🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Накъде да тръгна?

Преди да потеглиш на път, винаги е добре да знаеш какъв е трафикът по избрания маршрут

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди да потеглиш на път, винаги е добре да знаеш какъв е трафикът по избрания маршрут, има ли катастрофи по пътя, ремонти, полицейски засади, дали не е по-добре да заобиколиш... Именно тук на помощ идват умни приложения за навигация, които заради бурното си развитие през последните години в някои случаи превъзхождат вградените карти на колите.

Днес във всеки магазин за приложения могат да се намерят стотици програми, рекламирани като улесняващи живота на шофьорите. В следващите редове ви представяме някои от най-сполучливите.

Google Maps

Ако става дума за трафика, безспорно най-познатата и полезна програма е Google Maps. Неговото предимство е, че обединява в една навигация и данни за трафика, така че да предложи най-бързият маршрут между две точки. Google дава възможност да се свалят офлайн карти, което можеше да е полезно, ако пътувате в държава с роуминг.

Waze

За качествата на следващото приложение Waze говори фактът, че за него Google плати близо милиард долара през 2013-а. То се явява своеобразна социална медия на пътя, като всеки пътуващ подава информации за проблеми - катастрофа, задръстване, полицейски пост, ремонт и т.н. В допълнение има и данни за трафика, монтираните стационарни и забелязаните мобилни камери.

При наближаването на участък, в който има някаква отметка, се получава предупреждение каква е тя. След подминаването й всеки може да потвърди или да отрече дали предупреждението още е актуално. За целта дори не е нужно Waze да се ползва като навигация, достатъчно е приложението да е отворено.

Добрата новина за всички, които карат автомобили с модерни мултимедийни системи, е, че могат да ползват Google Maps и Waze, като ги управляват през дисплея в колата.

Sygic

Основното предимство на Sygic е това, че предоставя офлайн карти. Приложението сваля на телефона ви картите, които искате да ползвате, и няма нужда от мобилен интернет за нищо освен за актуализация на данни. Sygic предлага всичко, което може да предлага една навигация, включително и да организира пешеходен или веломаршрут. Като допълнение към навигационната програма приложението предлага набор от карти на компанията за сателитна навигация Tom-Tom. Ползването обаче на Sygic - картите и трафик информацията, е платено.

SMS Parking

За всички, които се чудят как могат да платят престоя на автомобила си в зона за паркиране в непознат град, изключително удобно е приложението SMS Parking. Използвайки позиционирането чрез GPS-а на телефона, то дава възможност за изпращане на SMS на правилния номер за съответната зона. В приложението може да запаметите различни номера на автомобили (например личен, служебен и др.) и във всеки момент да изберете за кой да заплатите паркиране. SMS Parking има данни за платените зони за паркиране в 30 български града и редица европейски.

WildMaps

Това е пълноценно офлайн приложение за навигация чрез мобилен телефон или таблет. То изразходва изключително малко енергия. При напълно заредена батерия на телефона разполагате с до около 10 часа непрекъсната работа в режим на навигация. Интернет връзка ви е нужна единствено за да заредите новите ъпдейти. WildMaps разполага с карта на България, която включва освен населени места имена на улици, адреси, номера на блокове и множество точки, представляващи интерес, като туристически пешеходни пътеки, велоалеи и черни пътища, в това число близо 70 хил. км категоризирани според вида на превозното средство, с което са проходими. Приложението е еднакво подходящo за навигация, независимо дали сте пешеходец, карате велосипед или мотоциклет, шофирате автомобил или друго превозно средство, включително с повишена проходимост. Също като Sygic използването на WildMaps е платено.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    За хора с отговорно мислене по отношение на трафика и задръстеанията е нормално да проверяваме маршрута всеки път преди потегляне. Колкото повече хора участват толкова по точна е информацията за оптималните маршрути и в крайна сметка е добре за всички.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Полезна статия.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал