🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Упоритостта на ESG инвестирането

Бумът на зелените финанси не е последван от крах

Фондовете, които инвестират в ESG политики, нямат проблем със слабата за тях 2022 г., защото планираната инвестиция би давала дивиденти в следващите поне 10 години
Фондовете, които инвестират в ESG политики, нямат проблем със слабата за тях 2022 г., защото планираната инвестиция би давала дивиденти в следващите поне 10 години
Фондовете, които инвестират в ESG политики, нямат проблем със слабата за тях 2022 г., защото планираната инвестиция би давала дивиденти в следващите поне 10 години    ©  Reuters
Фондовете, които инвестират в ESG политики, нямат проблем със слабата за тях 2022 г., защото планираната инвестиция би давала дивиденти в следващите поне 10 години    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стандартната история за бума на зелените финанси през 2021 г. върви по следния начин: при феномен, който достигна връхната си точка преди година на конгреса за климатични въпроси COP26 в Глазгоу, много инвеститори загубиха главите си. Мощен коктейл от евтини пари и лицемерие подхрани бум в ESG инвестициите (базирани на екологични политики, социална отговорност и добро корпоративно управление), по време на който мениджъри на активи и банкери се представят за спасители на околната среда.

Възмездието обаче последва високомерието. Инвазията на Русия в Украйна и последвалите повишени цени на газа и петрола напомниха на света колко много се нуждае от изкопаеми горива и колко печеливша може да бъде инвестицията в тях. Цинизмът на мениджърите на активи и банкерите беше разкрит, когато регулаторите предприеха репресии срещу "зеленото промиване". DWS, най-големият мениджър на активи в Германия, беше подхванат от властите след сигнал от вътрешно лице; Британският рекламен надзор забрани на банката HSBC да прави "подвеждащи" екологични твърдения. Далеч от това да спаси света, ESG по този начин се оказа затънала в зеленото промиване и скандал.

Има само един проблем с тази басня за падането на земята на финансовата зеленина - твърди факти. Вярно е, че апетитът за инвестиране в ESG е намалял. Нетните входящи потоци са доста под тези от миналата година. Но въпреки всички приказки за обратна реакция фондовете за устойчиви инвестиции бяха много по-стабилни от други по време на тазгодишния спад. Според Morningstar, фирма за данни, 139 млрд. долара са потекли към устойчиви фондове до края на септември в сравнение с 643 млрд. долара нетни изходящи потоци от по-широкия пазар. Европейските фондове са привлекли по-голямата част от парите, като са получили 89% от общите входящи потоци в ESG фондове, но дори в Америка те са привлекли повече пари от други инвестиционни инструменти.

Защо зелените фондове останаха привлекателни? Със сигурност не е заради сочна възвращаемост. Тези фондове са склонни да инвестират сериозно в технологични акции, които често постигат високи рейтинги на ESG поради комбинация от прогресивни калифорнийски ценности, бизнес операции с малка тежест на активите и софистицирани отдели за човешки ресурси. Такива акции се представиха слабо тази година. И докато фондовете на ESG са прекалено експонирани към губещите тази година, те са недостатъчно изложени към големите печеливши: фирмите за изкопаеми горива. Индексът iShares ESG Aware MSCI USA, един от най-големите пасивни ESG фондове, се понижи с 18% тази година в сравнение със спад с 16% в S&P 500 ETF, който проследява индекса S&P 500 на американските акции.

Мениджърите на устойчиви фондове посочват, че техните инвеститори не се притесняват прекалено от краткосрочната възвращаемост. Хората, които влагат пари в ESG, вярват, че енергийният преход не е нещо, което ще се случи след няколко години, а дългосрочна тенденция, коeто означава, че техните инвестиции неизбежно ще се изплатят. Големите петролни компании може да са били добра инвестиция тази година, признават те, но това ще спре, тъй като крайните срокове за постигане на нетни нулеви емисии наближават. Устойчиво ориентираните инвеститори обикновено са млади и имат инвестиционни хоризонти, които се простират десетилетия напред. Те не се тревожат за няколко години лошо представяне.

Социалните ценности дават на инвеститорите нематериална причина да отделят пари и да се придържат към избора си, рядко предимство за фондовете в индустрия, където конкурентното предимство обикновено означава по-ниски такси. Всъщност данните на Morningstar показват, че колкото по-екологичен е фондът, толкова по-вероятно е да е примамил инвеститорите да останат. Регламентът на ЕС за оповестяване на устойчивото финансиране, правило относно стандартите за инвестиции в климата, разделя средствата на три категории. Тези в по-екологичната такава, известни като фондове по член 9, се радваха на най-големите нетни потоци през третото тримесечие на годината. Фондовете по член 8, понякога наричани "светлозелени" в индустрията, са видели нетни изходящи потоци, но не толкова големи, колкото тези от фондовете по член 6, които изобщо нямат фокус върху устойчивостта.

На тазгодишната конвенция COP27 в Шарм ел Шейх има значително по-малко банкери и мениджъри на активи, отколкото в Глазгоу. Може би това е така, защото те гледат с едно око американската политика, където републиканците се обединяват срещу "събудения капитализъм", като най-гласно се изказва Рон Десантис, губернаторът на Флорида и потенциален кандидат за президент. Съюзниците на г-н Десантис обаче може да се наложи да стиснат зъби. Тазгодишните скандали със зеленото промиване и спокойното отношение на инвеститорите към тях показаха важна истина: че от екологични инвестиции могат да се правят пари. Докато това е вярно, фирмите, които твърдят, че предоставят на инвеститорите истински, наистина екологични действия, няма да отидат никъде.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved