделят вредни емисии. Но с напредването на технологиите тези минуси ще бъдат ограничени.

Дизайн в реално време

Вече се предлагат програми, които позволяват на потребителите да променят дизайна на принтирания продукт точно преди да го пуснат към машината. Например бижутерите могат да променят формата на поръчаните сватбени пръстени през браузъра си, като в същото време софтуерът изчислява и как се променят разходите им.

Растеж година след година

Според анализаторската компания Сanalys глобалният пазар за 3D принтери и услуги ще достигне 16.2 млрд. долара през 2018 г. САЩ са най-големият пазар, най-вече заради по-евтините машини и внедряването на технологията от все повече компании. В същото време Азия е най-динамичният пазар в сектора. Най-същественият глобален скок се очаква между 2017 и'2019 г., когато доставките на принтери ще нараснат двойно. На потребителския пазар вече има хиляди производители, които се опитват да продават принтери под 1000 долара. В корпоративния сегмент няма голям спад на цените, но затова пък устройствата стават далеч по-бързи и по-качествени, както и позволяват използването на все повече материали. Най-голямата гаранция за продължаващия растеж в индустрията е наличието на все повече стартъпи - някои от най-иновативните фирми тук са млади фирми. Сред тях са MarkForge, Voxel8 и Carbon3, които постоянно въвеждат новости в машините.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал