🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се включи в глобална инициатива на САЩ за Net 0 в държавните институции

Страната ни така или иначе вече има поети такива ангажименти на ниво ЕС до 2050 г., но сега ги препотвърждава и на глобално ниво

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България стана част от инициативата на САЩ Net-Zero Government Initiative - Leading Bу Example, чиято цел е постигане на "нетната нула" в дейността на държавните институции до 2050 г. Присъединяването на страната ни се случи по време на COP28 в Дубай с подписа на българския министър на околната среда и водите Юлиян Попов, който участва и в събитието, на което бяха оповестени общо 11 нови членове на инициативата. Сега тя обхваща над 30 държави.

"Целта е да се декарбонизират всички собствени правителствени операции. Ние така или иначе се движим в тази посока, защото отдавна сме поели такива ангажименти в рамките на ЕС. Но има значение това, че се включваме като самостоятелна страна в глобална инициатива на американския президент и така се създава глобална мрежа, в която правителствата работят заедно и заявяват този ангажимент. Идеята е да даваме пример - когато искаме от бизнеса и хората да си намалят емисиите, да покажем че и администрацията го прави", каза Попов пред журналисти на COP28. Като част от ангажимента България ще представи и Пътна карта (която на практика ще е адаптираната вече съществуваща такава в рамките на ангажиментите за декарбонизация на страната ни в рамките на ЕС), която очертава действията за постигане на този ангажимент.

Първите стъпки

По думите на министъра логичната първа крачка е да се направи измерване на емисиите във всяка администрация и след това да се прибегне към действия като енергийна ефективност, използване на зелени енергийни източници, на устойчиви материали, по-добро планиране на пътувания и т.н.

Министър Попов каза на събитието, че според него правителствата изостават от бизнеса в действията за ограничаване на вредните емисии и трябва да наваксат: "Преди 15 години правителството и неправителствените организации бяха двигател в борбата с климатичните промени, а бизнесът наблюдаваше отстрани. Сега виждаме, че бизнесът и индустрията са много амбициозни и се движат напред, докато ние, от които се очаква да даваме пример, трябва да се поучим от бизнеса".

Net-Zero Govemment Initiative - Leading Bу Example е инициатива на САЩ в партньорство с още 18 правителства, обявена за пръв път през 2022 г. по време на СОР27 в Египет. Сега 11 нови страни се присъединяват към инициативата, а освен България сред тях са Испания, Италия, Хърватия, Люксембург, Коста Рика, Нигерия, Чили и др.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard

    Английският гражданин министър Попов достойно представя РБ (Рипъблик оф Бургаристан.

    Нередност?
Нов коментар