🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болид за ежедневна употреба

Mercedes-AMG GT 4-Door си е екстремна, но лесна за опитомяване лимузина

Мерцедес
Мерцедес
Мерцедес    ©  Мерцедес
Мерцедес    ©  Мерцедес
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред любителите на автомобилите буквите AMG предизвикват вълнение. И няма как да е иначе, след като компанията от Афалтербах от 31 години добавя мощност и емоция в моделите на Mercedes.

Част от концерна Daimler от 1999 година, компанията от четири години пуска и коли на базата на Mercedes - изцяло своя разработка. След двувратия звяр Mercedes-AMG GT, предлаган в няколко версии, на изложението в Женева се появи и първият семеен автомобил на магьосниците от Афалтербах.

Mercedes-AMG GT 4-Door е насочен към хората, които търсят кола за ежедневието, но не искат да се лишат от спортните възможности, които Mercedes-AMG може да им осигури.

Учудващо практичен

В случая автомобилът предлага място за четирима пасажери и багажен обем между 461 и 1324 литра. Отварящата се като при хечбек врата на багажника осигурява огромен товарен отвор, а делимата облегалка на задната седалка добавя модулност.

Возещите се отзад имат всички удобства, включително собствен блок за контрол на климатика, осветлението, излъчваните аромати, на който могат да следят и данните за пътуването – скорост, обороти. Приятно изненадва щедрото място пред коленете и над главата.

Водачът попада в интериор, който се разпознава като на Mercedes, но има и различия като V-образната конзола между предните седалки, препратка към формата на мотора. На нея са бутони за индивидуални настройки на окачването, скоростната кутия, звукът от ауспусите и волана. Автомобилът предлага шест режима на шофиране - за хлъзгава настилка, комфортен, два спортни, състезателен и индивидуален.

Спиращ дъха старт и потресаваща стабилност

Mercedes-AMG GT 4-Door се предлага с 6- и 8-цилиндрови мотори, комбинирани с деветстепенни автоматични скоростни кутии и мощности между 435 и 639 к.с. Тестовата кола разчиташе на най-мощния сред тях, който ускорява тежащото над 2 тона купе до 100 км/ч за 3.2 секунди. В Race режим това става под акомпанимента на наелектризиращ звук и със залепяне на гърба за седалката. Максималната скорост е 315 км/ч.

Освен бърз Mercedes-AMG GT 4-Door е потресаващо стабилен и послушно следващ завоите. Това е постигнато както с помощта на окачването с променливи характеристики, така и благодарение на завиващите задни колела. При движение до 100 км/ч два електромотора ги завъртат в посока, обратна на предните, което подобрява маневреността. Когато скоростта е над 100 км/ч, задните гуми се завъртат в посока на предните и резултатът е повишаване на стабилността.

За аматьори и професионалисти

Приятно бях изненадан, че Mercedes-AMG GT 4-Door може и да е изненадващо комфортен. Друго важно е, че това е спортна кола, но снабдена с асистиращи системи, които я правят безопасна за начинаещи шофьори. В същото време майсторите могат да ги деактивират и да й се насладят напълно. На разположение са и пълен набор системи за сигурност, правещи автомобила на практика способен сам да поддържа избраната скорост и да следва кривите на пътя.

Mercedes-AMG GT 63 S 4 Matic+ 4 Door CoupeДвигател - 8-цилиндров бензинов с турбокомпресор. Работен обем - 3982 куб. см. Трансмисия – 9-степенна автоматична. Максимална мощност - 639 к.с. Максимален въртящ момент - 900 Нм. Максимална скорост - 315 км/ч. Ускорение 0-100 км/ч - 3.2 секунди. Среден разход на гориво - 12.9 л/100 км. Емисии CO2 - 257 г/км. Базов модел – 304 055 лв. с ДДС. Тестван модел – 337 380 лв. с ДДС

Още от Капитал