🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COP28: Младите хора искат да бъдат чути и да имат глас за решенията за климатичните промени

Още държави подкрепиха Декларацията за децата и климата по време на дискусия на високо ниво, организирана от България и УНИЦЕФ в българския павилион в Дубай

Младите хора поискаха да имат думата в решенията, касаещи озаптяването на климатичните промени
Младите хора поискаха да имат думата в решенията, касаещи озаптяването на климатичните промени
Младите хора поискаха да имат думата в решенията, касаещи озаптяването на климатичните промени
Младите хора поискаха да имат думата в решенията, касаещи озаптяването на климатичните промени

Младите хора са сред най-ощетените от климатичните промени и цялото им бъдеще е заложено на карта, докато в същото време те нямат никаква вина за климатичната криза, но нямат и думата за потенциални решения. Те настояват това да се промени и имат много аргументи в своя полза. Едва сега обаче, за първи път на 28-ото издание на климатичната конференция на ООН за климата, имаше специален Ден на младежта. И докато възелът около преговорите за бъдещето на изкопаемите горива се затяга в края на събитието, в петък (8 декември), младите хора и децата бяха в светлината на прожекторите с поредица събития.

България се включи в тях, като беше домакин в павилиона си на дискусия на високо ниво, организирана от УНИЦЕФ-България и правителството, с участието на млади хора и държавни лидери от Европа и Централна Азия. На събитието много от тях заявиха намеренията си да провеждат политики и действия за климата, които все повече са ориентирани към децата, а три държави - Германия, Албания и Украйна, обявиха, че ще подпишат Декларацията за децата, младежите и действията по климата. Така те ще се присъединят към други 40 държави, а България е сред първите от тях. Екоминистърът Юлиан Попов, който домакинства събитието, пое ангажимент и постави въпроса за присъединяване към Декларацията пред Съвета на министрите по околна среда на ЕС.

Светът е дом на 1.8 млрд. млади хора на възраст между 10 и 24 години - най-голямото младо поколение в историята. Те са все по-гласни и осъзнават рисковете, породени от климатичната криза и цялата палитра от ефекти, които ще засегнат живота им. Един милиард деца по света са изложени на климатичните промени и това не е проблем само на развиващите се страни. В Европа 125 млн. деца живеят в страни с нисък и умерен риск от климатичните промени, каза Кити ван дер Хейден, заместник-изпълнителен директор на УНИЦЕФ. По думите й, ако светът не вземе мерки срещу климатичните промени, ще наруши правата на децата. Смисълът на Декларацията е да постави децата в центъра на усилията за борба с климата и тя открои специално ролята на България за насърчаване на другите страни за приемане на ангажиментите по документа, както и за организирането на събитието.

Какво казват младите хора пък може да видите във видеото:

Декларацията за децата, младежта и действията в областта на климата е първият по рода си ангажимент за ускоряване на приобщаващи, ориентирани към децата и младежта политики и действия в областта на климата на национално и глобално равнище. Тя беше представена от правителствата и младите хора в Мадрид по време на COP25.

В деня, посветен на децата и младите хора, на българския павилион бяха представени и подходи за обучение в областта на климатичната политика и проблемите на климатичните изменения от бизнеса, неправителствени организации и академици. Сред тях бяха българската "Кинетик Аутомотив", която разработва професионални електрически коли за картинг, създателите на настолната игра с карти Climate Fresk и доц. д-р Марина Стефанова от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, ученето през целия живот има огромно значение, когато става дума за областта на климатичните промени, независимо дали става по по-традиционен или по-новаторски метод.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Защо един отчет на командировка трябва да е толкова бездарен?
    Говоренето от името на едно поколение е доста авторатиран подход, не мислите ли?
    А и къде изчезна младата Грета Тунберг, която беше топ форлайтера на розово-зеленото еко" движение до неотдавна?
    В момента, в който Грета се опъна на капитализма, и го обвини за виновен за всички световти проблеми, а отскоро се застъпи и за палестинската кауза (и бе арестувана за това!) , тя бе забравена от пропагандните розови институции. Иимето й забранено за споменаване.

    Сега, гледам, други полезни идиоти, размахват содомитските розово-зелено-дъгови байрячета.

    Та понятието "младите хора" е неточно, защото и Грета Тунберг не е престаряла. Трябва да се уточнява: "младите полезни идиоти"., защото Грета явно вече не е полезна...

    Нередност?
Нов коментар