🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 20 млрд. инвестиция Samsung ще направи Тексас център за производство на чипове

С нов завод до Остин, южнокорейската компания ще вложи общо до 44 млрд. долара в центъра за производство на ново поколение чипове в САЩ

Законът за чиповете, приет преди две години, предвиждаше 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung - и парите започнаха да постъпват едва наскоро
Законът за чиповете, приет преди две години, предвиждаше 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung - и парите започнаха да постъпват едва наскоро
Законът за чиповете, приет преди две години, предвиждаше 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung - и парите започнаха да постъпват едва наскоро    ©  Reuters
Законът за чиповете, приет преди две години, предвиждаше 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung - и парите започнаха да постъпват едва наскоро    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Южнокорейската компания вероятно ще получи 6 млрд. долара субсидии от Вашингтон, за да изпълни плана си.
  • Доминиращото положение на САЩ в производството на чипове е приоритет за Вашингтон.
  • Законът за чиповете, приет преди две години, предвижда 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics планира да увеличи повече от два пъти общите си инвестиции в областта на полупроводниците в Тексас до около 44 млрд. долара. Това твърдят запознати източници пред The Wall Street Journal, което е значителен пробив в стремежа на САЩ да произвеждат повече от най-модерните чипове в света.

Новите разходи на компанията ще бъдат съсредоточени в Тейлър, Тексас, разположен недалеч от Остин, където има и други съществуващи производства. Инвестициите ще включват нова фабрика за производство на чипове и съоръжение за усъвършенствано опаковане и научноизследователска и развойна дейност.

Samsung е една от трите компании заедно с Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing, които могат да произвеждат усъвършенствани полупроводници, жизненоважни за изкуствения интелект и националната отбрана. Тези компании са в основата на стремежа на администрацията на Байдън да укрепи капацитета на САЩ за производство на чипове, като същевременно Вашингтон се стреми да забави технологичния напредък на Китай.

Субсидии от Вашингтон

За да подпомогне финансирането на по-широката експанзия в Тексас, Samsung очаква да получи милиарди долари под формата на субсидии от Закона за американските чипове, казват още източниците. Преговорите с Министерството на търговията продължават, въпреки че се очаква Samsung да получи едно от най-големите субсидии, предоставяни на една компания.

Според източници на Reuters администрацията на Байдън планира да обяви, че отпуска над 6 млрд. долара на южнокорейската компания следващата седмица за разширение на производството на чипове в Тейлър, Тексас. На 15 април в Тейлър ще се проведе събитие, на което ще бъдат обявени разширените инвестиции на Samsung. Южнокорейската компания е отказала коментар. Министерството на търговията също не са пожелали да коментират, като са заявили, че не могат да обсъждат конкретни проекти на компанията.

Допълнителните инвестиции на Samsung се прибавят към сметката от 17 милиарда долара, които компанията вече се беше ангажирала са направи преди повече от две години в Тейлър за завод за производство на авангардни чипове. Началото на изграждането на предприятието започна през 2022 г., като плановете са да започне масово производство още през тази година. Според запознати разходите за изграждането на този първи завод за производство на чипове са се увеличили поради инфлацията и други фактори, което изисква няколко милиарда долара допълнителни инвестиции.

Очаква се вторият завод за чипове, базиран в Тейлър, да струва повече от 20 млрд. долара. Предвижда се усилията на Samsung в областта на научноизследователската и развойната дейност да бъдат концентрирани в тези два завода. Размерът на инвестициите в тях може да се промени в зависимост от пазарните условия.

Планираното съоръжение за усъвършенствано опаковане - ключова последна стъпка в производството на високотехнологични чипове с изкуствен интелект като тези, произведени от Nvidia, ще бъде на стойност около 4 млрд. долара, твърдят още източниците на изданието.

В петък Samsung заяви, че очаква 10 пъти увеличение на оперативната си печалба за първото тримесечие до около 4.9 млрд. долара. Това надхвърля прогнозите на анализаторите, тъй като индустрията за чипове се събужда от продължителен спад.

Възстановяване на позициите на САЩ

Огромната инвестиция в чипове на Samsung в Тексас дава нов тласък на една от основните вътрешни програми на президента Байдън, който се стреми да бъде преизбран през ноември. При много от най-значимите проекти се наблюдава нарастване на разходите и закъснения.

Доминиращото положение на САЩ в производството на чипове е приоритет за Вашингтон, който отдели десетки милиарди долари под формата на субсидии, за да привлече обратно местното производство, което се е преместило в Азия. Законът за чиповете, приет преди две години, предвиждаше 53 млрд. долара безвъзмездни средства за проекти като този на Samsung - и парите започнаха да постъпват едва наскоро.

Миналия месец Intel получи 8.5 млрд. долара за няколко планирани завода за чипове в САЩ, след като през февруари GlobalFoundries получи 1.5 млрд. за проекти в Ню Йорк и Върмонт. Целта на тези проекти е да се увеличат вътрешните доставки на важни полупроводници.

Делът на САЩ в производството на чипове е намалял от 37 % през 1990 г. на около 12% през 2020 г. - спад, който все повече се разглежда като отговорност за националната сигурност в епоха, когато чиповете са в основата на съвременните оръжия, кибервойната и изкуствения интелект.

В реч през февруари министърът на търговията Джина Реймондо заяви, че въз основа на интереса на индустрията към финансирането по Закона за чиповете САЩ са на път да произвеждат около 20% от най-модерните логически чипове в света до края на това десетилетие.

Големият залог на Samsung в Тексас е сравним с тези, направени от основните му конкуренти. TSMC изгражда две фабрики за производство на чипове в Аризона с планирана инвестиция от 40 млрд. долара. Общата инвестиция на Intel в американски проекти през следващите пет години се очаква да надхвърли 100 млрд. долара.

Samsung започва работа с полупроводници в Остин през 1996 г., като първо прави чипове за памет. По-късно обектът преминава към производството на чипове по договор. Очаква се заводите за производство на чипове в Тейлър да бъдат запълнени с оборудване за производство на най-съвременните логически чипове за клиенти в индустрията.

Преди две години в документи, подадени до службата за контрол на Тексас, Samsung обяви перспективата да инвестира до 200 млрд. долара в изграждането на 11 нови завода за производство на чипове в Тексас през следващите две десетилетия. Samsung е най-големият производител на чипове в света по приходи, като се конкурира с южнокорейската компания SK Hynix и Micron за водеща позиция в областта на високоскоростната памет, която е важен компонент на компютрите с изкуствен интелект. SK Hynix също наскоро обяви плановете си за изграждане на съоръжение на стойност 3.9 млрд. долара в щата Индиана за усъвършенствано опаковане на чипове.

TSMC разширява инвестициите в САЩ до 65 млрд. долара

Подкрепена от федерална субсидия на САЩ от 6.6 млрд. долара, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. се съгласи да увеличи инвестициите си в страната с повече от 60% до над 65 млрд. долара и да произвежда най-модерните 2-нанометрови чипове в света на американска земя. Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че TSMC също така ще построи необявен досега трети завод за чипове във Финикс, Аризона, който ще заработи до 2030 г.
Все още няма коментари
Нов коментар