🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Siemens и Nasekomo ще дигитализират индустрията с насекоми

Сътрудничеството, което двете компании обявиха на COP28 в Дубай, цели разширяване капацитета на сектора

Партньорството между Nasekomo и Siemens бе обявено в българския павилион по време на COP28 в Дубай
Партньорството между Nasekomo и Siemens бе обявено в българския павилион по време на COP28 в Дубай
Партньорството между Nasekomo и Siemens бе обявено в българския павилион по време на COP28 в Дубай
Партньорството между Nasekomo и Siemens бе обявено в българския павилион по време на COP28 в Дубай
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българската биотехнологична компания Nasekomo и Siemens Bulgaria, част от световната група Siemens, подписаха договор за сътрудничество в дигитализацията на сектора с биопреобразуването чрез насекоми - новозараждаща се индустрия с огромен потенциал за устойчиво развитие.

Партньорството бе обявено на българския павилион по време на Конференцията на ООН за изменението на климата COP28 в Дубай. Целта е то да се превърне в база за изграждането на интелигентна насекомна индустрия 4.0 с вградена индустриална киберсигурност, която да покрие нуждите от протеин в необходимото качество и количество в бързи темпове.

Партньорството ще подкрепи концепцията за развитие на Nasekomo, която предвижда базиран на данни франчайзинг бизнес модел - изграждане на взаимно свързана мрежа от фабрики на територията на европейските страни, а впоследствие и по цял свят.

"Ние сме в началото на пътя, но е време да поставим базата за изпълнението на визията ни за разширяване. Начинът да го направим е франчайзинг моделът, основан на данни и цифрови системи, които да го активират", каза Вирак Шуо, вицепрезидент "Инженеринг и производство" в Nasekomo.

Основните сфери на партньорството включват:

  • роботизирана технология за култивиране на насекоми;
  • цифровизация на инженерните и производствените процеси;
  • иновативен подход към цифровизацията, съобразен с целите за устойчивост;
  • и разработването на AI бизнес модели.

В рамките на първата фаза от сътрудничеството ще се създаде високотехнологичен размножителен център, който устойчиво да захранва с млади насекоми мрежата от фабрики за биоконверсия. Тази концепция предвижда не само роботизиране, но и дигитализиране на всички биологични и технологични процеси в размножителния център чрез машинно обучение и прилагане на нови технологии като дигитални близнаци на производството и изграждане на дигитални близнаци на живите насекомни ларви, използвани в производството.

Благодарение на Siemens в бъдеще Nasekomo ще разполага със автоматизирана система и данни, събирани от 200 планирани производствени обекта по целия свят, които да осигурят интелигентно управлявани операции, надеждни AI анализи и тяхното устойчиво управление.

"Биологията е пълна с изненади и със задълбоченото проучване на нашите насекоми и проследяване на биологичните процеси чрез машинно обучение можем да постигнем много по-голяма ефективност при управлението им", смята Марк Болар, съосновател и съизпълнителен директор на биотехнологичния скейл-ъп. "Нашата стратегия, основана на 4 стълба - биология, технологии, цифровизация и партньорство, цели силно сътрудничество със силни партньори по време на целия производствен процес. Още от началото знаехме, че за тази цел можем да разчитаме на Siemens", допълва Марк Болар.

"Сътрудничеството с Nasekomo е потвърждение на фокуса на Siemens върху разработването и предлагането на технологии с мисия (Technology with Purpose), които имат за цел да трансформират ежедневието на милиони хора и да направят света по-добро място за живеене", заяви от своя страна и д-р инж. Боряна Манолова, гл. изп. директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна.

Насекомната индустрия има потенциал да революционизира фуражната, а в по-отдалечено бъдеще и човешката хранителна верига чрез биопреобразуване на насекоми. Очакванията на пазара са търсенето на насекомен протеин да надскочи производството му с 6 пъти още преди 2030 година. Докато настоящите практики за добив и производство на протеини са неустойчиви и изчерпват ресурсите на планетата, производството на протеин чрез насекоми прилага устойчив кръгов модел и използва по-малко ресурси. В същото време всеки 1 тон насекомен протеин има потенциал да спестява чрез биоконверсия 10 тона CО2. В световен мащаб това означава спестени 150 милиона тона емисии на CO2 годишно при 15 милиона тона продукция. Така насекомната индустрия може да се превърне в ключово решение за декарбонизацията в селскостопанския сектор, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли.

"Планираме всяка фабрика от мрежата да преобразува 100 000 тона органични ресурси с ниска стойност в 25 000 тона ценни продукти от насекоми като протеиново брашно, олио и фрас, което представлява десетократно увеличение на стойността на трансформираната биомаса. Дългообхватното въздействие на нашата предприемаческа концепция се простира отвъд икономическите показатели, тъй като предвиждаме, че тя ще компенсира 100 000 тона емисии на CO2 годишно, увеличавайки значително екологичния принос на нашия трансформиращ подход", обясни и Мария Александрова, ръководител "Иновативни проекти и устойчивост" в Nasekomo.

На обявяването на партньорството на Nasekomo и Siemens присъстваха и министрите на иновациите и на околната среда Милена Стойчева и Юлиан Попов, които домакинстват събития на първото участие със собствен павилион на България в рамките на климатичната конференция COP28 в Дубай.

"Свидетели сме как една българска компания въвежда новаторски подход за решаване на глобални предизвикателства като тези в хранителната система. За нас е удоволствие да подкрепим това партньорство", каза Милена Стойчева, а екоминистърът Юлиан Попов добави, че "това сътрудничество има потенциала да революционизира начина, по който подхождаме към култивирането и обработката на насекоми".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    quantumfoam avatar :-|
    quantumfoam
    • + 2

    Експлоатация на беззащитни инсекти !

    Нередност?
Нов коментар