ESG Awards 2023: Бизнес лидерите като двигатели на устойчивото развитие

Второто издание на конкурса на "PwC България" награди три личности, които вдъхновяват и други с дейността си и с личен пример

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Лидерската категория във второто издание на конкурса отново привлече значителен интерес.
  • Половината от номинираните са жени, а една трета от кандидатурите са от стартъп екосистемата.
  • Добрата новина е, че се наблюдава лидерство и в области, които са все още нови за българската икономика - като кръгова икономика, опазване на водите и биоразнообразието.

Когато устойчивото развитие бъде разбрано не просто като ново "задължение", а като начин на мислене и принос за по-добро и по-сигурно бъдеще, то често се превръща в "заразна" кауза. В света на бизнеса и в България вече има визионери, лидери, решителни личности, които правят сериозни крачки към промяна и така увличат след себе си и други - мениджъри, служители, партньори, местни общности и дори конкуренти.

Второто издание на конкурса ESG Awards на консултантската компания "PwC България" отново отличи бизнес лидерите и предприемачите у нас, които успешно инициират, следват и подкрепят отговорни бизнес практики.

"Лидер в устойчивото развитие" е една от четирите категории на конкурса (редом с ESG стратегии, иновации и образователни програми), а интересът към нея е значителен - подадени са 9 кандидатури. Половината от номинираните са жени, като дамското присъствие остава силно, както и през 2022 г. Всъщност в първото издание на конкурса всички отличени личности в тази категория бяха жени. Една трета от кандидатурите пък са от стартъп екосистемата, а 22% са CEO на компаниите си, докато останалите са с различна роля и позиция в бизнесите, които са ги номинирали. Това показва, че да бъдеш лидер и вдъхновител не е запазено качество само за върха на корпоративните структури.

В специалната категория "Лидер в устойчивото развитие" и тази година отново бяха отличени три личности.



Награда за корпоративен лидер в устойчивото развитие получи Питър Рубен от ОББ.
Кънтри мениджърът на "KBC груп" в България и председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ е номиниран от колегите си, които посочват: "С пристигането си в България през лятото на 2021 г. Питър Рубен издигна устойчивостта и борбата с климатичните промени до най-високото ниво на внимание в организацията със серия от вътрешни политики и мерки." Той също така инициира фундаментална промяна по оценките на кредитния портфейл на финансовата институция, като се изчисляват и емисиите на парникови газове за бизнес клиентите на ОББ по утвърдена методология.

Инициира иновативния за България "Агро калкулатор на въглеродните емисии" за селскостопанския сектор. Под негово ръководство ОББ става първата компания в България, която заменя всички PVC винили с нов рециклируем материал във външните си рекламни кампании. И това са само част от инициативите на Рубен в ОББ, която спечели също и награда за Корпоративна образователна програма за програмата си за устойчиво развитие и управление "КВС България-ESG академия".



Предприемач в устойчивото развитие е Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum
, инвестиционен фонд, фокусиран върху устойчивостта. Енчев е предприемач и инвестиционен мениджър с 15 години опит в пространството на енергийния преход. Отговаря за развитието на няколко мащабни проекта и компании в областта на вятъра, слънчевата енергия, съхранението на батерии, зелен водород и др., както и редица инвестиции за рисков капитал в енергийния и технологичния сектор. PostScriptum. Енчев е и съосновател на CWP Global, който има реализирани над 1.5 GW възобновяема енергия и набрани 4 млрд. долара финансиране и е един от водещите световни разработчици на свръхмащабни водородни проекти.

В края на 2021 г. Енчев представи алтернативния сценарий "Визия 2030" за българската енергетика.



Вдъхновител за устойчиво развитие е Сирма Желева от TexCycle.
Тя е мениджър "Устойчиво развитие" в компанията, позната със своите контейнери за събиране на носени дрехи, както и изпълнителен директор на Българска асоциация кръгов текстил (БАКТ). Желева е сред личностите в България, които имат значителен принос при разработване на проекти и информационни кампании, свързани с развитието на кръговата икономика и намаляването на замърсяването от текстилни отпадъци. Чрез работата си тя е едно от лицата, които активно информират общността за проблема с текстилните отпадъци и начините той да бъде решен. Сирма Желева участва като експерт в разработване на устойчиви кръгови решения и имплементиране на технологии за рециклиране на национално, европейско и световно ниво. Тя е лектор в редица събития и инициативи, които имат за цел да запознаят обществеността с начините за оползотворяване на непотребен текстил и как можем да допринесем за опазването на околната среда.

Високият интерес към лидерската категория на конкурса показва, че предприемачите и мениджърите с устойчива визия за бъдещето в България за щастие не са толкова редки птици. Наградените, а и всички номинирани се отличават с активна персонална ангажираност с изпълнение на стратегията на компанията, която ръководят или за която работят. А особено добра новина, както отбелязват от "PwC България", е това, че се наблюдава лидерство и в области, които са все още нови за българската икономика - като кръгова икономика, опазване на водите и биоразнообразието.

Все още няма коментари
Нов коментар