🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

САЩ налагат санкции за "Турски поток", което удря и българския проект; ГЕРБ се отказа да предлага нов шеф на КЕВР; Пазарът на ток се събужда след кризата

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Изминалата седмица премина под заплахата от американски санкции срещу газопровода "Турски поток". Най-вероятно те може да бъдат наложени само на фирмите, които строят морската част на "Турски поток", но така или иначе в най-черния вариант има риск тръбата през България да бъде изградена и да остане празна. Това е сериозен проблем на фона на цената за проекта, която минава два милиарда лева.

Възможно е решението на САЩ да има връзка с промените в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която буквално дирижира газовия сектор. Също през изминалата седмица се разбра, че в парламента не е била внесена нито една кандидатура за нов председател на регулатора. Това е втората процедура, след като в рамките на първата единственият кандидат за поста - Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли от състезанието. По информация на "Капитал" - защото отказал среща с Делян Пеевски.

Какво още? След срива на борсовите цени на електроенергията, породен от въвеждането на извънредното положение на 13 март пазарът е започнал да се стабилизира. Цената на тока, продаван в сегмента "Ден напред", е нараснала с 30% през юни и е достигнала 59.57 лв./мВтч за базов товар, показват данните на енергийната борса.

Междувременно според проект на нова национална стратегия обновяването на сградния фонд в България до 2050 г. ще спести енергия, но ще струва 27 млрд. лв. за санирането на 60% от частни жилища и 17% от обществени сгради като болници, детски градини и министерства. Документът е разработен от две министерства - енергийното и регионалното, съвместно с Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Фонд мениджъра на финансови инструменти в България.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