Азербайджан все пак вероятно ще домакинства COP29, България я подкрепи

Това става възможно след договорка с Армения. Страната ни също бе кандидат, но Русия я блокира

Окончателното решение ще бъде обявено в края на конференцията, която продължава до 12 декември
Окончателното решение ще бъде обявено в края на конференцията, която продължава до 12 декември
Окончателното решение ще бъде обявено в края на конференцията, която продължава до 12 декември    ©  Reuters
Окончателното решение ще бъде обявено в края на конференцията, която продължава до 12 декември    ©  Reuters
*Обновена в 17:20 ч.

Баку вероятно ще е домакин на конференцията за климата на ООН през следващата година, след като беше договорено известно разрешение на спора му със съседна Армения. Двете държави се блокираха взаимно за домакинството на COP29, който през 2024 г. по план трябва да се проведе в страна от региона на Източна Европа. По време на настоящата конференция COP28 в Дубай обаче лидерите на двете страни проведоха разговори и се споразумяха, че Азербайджан ще освободи 32-ма арменски военнослужещи, заловени след войната през 2020 г. в Нагорни Карабах, докато Армения ще освободи в замяна двама азербайджански военнослужещи. Като част от преговорите Армения заяви, че ще се откаже от конкурентната си кандидатура за домакин на COP29 и вместо това ще подкрепи Азербайджан за домакинството на двуседмичното събитие в Баку. Окончателното решение ще бъде обявено в края на конференцията, която продължава до 12 декември, но засега изглежда, че именно Баку ще домакинства COP29.

България подкрепи Азербайджан за председател на форума догодина и оттегля своята кандидатура, съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред журналисти на COP28 в Дубай. Страната ни за първи път участва със собствен щанд, на който представя зелени иновации, постижения в декарбонизацията и добри примери от български компании от различни сектори, финансови институции, общини, неправителствени организации и научни инициативи. По думите на министъра подкрепата е неизбежна, след като "единствената страна, която имаше политически основания да блокира Азербайджан, беше Армения". Освен това по думите му приемането на кандидатурата на Азербайджан има и принос за процеса на оздравяване на напрегнатите отношения между тези две страни.

България също бе кандидат за домакин на COP29, но Русия каза, че ще блокира всяка кандидатура на страна от Европейския съюз, която подкрепя Украйна. Така опциите се сведоха до няколко държави - Армения, Азербайджан, Сърбия и Черна гора. A в последния момент на преговорите в Дубай сега Молдова също е обмисляла да се кандидатира за председател. Сега обаче вече няма пречки Баку да вземе президентството.

Така ситуацията става интересна: това ще е трета поредна климатична конференция, която се провежда в петролна държава - след Египет през 2022 г. и Дубай сега, като домакинството на тазгодишния форум е силно противоречиво и се отличава с рекорден брой представители и лобисти на държави и компании, които развиват индустрията с изкопаеми горива.

В същото време според министър Попов редом с рисковете въвличането в климатичния ред на газови и петролни държави отваря и възможности те да се включат в промяната с техни инициативи. "Например ОАЕ изградиха първия соларен град в света Масдар сити. Масдар се превърна в голяма компания, която изгражда соларни и вятърни системи в целия свят, навлиза сериозно в производството и на зелен водород. Азербайджан пък има идеен проект за развитие на офшорни вятър в Каспийско море. При включване на Туркменистан може да се оформи и клъстер", каза Юлиян Попов.

Какво още се случи досега на COP28 в Дубай може да прочетете в долните два линка.

Въпросът кой ще бъде домакин на COP29 стигна до задънена улица заради войната в Украйна. Следващата среща на върха трябва да се домакинства от източноевропейска страна съгласно правилата на ротационното председателство, определено от 198-членния секретариат на ООН по изменението на климата. Всички държави в региона трябва да се споразумеят за домакина.

В ситуацията на блокада до последния момент България имаше надежди, че следващият COP ще се проведе по предложения от нея компромисен модел на т.нар. дистрибутиран COP, при който събития да се провеждат не в една, а в няколко държави. Така страната ни щеше да има шанс да съдомакинства събития от форума догодина въпреки руската блокада.

Остава обаче основното притеснение - дали Азербайджан ще може да подготви само за година финалното мега-събитие, което в последните години е все по-грандиозно като мащаб. Но не само това - тя на практика поема президентството още следващата седмица, а в текущата година преди големия форум има още десетки събития, които страната трябва да организира и координира. Предизвикателството е огромно, ако не и почти невъзможно. Обикновено следващите домакини на конференцията са ясни 2-3 години преди събитието и дълго се подготвят за него.