Споразумението на COP28 може да не е достатъчно за ограничаване на климатичните промени

Според експерти то може да не помогне с постигането на целите за повишаване на температурата с не повече от 1.5°C

На срещата в Дубай бяха мобилизирани над 83 млрд. долара за борбата срещу климатичните промени
На срещата в Дубай бяха мобилизирани над 83 млрд. долара за борбата срещу климатичните промени
На срещата в Дубай бяха мобилизирани над 83 млрд. долара за борбата срещу климатичните промени    ©  Reuters
На срещата в Дубай бяха мобилизирани над 83 млрд. долара за борбата срещу климатичните промени    ©  Reuters
Много учени поставиха под въпрос дали споразумението е достатъчно силно, за да спре парниковите емисии достатъчно бързо, за да ограничи повишаването на температура.

Най-големите производители на петрол приветстваха акцента на договореностите и запазването на ролята на "преходните" енергийни източници като газа.

Американската петролна индустрия също подкрепи сделката, като отбеляза, че призивите на министрите от повече от 100 държави за "пълно отказване от изкопаемите горива" са се провалили.

В сряда почти 200 държави подписаха "Консенсусa на ОАЕ" за "организираното" отказване от изкопаемите горива. Постигнатият компромис включваше споменаване на изкопаемите горива за първи път от три десетилетия насам в споразуменията на ООН за климата, но не подкрепяше постепенното им премахване.

Въпреки постигнатия консенсус някои държави, включително 39 малки островни държави, обявиха, че сделката не е достатъчна.

"Бих се радвал, ако някои страни бяха дошли тук, бяха се подписали на пунктираната линия и бяха казали: "Свършихме", каза Джон Кери, американският пратеник по климатичните въпроси, цитиран от Financial Times. "Но не, знаете ли, един министър от една от тези страни каза: "Джон, не можеш да искаш от нас да извършим икономическо самоубийство."

Какво приеха държавите?

Приетият текст на "Консенсуса на ОАЕ" предполага бързо намаляване на производството на електроенергия от въглища и утрояване на капацитета на ВЕИ, както и удвояване на средногодишния темп на подобряване на енергийната ефективност в световен мащаб до 2030 г. Освен това споразумението предполага ускорено намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, както и значително намаляване на емисиите, които не са свързани с CO2, включително тези на метан до 2030 г.

Държавите се споразумяха за ускоряване на усилията в световен мащаб за изграждане на енергийни системи, използващи горива с нулеви или ниски въглеродни емисии, най-късно до средата на века, както и да ускорят технологиите с нулеви и ниски емисии, като например ВЕИ, ядрени технологии и технологии за намаляване или премахване на въглеродните емисии.

Приетото споразумение предполага и постепенното прекратяване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които насърчават разточителното потребление и не са насочени към енергийната бедност или справедливия преход, във възможно най-кратки срокове, както и намаляване на потреблението и производството на изкопаеми горива, така че да се постигне нулева нетна консумация до, преди или около 2050 г.

Споразумението включва и признаване на заключението на ООН, че е необходимо намаляване на емисиите с 43% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г., за да се ограничи покачването на температура до 1.5 градуса по Целзий - вместо това се очаква емисиите да нараснат с 2% през тази година, отбелязва FT.

Много учени обаче поставиха под въпрос дали то е достатъчно силно, за да спре парниковите емисии достатъчно бързо, за да ограничи повишаването на температура. Йохан Рокстрьом от Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам заяви, че споразумението от COP28 е "ключов момент", но "няма да позволи на света да удържи границата от 1.5 градуса по Целзий".

Икономическо самоубийство

Някои правителства, особено в Африка и Латинска Америка, твърдят, че експлоатацията на техните петролни и газови залежи е от решаващо значение за икономическото им развитие. Според колумбийския представител Себастиан Каранса Товар страната му приема научните изследвания за климата "сериозно", въпреки че е силно зависима от въглищата за финансиране на здравната и образователната си система, определяйки нуждата от приходи от изкопаеми горива като "един от най-сложните проблеми за решаване".

Авинаш Персоуд, специален пратеник на Барбадос, заяви, че всеки ангажимент за незабавно отказване от изкопаемите горива би бил "безсмислен" без "търговията, инвестициите и финансирането за постигането му".

