🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тяхната борба

Германия е в шок от неонацистки серийни убийства с българска следа

Айзенах, 4.11.2011. Kаравана избухва в пламъци. Вътре са двама мъртви мъже. Няколко часа по-късно на 180 км на изток експлоадира къща в Цвикау. Жената, живяла там с двамата самоубили се в караваната мъже, я подпалва и се предава на полицията. С това избухва и съвременната немска история.

Намерените на мястото на експлозиите оръжия и смразяващи улики навързват жестоки серийни убийства. За 7 години триото е погребало един полицейски служител и поне 9 имигранти в различни точки на страната. Жертвите са все дребни търговци - цветар, шивач, ключар, и между тях двама собственици на заведения за дюнери, които стават кръстници на жестоката поредица от т.нар. дюнер убийства. Групата стои и зад няколко неразкрити бомбени атентати и множество банкови обири. Оголва се грозен мотив: неонацистка, крайно дясна идеология, за чиито структури и мощ, оказва се, не подозира никой. Германия е в шок и се чуди как иначе отвореното й общество е произвело в себе си затворено такова. Въпросите стигат далеч, а някои отговори водят до етажите на властта и дори до България.

Запознайте се с Уве, Уве и Беате

новите лица на тероризма. Те нямат бради и не падат от небето със самолет. Градинарка, строителен работник и син на професор от сърцето на Германия - университетския град Йена в централната провинция Тюрингия. Наричат собствената си организация "Националсоциалистическо подземие" и са част от дълбока съвременна неонацистка мрежа и от 25 000 десни екстремисти в Германия. Определят се като "елит на бъдещето", но предлагат идеология от миналото, опакована по нов, по-дипломатичен начин. Модерният десен екстремизъм не говори публично за расизъм, а за "специфика на различните народи", не издига публично в култ расата, а собствената си култура. Не носи кубинки, не си бръсне главата и привлича все повече жени в структурите си. Но убива както преди. От 1990 г. насам пострадалите от десен екстремизъм в Германия са над 1000. Жертвите според правозащитни организации и журналисти са 150, според правителството - 46. Разликата в данните идва от различното тълкуване на мотивите за много убийства. Отчетът на Службата за защита на конституцията за последната година прави многозначителна констатация - общият брой на десните екстремисти в Германия бележи лек спад, но числеността на потенциалните агресори сред неонацистите се увеличава главоломно до 5600. Преди 10 години той е бил наполовина.

Терор отдясно

В началото Уве (34 г.), Уве (38 г.) и Беате (36 г.) не се различават особено от многото техни източногермански връстници, които след падането на Стената попадат в националистически течения. Бунтуват се срещу демокрацията, говорят много за родината и играят собственоръчно изработено "Монополи", в което затворът се казва KZ (концентрационен лагер).

Лека-полека тримата изпъкват в редиците на местната дяснорадикална организация "Тюрингска защита за родината" и започват да превръщат думите си в дела - от заяждането с "кърлежи" (леви, чужденци, пънкари и всички инакомислещи), през склада за оръжия до няколкото неактивни бомби, поставени на публични места в червени куфарчета с черна свастика. Когато полицията издава заповед за задържането им, вече е късно. Още през далечната 1997 г. триото потъва в нелегалност.

В периода 2000 - 2006 г. разстрелва от упор 9 имигранти. През 2007 г. без явен мотив убива и млада немска полицайка. Тримата са виновни и за бомбена експлозия през 2004 г. в Кьолн, при която раняват тежко 22-ма души, предимно чужденци. За 14 години извършват поне 14 банкови обира. При последния през октомври извършителите Уве и Уве се самоубиват, защото полицията отцепва района около тях, а Беате се предава на властите. Намира се и оръжието, с което няколко от жертвите са застреляни - чешко ČZ. И едно DVD с цинична анимация: Пинко Розовата пантера разказва за всяко от убийствата и показва брутални снимки на обезобразените трупове. Предполага се, че то е било разпространено в неонацистката мрежа много преди да стигне до полицията. Още през 2010 г. съвсем легално излиза и песен на име "Дюнер килъри", в която се възпяват убийствата на девет имигранти. И лошите хора пеят песни, но полицаите явно не ги слушат, защото прекарват времето си в подозрения към семействата и обкръжението на убитите чужденци. През това време Уве, Уве и Беате спокойно посещават демонстрации и концерти, поддържат социалния си живот и получават солидна организационна и финансова помощ от съмишленици. Излизат въпроси, които засрамват немската държава - как може трима неонацисти да убиват наред чужденци, да сипят бомби и да обират банки, без никой да ги забележи в продължение на 14 години?

