Кой не иска евро

Няколко партии без голяма тежест в обществото припознават антиевро темата, а среди от БСП я използват за вътрешнопартийни цели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди две години активисти на партия "Възраждане", облечени в тениски с надпис "Евро? Не, благодаря! Избираме лева!", събираха подписи за свикване на референдум по въпроса за или против еврото, акцията им изглеждаше като екзотика. Между основните политически сили имаше консенсус, че влизането в еврозоната е национален приоритет. По тази причина акцията на формацията на Костадин Костадинов изглеждаше като опит за присъствие на политическата сцена. Тази история беше бързо забравена. Сега обаче, когато темата за българския път към еврото беше повдигната отново, подобни антисистемни политически играчи също видяха своя шанс да се възползват от ситуацията, за да оберат дивиденти. Извън тях с аргументи против еврото излязоха и някои анализатори, всеки движен от свои убеждения. Така валидни мотиви против започнаха да се преплитат с откровени манипулации, а за средностатистическия избирател темата е достатъчно сложна, засяга спестяванията на хората и предизвиква неоснователни страхове.

Референдум ли?

Публично отпорът срещу приемането на еврото се води от една парламентарна формация - "Воля". Заедно с партията на Марешки още едно гражданско сдружение - "Прогресивно общество", начело с Росен Миленов, който през последните години активно участва в различни протести срещу управляващите, инициира референдум по въпроса и дори вече започна да събира подписи.

Законът за референдумите забранява да се провежда допитване по ангажименти на страната ни, поети чрез международни договори, които вече са ратифицирани от парламента, какъвто е случаят с Договора за присъединяването на България към ЕС. В случая обаче може да се допусне въпрос за отлагане на приемането на еврото, защото в договора няма посочен срок, в който трябва страната ни да влезе в еврозоната. Именно тази вратичка са използвали от "Прогресивно общество", защото въпросът в подписката им е: "Жeлaeтe ли дa бъдe зaпaзeн българският лeв, a Бългaрия дa нe влизa във вaлутния мeхaнизъм и дa нe приeмa eврoтo, докато cрeднaтa рaбoтнa зaплaтa в cтрaнaтa нe дocтигнe cрeднoтo рaвнищe в Европейския cъюз?"

"В момента тези партии се надпреварват кой да вземе инициативата, защото темата е много сочна. Плюс това за тях това е като предизборна кампания за парламентарния вот догодина. Друг е въпросът дали наистина могат да предизвикат референдум. При Марешки стои въпросът, когато заявява нещо, какво всъщност иска, защото той и преди е казвал, че ще прави подписка за референдум, и след това се е отказвал. Той политически е доста ловък в тези неща", смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

В публичен говорител на антиевро кампанията се превърна експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП), в който членуват млади икономисти, които също настояват преди България да влезе в ERM II, да се проведе допитване за приемането на еврото. Техните подбуди обаче са далеч от тези на политическите функционери - те са се обявили отдавна против еврото и либертарианското им обяснение е, че валутният борд озаптява политиците и е приближение на златния стандарт (което за тях би било най-доброто). "Българското либертарианско общество успя да се утвърди като бранд на публични говорители. За разлика от "Воля" и "Възраждане" те критикуват приемането на еврото от съвсем друга перспектива. И вижте какво се получи - стана едно неволно синхронизиране на социално популистки и национално патетични движения с пълната им противоположност - либертариански и пазарно фундаменталистки сили. Това е много любопитен коктейл, в който пълни противоположности се синхронизираха и тук, разбира се, Борисов игра по борисовски, като заплаши, че ще забави влизането ни в чакалнята на еврозоната", казва Симеонов.

