🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без въпроси премина изслушването на кандидатите за членове на КЕВР

Бившият кмет на район "Лозенец" - Любомир Дреков се отказа, но в процедурата продължава свързаният с Христо Ковачки Кремен Георгиев, както и други партийни номинации

Един от сигурните кандидати за КЕВР е Евгения Харитонова, която от години работи в регулатора, а сега е предложена от ГЕРБ.
Един от сигурните кандидати за КЕВР е Евгения Харитонова, която от години работи в регулатора, а сега е предложена от ГЕРБ.
Един от сигурните кандидати за КЕВР е Евгения Харитонова, която от години работи в регулатора, а сега е предложена от ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова
Един от сигурните кандидати за КЕВР е Евгения Харитонова, която от години работи в регулатора, а сега е предложена от ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова

Кандидатите за нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха изслушани днес от депутатите в парламентарната комисия по енергетика, но никой от народните представители не зададе въпроси към тях след публичното им представяне. То бе дълго и изпълнено с клиширани заявки - строг контрол на свободния пазар на електричество, лицензиране на ВиК операторите и по-ясни сметки за парно.

Един от кандидатите, предложен от ГЕРБ - Любомир Дреков, който е бивш районен кмет на "Лозенец", се е отказал от надпреварата, но това донякъде бе очаквано, тъй като нито професионалната му биография, нито образованието му отговаряха на ресора.

Мандатите на четирима от членовете на КЕВР изтекоха още през април. За техните места се състезават Евгения Харитонова, Георги Добрев и Валентин Терзийски (издигнати от ГЕРБ), Любомир Денчев и Димитър Кочков (БСП), Владко Владимиров (Обединени патриоти) и Кремен Георгиев, издигнат от "Воля". По процедура след изслушването им в ресорната комисия предстои открито заседание в пленарната зала. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.

С изтекъл мандат е и председателят на комисията, но след два фалстарта на процедурата по избор на шеф ГЕРБ се отказаха да номинират свой кандидат, с което настоящия председател Иван Иванов запазва поста си поне засега.

Свободен пазар и платформа за цени

Мнозина от кандидатите за членове на КЕВР наблегнаха на очевидното - нуждата от ясно регламентиран и прозрачен пазар на електроенергия и безпроблемното излизане на бита на свободния пазар на ток, създаването на платформа с цени и оферти на търговци и др. Според Валентин Терзийски, чието минало е свързано с работа в централи на бизнесмена Христо Ковачки, а понастоящем е в ръководството на "Топлофиакция София", КЕВР трябва да следи стриктно правилата за свободна търговия и да налага по-строг контрол, за да може участниците и потребителите на пазара да бъдат защитени от манипулации.

Според Владко Владимиров трябва да се създаде пътна карта за пълната либерализация на пазара на ток, както и да се определят групите на т.нар. енергийно бедни българи. Той обясни, че е изключително важно КЕВР да създаде платформа за цените на "свободния ток", така че потребителите да могат бързо и лесно да се ориентират в това кой какво предлага.

Номинираният от "Обединени патриоти" Владимиров и в момента е член на КЕВР, но мандатът му е изтекъл. Предстоящата либерализация на пазара бе във фокуса на изказванията и на издигнатите от ГЕРБ Евгения Харитонова, досегашен член на комисията, и Георги Добрев, който идва от БЕХ.

Вместо бизнес-планове - лицензии

Издигнатият от БСП Димитър Кочков, който в момента отговаря за водите, но е с изтекъл мандат, очерта точките на водната реформа. Според него ВиК дружествата трябва да се лицензират, а не както досега - да работят по одобрените от КЕВР бизнес планове.

"Така ще бъдат отсяти добрите от лошите оператори", обясни той и добави, че това ще доведе до конкуренция. По думите му, ако се окаже, че някое ВиК дружество не изпълнява функциите си на дадена територия ще може да се търси вариант някой близък оператор да поеме работата му. "Така ще се постигне и окрупняване", добави Кочков.

Според него глобите за ВиК дружествата в момента са твърде високи и трябва да се помисли как да бъдат намалени. "В момента минималната глоба за операторите е 200 000 лв. Това означава при една сбъркана фактура, ние да ги глобяваме с толкова. Ако е сбъркал пет фактури, то глобата ще стане 1 милион лева и той ще фалира", обясни Кочков и призова за балансирано решение.

Ясни сметки за парно

Считаният за близък до Христо Ковачки бивш директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев, който сега е номиниран за член на КЕВР от партията на Веселин Марешки - "Воля", се обяви за по-строг контрол върху изпълнението на лицензионните задължения на топлофикационните дружества като ремонти, инвестиции и аварийни ситуации. Георгиев обяви, че ще работи за ясни и разбираеми фактури, за да може потребителите "да имат ясна представа за изчисляването на сметките".

Любомир Денчев, предложен от БСП, пък акцентира на задължителното участие на регулатора в съгласувателните процедури по различните законопроекти. "КЕВР също трябва да предлага промени и тази възможност трябва да се използва по-активно", заяви той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар