🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В проекта на споразумение от COP28 отпадна спирането на изкопаемите горива

В документа се казва, че страните "биха могли" да намалят потреблението сред редица действия

Въпросът за бъдещето на изкопаемите горива се превърна в определящ за COP28, подхранвайки геополитическото напрежение, докато преговорите навлязоха във финалната фаза
Въпросът за бъдещето на изкопаемите горива се превърна в определящ за COP28, подхранвайки геополитическото напрежение, докато преговорите навлязоха във финалната фаза
Въпросът за бъдещето на изкопаемите горива се превърна в определящ за COP28, подхранвайки геополитическото напрежение, докато преговорите навлязоха във финалната фаза    ©  Reuters
Въпросът за бъдещето на изкопаемите горива се превърна в определящ за COP28, подхранвайки геополитическото напрежение, докато преговорите навлязоха във финалната фаза    ©  Reuters
Темата накратко
  • В документа, който трябва да бъде одобрен от почти 200 държави, се посочват редица действия, които държавите "биха могли" да предприемат, за да намалят емисиите до нула до 2050 г.
  • Саудитска Арабия възпрепятства водещите преговори на ООН за климата и оказва натиск, за да измести фокуса от страните производителки на петрол и газ.
  • ОПЕК обвини Международната агенция по енергетика, че дестабилизира енергийните пазари и подготвя света за бъдеща енергийна криза.

Опасенията на активистите и някои политици, че провеждането на ключовата климатичната конференция на ООН в ОАЕ (Дубай) тази година не вещае нищо хубаво, са напът да се сбъднат, след като в понеделник вечер президентът на COP28 Султан ал Джабер предложи слаба чернова на споразумение за климатичните промени.

На фона на година с безпрецедентен брой екстремни климатични прояви и рекордни температури надеждите са за глобално споразумение за постепенно изключване на фосилните горива (phase out) от световната икономика в следващите три десетилетия. Или поне за постепенното им намаляване (phase down). Все по-голямо мнозинство от държави - особено най-засегнатите от климатичните промени, но също и мощни икономики като ЕС и САЩ, се обединяват около тази позиция. ОАЕ дадоха заявка, че COP28 ще приключи с исторически значимо споразумение за фосилните горива, и това подхрани надежди въпреки скептицизма към това домакинство.

Но документът, публикуван след дълъг и напрегнат ден в очакването му, е значително по-мек от черновата, изготвена преди няколко дни, която включваше опция за "преустановяване на изкопаемите горива в съответствие с най-добрите налични научни постижения". Вместо това в новия текст пише, че страните "биха могли" (could) да намалят производството на изкопаеми горива и потреблението им до средата на века като една от редица възможности за бързо ограничаване на замърсяването с парникови газове. Не се споменава не само постепенно изключване, но дори няма дума за постепенното намаляване на изкопаемите горива. А формулировката "биха могли" не носи никакво задължение.

Това разгневи най-уязвимите страни, особено малките островни нации, и внесе смут сред останалите.

Кой как реагира

Прогресивните страни са объркани и разочаровани. Комисарят по климата на ЕС коментира пред медии, че по-голямата част от страните искат повече за постепенното премахване на изкопаемите горива. Водещият преговарящ на ЕС и министър на околната среда на Ирландия Иймонд Райън пък емоционално каза, че ЕС ще се оттегли от преговорите. След това уточнява, цитиран от BBC, че "не можем да приемем текста. Тази една дума - "била могли", просто може да убие всичко. Въпросът за постепенното премахване на изкопаемите горива е критичен". Той потвърждава, че ЕС може да се оттегли, но че по-важно е, че подобно проектоспоразумение не е резултатът, от който се нуждае светът.

Държавният департамент на САЩ обяви, че езикът за изкопаемите горива трябва да бъде "съществено подсилен". Френските представите са "разочаровани" от "недостатъчния" проект. Говорител на Обединеното кралство също определя споразумението като "разочароващо". "Позицията на Обединеното кралство е ясна - трябва да има постепенно премахване на изкопаемите горива, за да постигнем целите си в областта на климата", се добавя в изявлението.

А представители на алианса на малките островни държави директно заявяват, че "няма да подпишем смъртния си акт".

Наблюдатели с по-железни нерви пък отбелязват, че въпреки всичко това е първият път изобщо, в който страни като Саудитска Арабия са участвали в дискусия за използването на езикова формулировка за бъдещето на петрола и газа в текст на COP.

Срещите и преговорите между почти 200 страни на COP28 и президента от ОАЕ Ал Джабер ще продължат и днес в опит да се намери общ език за споразумението. Не е изключено и ЕС и други страни просто да се оттеглят. Конференция трябва да приключи в 10 часа (българско време) във вторник.

Изглежда все по-малко вероятно Ал Джабер да изпълни обещанието си, че COP28 ще е първият, на който ще се постигне споразумение за бъдещето на изкопаемите горива.

Какво точно се предлага

В проекта за споразумение от срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай отпаднаха изискванията за постепенното премахване на изкопаемите горива заради съпротивата на страните - производителки на петрол и газ, водени от Саудитска Арабия. Все пак в него се посочват редица действия, които държавите "биха могли" да предприемат, за да намалят емисиите до нула до 2050 г., съобщава Financial Times.

Това включва намаляване на "потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и равноправен начин, така че да се постигне нетна нула (въглеродни емисии) до, преди или около 2050 г. в съответствие с научните данни".

Проектът, публикуван от органа на ООН по въпросите на климата, вероятно ще срещне острата съпротива на тези държави. Ако бъде приет, текстът все пак ще бъде първият план за отказ от изкопаемите горива, изготвен на срещата на върха на COP.

Проектът също така обещава "да се ускорят усилията в световен мащаб за постигане на енергийни системи с нулеви нетни емисии, използващи горива с нулеви и ниски въглеродни емисии, много преди или до средата на века". През последните 24 часа преговорите се заплетоха в спора за финансирането на прехода към по-зелена икономика, както и в противоречията относно бъдещето на изкопаемите горива. Алиансът на малките островни държави, група от уязвими от изменението на климата държави, заяви, че "слабият език относно изкопаемите горива е напълно недостатъчен".

Проектът включва набор от действия, които страните могат да предприемат за намаляване на емисиите. Списъкът обаче не се отнася директно до постепенното премахване на изкопаемите горива, което беше ключово искане на Европейския съюз и много развиващи се страни, които са особено уязвими от изменението на климата. В съответния раздел от текста се казва, че страните признават "необходимостта от дълбоки, бързи и устойчиви намаления на емисиите на парникови газове" и призовава страните да предприемат действия, които биха могли да включват:

  • Утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб и удвояване на глобалния среден годишен темп на подобрения на енергийната ефективност до 2030 г.;
  • Бързо спиране на производството на въглища без пречистване и ограничаване на разрешаването на ново производство на електроенергия от въглища без пречистване;
  • Ускоряване на усилията в световен мащаб към енергийни системи с нулеви нетни емисии, използващи горива с нулеви и нисковъглеродни емисии доста преди или около средата на века;
  • Ускоряване на технологии с нулеви и ниски емисии, включително, наред с другото, възобновяеми енергийни източници, ядрени технологии, технологии за намаляване и премахване, включително улавяне и съхранение на въглерод, производство на водород с ниско съдържание на въглерод;
  • Намаляване както на потреблението, така и на производството на изкопаеми горива по справедлив начин, така че да се постигне нетна нула преди или около 2050 г. в съответствие с науката;
  • Ускоряване и значително намаляване на емисиите, различни от CO2 включително емисиите на метан в световен мащаб до 2030 г.;
  • Ускоряване намаляването на емисиите от автомобилния транспорт чрез набор от пътища, включително развитие на инфраструктура и бързо внедряване на превозни средства с нулеви и ниски емисии;
  • Постепенно премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които насърчават разточителното потребление и не се справят с енергийната бедност.