И среди от БСП също

Освен популистко-националистическите формации, чиято очевидна цел е за извлекат политически ползи от кампанията си срещу приемането на еврото, среди от БСП също се опитват да поставят въпроса в партията. Социалистите имат от повече от десет години решение, прието на конгрес, с което подкрепят влизането на България в еврозоната и приемането на еврото, но неотдавна част от опозицията на Корнелия Нинова в партията начело с бившия депутат Янаки Стоилов излезе с обръщение към активистите по повод предстоящия конгрес на БСП през май. В него сред редица предложения за политиката на ръководството в различни сфери фигурира и това да се инициира референдум за приемането на еврото. Депутати от БСП казват, че тази позиция не се споделя от ръководството, но подозренията са, че картата с еврото ще се използва от опозицията на Нинова в предизборната кампания за вътрешните избори за лидер на БСП. "Идеята е Нинова да бъде поставена в ситуация да се обяснява за позицията на партията за еврото и така да си навлече гнева на активистите, защото по-голямата част от членовете ни споделят страховете, свързани с приемането на еврото", твърдят депутати от социалистическата партия.

Държавният глава Румен Радев също призова преди десетина дни правителството "да се замисли за последиците от влизането в еврозоната". Въпреки това той пусна поправките в Закона за БНБ.

Засега поне между останалите политически сили в парламента няма разнобой по темата за еврото. Коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти" подкрепиха предложенията за промени, свързани с присъединяването ни към ERM 2, а депутатите от "Атака", въпреки че гласуваха против, засега избягват публично да коментират темата. Подкрепа за влизането на България в чакалнята на еврозоната има и от страна на ДПС. "ДПС е твърдо за влизане в чакалнята на еврозоната и въвеждането на еврото. Не споделяме песимизма на нито един наблюдател и на нито един гражданин, защото България вече плати негативите, които другите страни платиха, когато въведоха еврото, с въвеждането на валутния борд. И тогава, когато въведем еврото, ние само ще оберем позитивите. Въпреки всичко споделям тревогите на премиера и правителството и смятам, че наше задължение е да обясним на хората какви са ползите и опасностите от въвеждането на еврото. И в този смисъл, както казва Борисов, е по-добре да не бързаме.", каза пред "Капитал" зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев.

Кой трябва да вземе решението за еврото

Първан Симеонов е категоричен, че влизането в еврозоната и приемането на еврото не може да бъде взето чрез референдум, защото обществото няма експертиза за решаването на такъв тип въпроси. "Ясно е, че това трябва да бъде решение на елитите, а не да се чака санкция от обществото. Елитите трябва да понесат отговорността, ако смятат, че това е добро за страната", смята той.

По тази причина Симеонов счита, че огромната грешка за страховете на хората от приемането на еврото е на управляващите, които не проведоха разяснителна кампания за ползите от влизането в еврозоната. "Правихме проучвания преди две години, които тогава показаха, че 58% от хората са против приемането на еврото и само 27% са "за". И още тогава беше ясно, че който действа по тази тема, ще трябва много добре да обяснява. Освен че трябва да обяснява, ще трябва и да не допуска комуникационни грешки, т.е. да не създава проблеми от недомлъвки, нещо - което се получи сега с приемането на законодателните поправки във валутния закон", казва Симеонов.

На същото мнение е и управителят на социологическата агенция "Алфа рисърч" Геновева Петрова. "Както и в предишни години, така и към момента българските граждани, които са по-информирани, по-образовани, по-запознати с икономическите въпроси, продължават да подкрепят този приоритет. Има обаче широки слоеве от българското общество, които споделят притеснения от приемането на еврото. Най-голямото им притеснение, което е известно от предишни проучвания, е от ръста на цените. Към този страх през последните седмици, откакто темата отново влезе в публичното пространство и в медийния фокус, се прибавят и напълно нови притеснения. Едното е от обезценяването на лева, което се споделя от две трети от запитаните, а другото - от ограничаване на финансовата самостоятелност на страната. Това говори в най-голяма степен за липсата на информационна кампания за ползите от приемането на еврото. Като казвам липса на кампания, имам предвид както от страна на управляващите и правителството, така и от страна на експертни, икономически представители и медии", казва Петрова.

Политическият маркетинг срещу политиката

Според Първан Симеонов ситуацията около влизането ни в чакалнята на еврозоната е изключително сериозна, защото тя "хвърля съмнение върху способността на властта в България да отстоява политики".

"За съжаление в България политиката се бърка с политическия маркетинг. Няма как да няма политически маркетинг, защото това означава разполагане спрямо пазарните предпочитания на избирателите. За разлика от него обаче политическият пазар е способността да се формират предпочитания и да се казва примерно, че дадено решение може да с е изглежда добро сега, но ще е такова за поколенията напред. Тази способност за авторство в политиката и за вземането на непопулярни мерки, които да се отстояват дори с цената на известна загуба на рейтинг, е окончателно загубена. И между другото това е част от щетата, която стилът "Борисов" нанася на българската политика, защото вече десетилетие ние свикваме, че това е единствено възможният начин на правене на политика. Ами ако, недай боже, утре има реални опасности за страната ни", казва Симеонов и добавя, че, изглежда, вече сме в ситуация, в която властта вече не може да наложи политики.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 10
    • + 5

    Г-жо Господинова, вместо да манипулирате на дребно, обърнете внимание на социологическите проучвания за обществените нагласи по отношение на еврото у нас. Оставете партиите, направете анкета сред хората. И далеч по-развити европейски икономики от нашата не са го въвели - знак за какво е това?

    Нередност?
  • 2
    aquaris avatar :-|
    Иван
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "Читател":

    то е достатъчно да се погледне кои страни не са и отговорите са ясни:
    "север"-а и комунистите

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "Читател":

    Читател - на болшевишката пропаганда. По-добре стабилни в еврозоната, отколкото в нараняваща дружба с Евразия. Родоостъпници...

    Нередност?
  • 4
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 5
    • + 5

    Еврото е задължително и важно за България!

    Нередност?
  • 5
    lyt01611603 avatar :-|
    lyt01611603
    • - 5
    • + 3

    Спомням си времената, когато ни говореха че сме най-велики защото нашата валута е свързана с най-стабилната на света- съветската рубла. В момента имам чуството на "Дежа вю". Ще цитирам друг форум: "При бойни действия спасителните лодки се пускан на вода до кораба, а не се държат на него." Нищо, освен политически дрънканици за ползата от еврото. Аргументите против са много повече по-смислени и нямат нищо общо с путинофилство и т.н глупости.

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 3


    До коментар [#] от "
    lyt01611603
    ":

    Левът никога не е бил вързан към рублата, нито пък рублата някога е била "най-стабилната" валута в света. Това, което си "спомняш" са само твои собствени фантазии, за да има какво да напишеш под статията под формата на малко кремълска пропаганда.

    Нередност?
  • 8
    bsl13639328 avatar :-|

    Как смеят да имат различна от спуснатата отгоре "правилна" гледна точка? Я бързо да ги сатанизираме и дамгосаме чрез правилните медии - "руски хибридчици, крайнодесни, евроскептици, популисти"! Различни мнения ли, кой дава така? Има само една сакрална истина (каквато кажат "началниците") и тя следва да се налага денонощно чрез опорки, обществото да се "убеждава" и да му се избиват от главите всекакви "неправилни" идеи. Така я разбираме ние демокрацията, по болшевишки.

    Нередност?
  • 9
    rmp1582479268639426 avatar :-@
    Jazzy Jack
    • + 2

    Обществото нямало експертиза за решаването на такъв тип въпроси. Браво на Симеонов ! По неговата логика, когато един ден се наложи да му правят някаква хирургична намеса, хич не трябва и да го питат, понеже няма медицинско образование. Нали човека е социолог, така че решенията ще се вземат императивно - от ония, с дипломите и ключа от касичката.

    Нередност?
  • 10
    lyt01611603 avatar :-|
    lyt01611603
    • + 2

    До олга кокошкина
    Чети внимателно. Не пиша "вързана " а "свързана" а това че съветската рубла не беше "най-стабилната валута на света " ни беше ясно на всички, но пропагандаторите като теб говореха друго. Така че си затваряй устата относно кремълската пропаганда. Твойто е болшевизъм.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал