Кои са наградените за устойчиви практики във втория конкурс ESG Awards на PwC

Консултантската компания раздаде 20 отличия на организации, бизнеси и личности със съществен принос за устойчивото развитие в България

Наградените    ©  PwC
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговски вериги, големи компании от сферата на банковите услуги, транспорта и енергетиката редом с по-малки иновативни технологични компании, неправителствени организации и вдъхновяващи с личен пример личности са сред отличените във втория конкурс за устойчиви бизнес практики ESG Awards. Наградите бяха връчени на официална церемония в четвъртък вечер от организаторите на инициативата - консултантската компания PwC, а "Капитал" е медиен партньор на събитието.

ESG практиките (екологично, социално и корпоративно управление) стават все по-важни за организациите в ЕС, още повече че от 2024 г. влиза в сила и новата Директива за отчитане на нефинансова информация (CSRD), която задължава първо най-едрия, а след това и големия и средния бизнес в Европа да спазва устойчивите цели на съюза и да отчита действията си в тази посока. Отвъд регулацията обаче и самите организации, вкл. и българските, вече осъзнават своите отговорности в прехода към въглеродна неутралност и забавяне на климатичните промени.

Това показва и повишеният интерес към конкурса - в първото му издание през 2022 г. бяха подадени близо 80 кандидатури в четирите категории - ESG стратегии, иновации, образователни програми и отговорни личности, а тази година кандидатурите вече са 100. Профилът на участващите компании също е по-пъстър - те са от 26 сектора (22 отрасъла бяха представени в първото издание), като за пръв път в конкурса участват представители на металургията, опаковките, строителни материали, машини и оборудване, козметика и др. С 25% са се увеличили пък кандидатурите от компании с българска собственост, отчитат организаторите.

Събитието привлече интереса на близо 250 гости, сред които бизнес лидери, ESG експерти, представители на различни бизнес организации и др. "Кандидатурите тази година показват, че все повече компании предприемат конкретни действия по темата за климата, инвестират в R&D дейности за декарбонизация и обучават служителите си за аспектите на ESG. Бизнесът у нас работи в посока изграждане на корпоративна политика, следващата принципите на устойчивост, многообразие, равнопоставеност и приобщаване", коментира Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги" и ръководител на платформата за устойчивост на PwC в Централна и Източна Европа, която откри церемонията и представи ключови резултати от конкурса.

И победителите са.

И тази година категория "Стратегия" бе най-оспорваната и събра най-много кандидатури - общо 48 в 8-те подкатегории, които обхващат различни аспекти от новите ESG регулации.

Отличия получиха:

  • Стратегия Климат - ПроКредит Банк
  • Специална награда Дигитално климатично решение - Ampeco
  • Стратегия Биоразнообразие - Електроразпределение Юг
  • Специална награда Модел, основан на биоразнообразие - Bee Smart Technologies
  • Стратегия Кръгова икономика - Kaufland Bulgaria
  • Специална награда Кръгов бизнес модел - Ride Share Bulgaria/SPARK
  • Стратегия Грижа за служителите - Lidl Bulgaria
  • Стратегия Ангажираност към заинтересованите страни - Фантастико
  • Стратегия Отговорно управление и вътрешни обучения - Пощенска банка
  • Специална награда Отговорно управление чрез приобщаване - Transpress

В категория "Иновации", другата, която се радва на значителен интерес, получените кандидатури са 24. Анализът им показва, че на пазара се внедряват предимно иновации с модерни решения за намаляване на употребата на ресурси. Над 40% от кандидатстващите компании твърдят, че решенията им са уникални.

Отличени са:

  • Иновация Индустриални технологии - ATAMIQ
  • Иновация Природосъобразно решение - Bee Smart Technologies
  • Иновация Кръгов модел - Aurubis
  • Иновация Аерокосмически системи - EnduroSat

В категорията "Образователна програма" журито е оценило 11 кандидатури, като 80% от участниците заявяват, че провеждат или планират провеждането на регулярни образователни програми, обвързани с ESG.

Наградени са:

  • Образователна програма Бизнес асоциация - Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК)
  • Образователна програма Медии - bTV Media Group
  • Корпоративна образователна програма - ОББ

В специалната категория "Лидер в устойчивото развитие" бяха връчени следните отличия:

  • Корпоративен лидер в устойчивото развитие - Питър Рубен, ОББ
  • Предприемач в устойчивото развитие - Димитър Енчев, PostScriptum
  • Вдъхновител за устойчиво развитие - Сирма Желева, TexCycle

"Засиленият интерес към конкурса, нарастващият брой кандидатури и участието на все повече местни компании и стартъпи показват категорично, че ESG не е само поредната гореща тема, а дългосрочен и осъзнат ангажимент на българския бизнес. ЕSG вече касае не само лицата на ръководни позиции, а всички служители, заинтересовани страни и обществото", коментира Албена Маркова.

За конкурса и оценяването

Конкурсът ESG Awards 2023 на PwC се организира в партньорство със Софийския университет, Зеления център за устойчиви финанси и енергетика и медийното партньорство на "Капитал". Кандидатурите в конкурса са оценявани по методология на "PwC България", а журито включва независими експерти в областта на ESG, сред които доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, гл. ас. д-р Марина Стефанова от СУ "Св. Климент Охридски", основателят на платформата MOVE.BG Саша Безуханова, Теодор Радонов, ръководител на представителството на групата на ЕИБ в България, Светлин Писленски, асоцииран директор на Европейска банка за възстановяване, и развитие и Ивайло Станчев, управляващ редактор "Политика и икономика" в "Капитал".