В крайна сметка някои от тези страни сключиха сделка за колективен отказ от изкопаемите горива в замяна на признанието, че на бедните страни трябва да бъдат предоставени повече средства за климатични действия освен фонда за загуби и щети, договорен в първите дни на конференцията.

Нови източници на финансиране

В окончателното споразумение се подчертава значението на преразглеждането на международните банки за развитие и се призовават държавите акционери да "увеличат значително предоставянето на финансиране за борба с изменението на климата". Страните също така подкрепиха "ускоряването" на създаването на "нови и иновативни източници на финансиране", като например нови данъци, с които да се плаща за отказа от изкопаеми горива.

На срещата в Дубай бяха мобилизирани над 83 млрд. долара за борбата срещу климатичните промени. По време на срещата ОАЕ стартира каталитичен фонд, наречен ALTÉRRA, на стойност 30 млрд. долара, чиято цел е мобилизирането на 250 млрд. долара за глобални действия, свързани с климатичните промени. Световната банка на свой ред обяви увеличение от 9 млрд. долара годишно за 2024 и 2025 г. за финансиране на проекти, свързани с климата. Международните банки за развитие обявиха общо увеличение с над 22.6 млрд. долара за действия в областта на климата.

Според критици обаче споразумението не е достатъчно категорично по отношение на финансирането, особено за развиващите се страни, и означава, че обсъждането на начините за заплащане на изменението на климата ще бъде отложено за COP29 през следващата година.

Големите петролни компании одобряват договореностите

За разлика от научните специалисти най-големите производители на петрол в света приветстваха акцента на споразумението от COP28 върху "организираното" отказване от изкопаемите горива и запазването на ролята на "преходните" енергийни източници като газа.

Френската TotalEnergies, чийто ръководител Патрик Пуян присъства като гост на ОАЕ, заяви, че споразумението съответства на стратегията на компанията и похвали ролята на председателя на COP28 Султан ал Джабер, ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, Adnoc. В свое изявление Total приветства прагматичното му председателство, което е събрало западните държави, страните от глобалния Юг и държавите, добиващи нефт и газ, "за да обсъдят открито най-предизвикателните въпроси".

Американската петролна индустрия, представлявана от Американския петролен институт, също подкрепи сделката, като отбеляза, че призивите на министрите от повече от 100 държави за "пълно отказване от изкопаемите горива" са се провалили.

Споразумението "призовава страните" да предприемат действия, включващи "отказ от изкопаемите горива в енергийните системи по справедлив, организиран и равноправен начин, като ускорят действията през това критично десетилетие, така че до 2050 г. да се постигне нулева нетна консумация в съответствие с научните данни".

Министрите от цял свят, включително от ЕС и Канада, отбелязаха, че езикът е исторически, но инвеститорите в най-големите публично търгувани нефтени компании приеха решението с разбиране.

Сделката идва след една от най-противоречивите срещи на високо равнище в рамките на процеса на COP, по време на която природозащитниците поставиха под въпрос дали ОАЕ, един от най-големите производители на петрол в света, е подходящото място за провеждане. Adnoc планира да разшири производствения си капацитет с повече от 10% до 5 млн. барела дневно до 2027 г.

Въпреки че по време на преговорите Норвегия подкрепи постепенното спиране на изкопаемите горива, а подкрепяната от държавата Equinor похвали споразумението, норвежката индустрия също не дава признаци за промяна на курса. В сряда "Офшорна Норвегия", отрасловата организация на норвежкия енергиен сектор, заяви, че инвестициите в петролния и газовия сектор на страната се очаква да нараснат с 9% през следващата година до почти 22 млрд. долара.

Най-големите американски производители ExxonMobil, чийто шеф Дарън Уудс беше първият изпълнителен директор на компанията, посетил срещата на върха на ООН за климата, и Chevron не коментираха веднага споразумението.

Майк Сомърс, главен изпълнителен директор на Американския петролен институт, заяви, че като не са се съгласили на "поетапно спиране на изкопаемите горива", преговарящите са осъзнали, че "твърде далечните/твърде бързите мандати" са непродуктивни.

"Петролът и природният газ задоволяват повече от половината от общото световно търсене на енергия. Алтернативните източници като вятъра и слънцето имат своята роля и тяхното внедряване ще се разширява", заяви той в социалната медийна платформа X.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар