ВЕИ ограничават ръста на глобалните въглеродни емисии до под 1%

Увеличението тази година се очаква да бъде 300 млн. тона при 2 млрд. през 2021 г.

Увеличението на емисиите на въглероден двуокис е минимално въпреки подновения интерес към въглищата заради войната в Украйна
Увеличението на емисиите на въглероден двуокис е минимално въпреки подновения интерес към въглищата заради войната в Украйна
Увеличението на емисиите на въглероден двуокис е минимално въпреки подновения интерес към въглищата заради войната в Украйна    ©  Reuters
Увеличението на емисиите на въглероден двуокис е минимално въпреки подновения интерес към въглищата заради войната в Украйна    ©  Reuters

Глобалните емисии на въглероден диоксид се очаква да нараснат с малко под 1% тази година, което се дължи на по-широкото използване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и електрическите превозни средства. По този начин търсенето на въглища се свива, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Емисиите на CO2 са на път да се увеличат с близо 300 млн. тона до 33.8 млрд. тона тази година, много по-малко от скока от почти 2 млрд. тона през 2021 г. Ръстът тази година се дължи главно на производството на електроенергия и на авиационния сектор, който бързо се възстановява от удара по време на пандемията от коронавирус.

Увеличението можеше да бъде много по-голямо - МАЕ смяташе, че 1 млрд. тона биха могли да бъдат изхвърлени в атмосферата, тъй като търсенето на въглища се увеличи като отговор на рекордните цени на газа след руската инвазия в Украйна. По-активното изпълнение на ВЕИ проекти и нарастването на продажби на електромобили обаче задържат темпа на нарастването на емисиите.

"Глобалната енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, подтикна много страни да използват други енергийни източници, за да заменят доставките на природен газ, които Русия спря", каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. "Окуражаващата новина е, че слънчевата и вятърната енергия запълват голяма част от празнината, като нарастването на въглищата изглежда сравнително малко и временно", добавя той, цитиран от Reuters.

В доклада на организацията се казва, че слънчевите фотоволтаици и вятърът водят до увеличение на глобалното производство на електроенергия от възобновяеми източници с повече от 700 тераватчаса (TWh) - най-голямото годишно покачване в историята. Без това увеличение глобалните емисии на CO2 щяха да бъдат с повече от 600 млн. тона по-високи тази година.

Емисиите на CO2 в Европейския съюз са на път да намалеят тази година въпреки по-високите емисии от използването на въглища. Очаква се нарастването на използването на въглища в Европа да бъде временно, тъй като се задава сериозна поредица от нови проекти за възобновяема енергия, които биха добавили около 50 гигавата капацитет през следващата година.

В Китай въглеродните емисии се очаква да останат без промяна през тази година поради по-слабия икономически растеж, въздействието на сушата върху водната енергия и реализацията на проекти за слънчева и вятърна енергия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • + 2

    Дрън, дрън та пляс! Поскъпването на фосилните горива свива потреблението, не ВЕИ, които в болшинството от случаите просто паразитират върху енергийните мрежи защото така или иначе изискват заместващите мощности (които са почти винаги на фосилни горива) да работят нон-стоп.

    Нередност?
  • 2
    tulub avatar :-|
    МЕСИ от Бояна

    А каква е цената за производство на 1 соларен панел: колко енергия, какви изкопаеми и замърсяващи ли са технологиите?

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok

    Най-големият източник на СО2 в природата са горските пожари и вулканичните изригвания, които не се контролират от човека. Така, както най-разпространените парников газ са водните пари (облаците), което пък съвсем няма как да се контролира. Чешим си езиците тук.

    Нередност?
Нов коментар