Къде е немската държава и какво й се е случило?

Терористите дори се разкриха сами. Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих признава: "Някои служби отчаяно отказаха да функционират", опитният социалдемократ Дитер Вифелспюц говори за "трагедия в системата за сигурност". Дългогодишното игнориране на десния терор от страна на властите е на пръв поглед необяснимо. Ако се вземат предвид някои факти обаче, то става по-разбираемо.

Крайнодясната Германска националдемократическа партия (ГНП), представена в два местни парламента, от години е под строга критика и подозрения за връзки с нелегални дясноекстремистки структури. За да контролира работата й, държавата използва нейни функционери като доверени лица (т.нар V-лица, от Vertrauen - доверие), които би трябвало системно да информират властите за всички партийни въжделения. V-лицата получават солидни суми от данъкоплатците, за да алармират при нарушаване на закона. Дали го правят е друг въпрос. Точно в Тюрингия дългогодишният местен председател на ГНП Тино Бранд, известен и като основоположник на радикалното движение "Тюрингска защита за родината", от което са част и убийците, се оказва V-лице. Тъй като е близък с тях, Тино явно е подавал избирателно информация на властите. Самият той казва, че е използвал хонорара си от държавата за партията. Има обаче сериозни подозрения, че с държавните пари е финансирал и килър триото. Друг известен функционер на ГНП в Тюрингия - Ралф Воллебен - беше арестуван през седмицата за съучастие в убийствата. След тези разкрития в Германия за пореден път се отключва дискусия за евентуалната забрана на ГНП, която всеки втори гражданин би подкрепил, сочи изследване на тв ARD от 25 октомври. По-важният въпрос обаче е какво би се случило с избирателите ѝ после. Не е ясна и съдбата на V-лицата. Без тях държавата би изгубила всякаква пряка връзка с десните екстремисти.

Наяве излезе и един структурен проблем - този със сложната организация в немската система за сигурност. В Германия съществува стриктно разделение в работата на полицията и тайните служби. За да се избегне концентриране на сила, както е било по Хитлерово време, законът забранява на тези две служби да работят заедно. Към това се прибавя и федералната система, раздробяваща ги на 16 подслужби по провинциите. Резултатът е драстично утежняване на обмена на информация.

Все по-големи стават съмненията дали това структурно разделение е все още в крак с времето. Коментарът на министъра на правосъдието Сабине Льойтхойсер-Шнаренбергер: "Има ясни слабости в системата ни за сигурност. Службите за защита на конституцията трябва да се слеят и да добият повече правомощия на федерално ниво. Потокът на информация трябва спешно да се подобри." Първите планирани стъпки са изготвяне на списък с всички неонацисти и създаване на общ център за борба с десния тероризъм по модел на вече съществуващия център за борба с ислямистки тероризъм, в който всички служби вливат работата си.

Въпросът как се случи така неминуемо ще почука и на вратата на дългогодишния шеф на местното бюро на тайните служби в Тюрингия - Хелмут Рьовер. От известно време прокуратурата го разследва за несъвестно изпълнение на служебните му задължения. И още - Рьовер пише книги за определяното като дясноекстремистко издателство "Арес". Както казва експертът по тероризъм и бивш агент на ЦРУ Брус Рийдел по повод залавянето на Осама бин Ладен, "ако някой години наред се измъква на властите, той със сигурност е защитен на държавно ниво". Предстои да се провери.

Да помълчим


Десният терор не е минало, нито пък е само клиширан немски проблем. Десният терор е тук и сега. Стотици хора са убити в най-новата история на Европа и САЩ от десни терористи: Норвегия 2011 г. - 77 жертви, Унгария 2008-2009 г. - 6 жертви, САЩ, Оклахома, 1995 г. - 168 жертви, Австрия 1993 г. - 4 жертви, Германия 1980 г. - 180 жертви, Италия 1980 г. - 85 жертви. Има и един още по-дълъг списък - на живите жертви, на хората в малки села, градчета и отдалечени квартали, които са принудени да виреят в неспокойна среда, потиснати, защото са различни. "Дюнер убийствата" учат на следното: точно сега, в модерния ни глобализиран свят, при всичките отворени врати и паднали граници, сред нас има немалко хора, които ревностно мечтаят за едно друго общество и са готови да убиват за него. Трябва спешно да се свикне с тази мисъл, за да бъде проблемът изяснен и опитомен. 

Българската връзка

През седмицата държавната телевизия ARD и в. FAZ съобщиха, че триото убийци са се укривали в България и са се упражнявали в стрелба на българска територия. Според източници на двете медии Уве и Уве са били засечени в България през август 2000 г., месец преди първото убийство. Филмът на ARD показва и друга интересна връзка. В него се излъчват кадри от т.нар. "Празник на народите" - дясноекстремистки концерт в Германия на групи от забранената международна неонацистка мрежа Blood and Honour. На преден план на сцената виси българското знаме с логото на Българския национален съюз (БНС), основан от Боян Расате. Концертът е организиран от вече арестуваните за съучастничество в "Дюнер-убийствата". Нещо повече - експерти определят мероприятието не просто като концерт. Например Ник Лoулес, специалист по тероризъм от лондонското списание Searchlight, казва, че "там се състои обсъждане на терористични стратегии, дискусии за създаване на бомби и координация на акции в цяла Европа".  На запитване на "Капитал" към немската главна прокуратура дали се води разследване във връзка с данните за контакти с България говорителят Маркус Кьолер отговори така: "Предмет на разследването са също и местата на престой на извършителите. На този етап не може да бъде дадена повече информация." Защо обаче предполагаемата връзка с България не е учудваща обяснява пред "Капитал" немският криминалист и експерт по десен екстремизъм Бернд Вагнер. "Концепцията WAR (Weisser Arischer Widerstand - "Бяло арийско опълчение"), на която се уповава и групата Blood and Honour, представлява борба на белите срещу останалите раси. Наред с арийските нации към нея се числят и славяните за разлика от Хитлерово време. Затова не би било учудващо да се развиват връзки с фашисткия фронт в Южна Африка, с предишния враг Русия, с Унгария и с България. Това е интернационално сдружение на бялата раса, с което е била свързана и клетката от Йена", казва експертът. Вагнер е убеден, че проблемът има международно измерение и решението според него е следното: "Укрепване на демокрациите по света и техните ценности и на идеята за Европа. Tези демокрации обаче трябва в ежедневието да имат човешко изражение, а не да бъдат разобличавани в лъжа заради забогатяващи и корумпирани елити. "

 
42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lji25617358 avatar :-|
    simChо
    • - 34
    • + 23

    Но убива както преди. От 1990 г. насам пострадалите от десен екстремизъм в Германия са над 1000. Жертвите според правозащитни организации и журналисти са 150, според правителството - 46.

    --------------
    "Капитал" - истината е в сравнението (В.Суворов).. да ви дам ли факти за ограбени, нападнати и малтретирани "светлокожи" немски граждани , от "тъмнокожите" гости, отишли в държавата им?!
    Или ще ме обвините в расизъм?!

    Нередност?
  • 2
    lji25617358 avatar :-|
    simChо
    • - 22
    • + 7

    Та кои грабят и "убиват както преди"?!

    Нередност?
  • 6
    lji25617358 avatar :-|
    simChо
    • - 31
    • + 9

    Слава Богу- този форум дава възможност, и ще огранича мненията ти.. ОСВЕН лични нападки,писане на лъжи и измислици.. нещо ПО ФАКТИТЕ да коментираш?!

    Нередност?
  • 8
    do. avatar :-P
    do.
    • - 2
    • + 26

    До коментар [#7] от "тулса": Има едно каренце "Българската връзка" в края на статията - там. Иначе, Бенатов и Расате, определно ;)

    Нередност?
  • 10
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • - 10
    • + 6

    В този контекст "Атака" е обществено полезна партия, защото канализира в политически легитимна форма потенциала за противозаконно поведение (да не дава господ и тероризм, но не сме застраховани), мотивирано ат краен национализъм. Затова смятам, че би било хубаво да влязат и в следващия парламент и не ме радва сегашният й упадък.

    Нередност?
Нов коментар