Влиянието на Саудитска Арабия

Според няколко души, участващи в преговорите, Саудитска Арабия възпрепятства водещите преговори на ООН за климата и оказва натиск, за да измести фокуса от страните производителки на петрол и газ. Султан ал Джабер, председател на COP28 и ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, е "подложен на силен натиск" от страна на Саудитска Арабия, твърдят преговарящи и европейски служители.

Проектът включва набор от действия, които страните могат да предприемат за намаляване на емисиите. Списъкът обаче не се отнася директно до постепенното премахване на изкопаемите горива, което беше ключово искане на Европейския съюз и много развиващи се страни.

В понеделник председателството на COP28, ръководено от Султан ал Джабер, описа последния проект на окончателното споразумение на срещата в понеделник като "огромна стъпка напред".

Служител от Персийския залив твърди пред британското издание, че саудитците не са доволни от начина, по който ОАЕ водят дискусиите в Дубай. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, полубрат на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, пропусна предвидената за събота пленарна сесия на ООН, след като беше възпрепятстван в преговорите, заяви информиран източник.

Доминираният от Саудитска Арабия петролен картел ОПЕК също се оплака, че преговорите целят да окажат "неоправдан и непропорционален натиск срещу изкопаемите горива", което предизвика ответна реакция от страна на европейските министри.

Тереса Рибера, вицепремиер на Испания и съпредседател на преговорния екип на ЕС за COP28, заяви, че е "отвратително, че страните от ОПЕК се противопоставят на това летвата да бъде поставена там, където трябва да бъде".

Дженифър Морган, германският пратеник по въпросите на климата, заяви, че е загрижена, че не всички страни са "конструктивно ангажирани", а френският министър на енергетиката Аньес Пание-Рунаше заяви, че е "зашеметена" и "ядосана" от натиска на ОПЕК. "Разчитам, че председателството [на COP28] няма да се впечатли от тези декларации и ще постигне споразумение, което да потвърди ясната цел за поетапно спиране на използването на изкопаеми горива", каза Пание-Рунаше.

Комисарят на ЕС по въпросите на климата Вопке Хукстра призова участниците в COP28 да не позволяват преговорите да бъдат провалени.

Саудитска Арабия е най-големият производител и най-влиятелният член от 13-те държави в ОПЕК. Сред другите членове на групата са Ирак и ОАЕ, а групата ОПЕК+ се състои от още 10 държави, сред които Русия, Мексико и Казахстан. През последната година картелът стана много по-агресивен в противопоставянето си на всяка заплаха за производството на нефт и газ. Той многократно атакува Международната агенция по енергетика заради противопоставянето ѝ на нови проекти за изкопаеми горива. ОПЕК обвини Международната агенция по енергетика (МАЕ), че дестабилизира енергийните пазари и подготвя света за бъдеща енергийна криза.

МАЕ твърди, че търсенето на нефт, газ и въглища ще достигне своя връх преди края на това десетилетие, но ще са необходими по-агресивни действия от страна на правителствата, за да може търсенето да намалее достатъчно, за да се справи с изменението на климата.

ОПЕК е на противоположна позиция - предвижда, че търсенето на петрол ще продължи да се увеличава поради нарастването на населението и икономическия растеж, като прогнозира, че до 2045 г. то ще бъде с около 15% по-голямо.

Преговорите трябва да приключат във вторник, но рядко приключват навреме.

По темата работиха Ани Коджаиванова от Дубай, Кирил Кирчев, Рая Лечева

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 7
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    за мен посоката е ясна.. вижте другите европейски страни, всички строят терминали за втечнен газ, строят газопроводи, трябва и ние да развиваме газовата инфраструктура и да видим дали не можем сами да си добиваме природен газ. Защото е сред най-екологичните горива.. и можем да заменим твърдите и течни такива с него.

    Нередност?
Нов коментар