Седмични новини за енергетика

През 2021 г. Доган пак ще може да получава плащания за ТЕЦ "Варна" от държавата; Поредна съмнителна борсова сделка с ток на "Топлофикация София"; ТЕЦ "Брикел" твърди, че няма да гори боклуци въпреки разрешението на ВАС

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Премахването на студения резерв стана основна тема в сектора на енергетиката през изминалата седмица. На фона на нестихващите протести кабинетът "Борисов" побърза да се разграничи от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и обяви спешни промени в Закона за енергетиката.

С тях - поне на думи - ще спре финансирането на Догановия ТЕЦ "Варна", "Бобов дол" на Христо Ковачки и останалите централи, които получават пари, за да поддържат в готовност част от мощностите си. Решението е било взето на коалиционния съвет между Обединените патриоти и ГЕРБ. То обаче изглежда повече от закъсняло и още веднъж показва трескавия опит на управляващите да се дистанцират от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Какво още?

Поредна съмнителна борсова сделка с ток на "Топлофикация София" - на 16 юли на енергийната борса е сключена анонимна сделка за доставката на електроенергия през последното тримесечие на тази година. Тя е станала на рядко използвания сегмент "Непрекъсната търговия", при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават скрити. В случая е известно само, че са изтъргувани 50 мВт базова мощност на цена 78.10 лв./мВтч, или общо 8.62 млн. лв. В свое писмо от Асоциация "Свободен енергиен пазар" заявяват, че сделката манипулира пазара на едро с електроенергия и настояват за проверка. Няколко източника на "Капитал" посочиха, че продавач е била общинската "Топлофикация София".

НЕК още не е внесла документите за лицензирането на АЕЦ "Белене" - реализирането на проекта АЕЦ "Белене" формално може да е приоритет на правителството на Бойко Борисов, но на практика държавната НЕК бави процеса, като все още не е внесла нужната документация в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за лицензирането му. Близо половин година след обявеното намерение на ресорния министър Теменужка Петкова внасянето на документацията да е факт през февруари, това все още не е направено.

ТЕЦ "Брикел" твърди, че няма да гори боклуци въпреки разрешението на ВАС - Няма нужда ТЕЦ "Брикел" да прави екооценка за въздействието върху околната среда и здравето на хората, за да гори RDF отпадъци. Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), след като отмени решението на Старозагорския административен съд, според което Регионалната инспекция по околна среда незаконосъобразно е разрешила на централата да изгаря отпадъци без екоанализ. Въпреки това от ТЕЦ "Брикел" са категорични, че няма да се възползват от решението на ВАС и не планират да горят RDF. Не е ясно обаче докога това ще е така.

Без въпроси премина изслушването на кандидатите за КЕВР - кандидатите за нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране бяха изслушани от депутатите в парламентарната комисия по енергетика, но никой от народните представители не зададе въпроси към тях след публичното им представяне. То бе дълго и изпълнено с клиширани заявки - строг контрол на свободния пазар на електричество, лицензиране на ВиК операторите и по-ясни сметки за парно.

Канадско-македонски консорциум ще строи газопровода в Средногорието - консорциум с предимно чуждестранно участие ще строи преносния газопровод в Средногорието, който индустрията в региона очаква от години. ДЗЗД "Газстрой Панагюрище/Пирдоп", който включва местния клон на канадската Canpipe Industries International (50%), македонската "Чакар-Партнерс" (45%) и българската "Оскар-Ел", е определен за победител в процедурата, която "Булгартрансгаз" обяви в началото на март. Консорциумът предлага да завърши проекта за 280 дни, а офертата му е 23.6 млн. лв. без ДДС.

//ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