🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Необходими са спешни, незабавни действия за спасяването на НЕК

Георги Петров

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предвид острата финансова криза в електроенергийния отрасъл, огромните междуфирмени задължения, които затрудняват дейността на всички дружества в енергийния сектор, са необходими спешни, незабавни действия за спасяването на НЕК.

В позицията си защитавам тезата, че без намеса на Държавата не е възможно намирането на разумно решение на проблемите в енергетиката, като съм отбелязъл, че при това става дума за прилагане на механизъм, а не за "наливане" на пари от държавния бюджет. Този механизъм във всички случаи следва да ползва добри европейски практики и да не нарушава установени регламенти. Нека си припомним, че редица държави предпиеха мерки за спасяване на техни структурни предприятия (например в САЩ осигуриха подкрепа по отношение на автомобилната промишленост), така че може да се заключи, че и в този случай могат и трябва да се приложат държавно подкрепени мерки.

В позицията за фалит на НЕК виждам значителни рискове, включително и потенциална невъзможност да се осигурява балансиране чрез национални производствени единици. Самият фалит не може да се разглежда като еднократно действие, а за подготовката му ще е необходимо време

Да предположим, че НЕК бъде обявен в несъстоятелност. Веднага възникват въпросите - колко време тече тази процедура, решават ли се проблемите със задълженията към АЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ, Топлофикационните и Заводските централи, към мините, към банките, към БЕХ , към централите с дългосрочни договори ? Отговорът е, категорично НЕ.

При обявяване в несъстоятелност – какво става с големите ВЕЦ и ПАВЕЦ, собственост на НЕК? Не трябва да се забравя, че водноелектрическите централи на НЕК и ПАВЕЦ не са типични производители на електроенергия, а на тях се крепи енергийната сигурност на страната и не само тя. Основните балансиращи и регулиращи мощности в електроенергийната система на България са големите водноелектрически централи. Тяхната приватизация според мен е недопустима от гледна точка на интересите на държавата. Обявяването на фалит ще обезцени активите на компанията, като ще създаде предпоставки за тяхното придобиване под реалната им стойност.

И накрая при преминаване към фалит се губи възможността за провеждане на разумни реформи в сектора, при което е вероятно да се окажем в положението, да наблюдаваме неговата хаотична промяна без възможност за въздействие на негативните тенденции.

Не считам за удачно също така кредитирането на НЕК от БЕХ, това вкарва компанията в дългова спирала, като само лихвите, които ще се плащат сумарно при отпускане на вторият заем, който се договаря от БЕХ в внастоящия момент, могат да достигнат до 100 млн. лв. годишно.

Считам, че в страната ни трябва да се наложи пълна либерализация на пазара, но това трябва да се случи след като се изясни концепцията, след задълбочени анализи, след въвеждането на подходящи компенсаторни механизми, след разработването на защитни механизми за енергийно бедните, след широко експертно и обществено обсъждане и симулиране на избрания модел. За съжаление, тази цялата процедура изисква много време, за нея трябва изработването на дългосрочна визия и тя не решава по никакъв начин кумулираните в момента проблеми и дефицити. А те трябва да се решат днес, за да не стане утре много късно.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал