🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"АДД България" и ITRON предоставят интелигентни и сигурни решения за енергия и вода

Целта е клиентите да постигнат по-висока енергийна ефективност и оптимизация на процесите

"АДД България" и ITRON предоставят интелигентни и сигурни решения за енергия и вода
"АДД България" и ITRON предоставят интелигентни и сигурни решения за енергия и вода

През септември тази година "АДД България" стана официален партньор на ITRON - световен лидер в сферата на интелигентни решения за управление и контрол на потреблението на ресурси.

Българската компания е с доказани позиции в сферата на смарт метеринга за електроенергия (AMI), като има

интегрирани над 1.5 милиона умни електромера

на територията на България и Северна Македония. Проектите за пускане на система за дистанционно отчитане и управление на измервателна инфраструктура обикновено са сложни и мащабни. В един от последните такива случаи "АДД България" успешно интегрира и система за киберсигурност, която осигурява защита на устройствата, електроразпределителното дружество и самите потребители от кибератаки.

Освен AMI системи компанията разработва и решения за интелигентно управление на улично осветление. Системата работи в редица български общини, сред които Созопол, София, Драгоман, Пазарджик, Пловдив, Девня, Поморие и други.

Основната мисия на "АДД България" е да помогне на клиентите си да постигнат по-висока енергийна ефективност, оптимизация на процесите и намаление на технически и нетехническите загуби (кражби). В тази връзка, както и във връзка с енергийния преход, е и партньорството й с Itron.

Какви ще са основните насоки на съвместна работа между двете компании?

Една от най-важните теми е успешното интегриране и управление на нарастващия брой дистрибутирани възобновяеми източници на енергия в съществуващата преносна мрежа. Тъй като това е нов, но все по-наболял проблем за електроразпределителните компании, необходими са сигурни и качествени решения, каквито американската компания предлага. Освен анализ заедно ще предложим софтуерни модули за прогнози и оптимизации, с които ЕРП-тата успешно ще могат да управляват все по-сложния си бизнес. Важно е да се отбележи, че тъй като енергетиката стана неразривна част от сектора на отбраната за всяка държава, всички системи отговарят на международни изисквания за киберсигурност.

Друг много актуален проблем е ефективното управление на водата. Недостигът на вода засяга вече всеки континент. Същевременно загубите във водния сектор представляват огромен проблем в икономически, екологичен, социален и технологичен смисъл. ITRON предлага технология и експертиза за контрол на загубите на вода чрез пълен мониторинг на инфраструктурата и оперативните дейности, свързани с нея. Решението помага да се установяват по ефективен начин и с голяма точност течове, кражби, налягане и всякакви други проблеми и неефективности. В България този проблем е изключително сериозен и спешно се налагат сериозни инвестиции за менажирането му.

Не на последно място, с висококачествените решения и богатия опит на ITRON "АДД България" възнамерява да разшири портфолиото си и в сферата на умните градове. Ролята на градовете в бъдеще ще се увеличава както по отношение на икономическия и културен обмен, така и във връзка с климатичните промени. В днешния несигурен свят на пандемии и войни общините и градовете трябва да осъзнаят нуждата от гъвкавост и адаптивност. С колкото повече данни разполагат те, толкова по-лесно би било да се постигнат тези цели. Едно е сигурно - нито една компания не може да предостави всички отговори или технологии самостоятелно. Градовете се нуждаят от отворена екосистема и стандарти, с които да се насърчават иновацията и конкуренцията, за да се постигне истинска модернизация.

Ключът е в това да се балансира между стратегическа визия и практически план, докато междувременно се подсилва обществената подкрепа.