Американските санкции за "Турски поток" през България са под въпрос

За Вашингтон проектът е изцяло руски, но засега няма да предприемат твърди и конкретни действия срещу него

Франсис Фанън, помощник държавен секретар по енергетиката
Франсис Фанън, помощник държавен секретар по енергетиката
Франсис Фанън, помощник държавен секретар по енергетиката    ©  Reuters
Франсис Фанън, помощник държавен секретар по енергетиката    ©  Reuters
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

За САЩ "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия, но въпреки това няма категорично решение за налагане на санкции върху газопровода през България. Това заяви пред български журналисти в София Франсис Фанън, който е помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ.

"Ние не искаме да санкционираме никого. И определено не искаме това да са наши партньори и приятели. Целта ни е да накараме другата страна (Русия - бел. ред.) да промени поведението си", каза Фанън, който е за пръв път в София и имаше среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Освен продължението на "Турски поток" тема на разговор са били газовата връзка с Гърция, проектът за АЕЦ "Белене" и възможностите за диверсификация на ядреното гориво за "Козлодуй". Въпросът с дългосрочните договори на т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал" не е бил обсъждан.

В същото време Фанън заяви, че независимо от горещата предизборна кампания в САЩ има пълно единодушие по отношение за вредите от руското енергийно влияние.

Руски поток

"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток" и за нас името не променя факта, че Русия използва този проект за политическо влияние", каза още американския дипломат. По думите му точно затова през юли държавният секретар Майк Помпео е издал нови инструкции за прилагането законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), чиято цел е да ограничи руско влияние през енергетиката и в него вече изрично са посочени "Северен поток 2" и "Турски поток".

От друга страна обаче, CAATSA не задължава администрацията на САЩ да налага санкции, а само постановява, че ако се установи проблем, трябва да се предприемат действия. "Идеята е да има пазарна логика и разнообразие в енергетиката, така че да е добре за всички. Не целим нанасяне на икономически и финансови щети", обясни Фанъм.

На въпрос как ще коментира, че в миналото по проекта е имало финансиране от американската Citibank към "Булгартрансгаз", а базираната в Калифорния Solar доставя турбини за компресорните станции, помощник държавният секретар отговори, че не е запознат в подробности по този казус. "Все пак логиката на бизнеса е да печели, тя е различна от тази на администрацията. Но ако се окаже, че действията на тези компании противоречат на американската външна политика, те ще трябва да излязат от този проект", заяви още Фанън.

Той не даде конкретен отговор и на въпроса дали САЩ разглеждат потенциалната възможност да използват свободния капацитет на "Турски поток" за доставки на газ в Сърбия и Унгария. На практика "Газпром" е резервирал 90% от входа на турската граница и 80% от изхода при сръбската граница, така че на теория има техническа възможност за транзитирането на до 3 млрд. куб. м на година.

Преди всичко гръцката връзка

От обясненията на Франсис Фанън се разбра, че по-големият приоритет за САЩ в региона е реализацията на интерконектора с Гърция. В началото на седмицата той и държавният секретар Майк Помпео бяха на посещение в Атина, където са получили уверения за бързото завършване на газопровода. "Работи се здраво за наваксване на изоставането от преди няколко месеца. Има предизвикателства пред проекта, но България проявява лидерство при реализацията му. Проектът има огромна подкрепа", посочи сега пред българските журналисти Фанън.

Макар да не беше предмет на сегашния разговор, принципният интерес на САЩ към този проект е възможността, която той ще осигури за алтернативни на руските доставки на газ в България. Възможно е каспийски газ или LNG (включително американски) да бъде доставян в страната (например при преминаване на въглищните ТЕЦ на газ) или транзитиран към Украйна (реверсивно по стария Трансбалкански газопровод).

Проблемът АЕЦ "Белене"

Според Фанън АЕЦ "Белене" е търговски и технически лош проект и няма как да защити енергийната сигурност на България. "Той е базиран на остарели технологии, които дори Русия отказва да използва на своя територия. Защо България би искала това? Това е технология, която ще погълне много пари, а България може да се възползва от много по-добри възможности", коментира помощник държавният секретар, като допълни, че вече има доста напреднали технологии, като малки модулни реактори например, които са много по-евтини и по-сигурни, а освен това имат и съвсем различно икономическа и техническа логика.

По повод заявеното желание на американската "Дженерал електрик" да участва като доставчик в ядрения проект, той коментира, че това е частна компания и всеки има право да иска да изкара пари. По думите му обаче САЩ имат и политически притеснения за зависимостта на съществуващите български ядрени мощности от руското гориво. По принцип АЕЦ "Козлодуй" би могъл да използва различно гориво, например на американската "Уестингхаус", и според Фанън правителството прави достатъчно добри стъпки в тази посока. Плановете са диверсификацията да може да се случи през 2024 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    043 avatar :-|
    043

    Вашингтон може и да се колебае дали Балкански поток прокарва единствено руски интереси, но за розовобузестия няма съмнение, че е така. Дано не успее заради бълхата на егото си да провали българския интерес. Ако газовите връзки с Търция и Александопулис стигнат до Сърбия, ще е изключителен икономически и политически успех за София. Германия не можа да го постигне без санкции. Да не излезе, че розовобузестия е по-незначителен от Полша и Украйна? Срамота!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Баце Боце е хитър - прокара газта с иновативна техника , оказа се , че f 16 block 70 са идеални за тази работа !

    Нередност?
Нов коментар