🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поскъпването на природния газ продължава

Цената на една от основните европейски платформи - TTF, вече гони 15 евро/мВтч при под 10 евро/мВтч месец по-рано

   ©  Мария Съботинова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Въпреки надигащата се втора вълна на епидемията от коронавирус и налагането на нови ограничителни мерки в редица държави цената на природния газ продължава да расте. На една от основните европейски платформи - холандския хъб TTF, търговията в сегмента "Ден напред" за вторник (19 октомври) става на цена 14.64 евро/мВтч. За сравнение - на 19 септември цената беше под 11 евро/мВтч, а през август - и под 5 евро.

Тарифите на международните пазари са важни, защото те са един от елементите с най-голяма тежест, които формират и цената на природния газ у нас. Последно "Булгаргаз" поиска ново повишение за ноември - 27.03 лв./мВтч при 24.72 лв./мВтч в момента. Прогнозата за декември пък е цената да стигне до 27.64 лв./мВтч без данъци и акцизи.

От доклад на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) става ясно, че регулаторът е съгласен с предложената за ноември стойност и тя ще бъде обсъдена на открито заседание още тази седмица. Ако цените продължат възходящия си тренд обаче, най-вероятно "Булгаргаз" ще ревизира заявката си.

Промяна в тарифите на парното и топлата вода засега няма да има - още на 1 юли регулаторът повиши изпреварващо тарифите, като заложи средна цена на природния газ 31.58 лв./мВтч до 1 юли 2021 г., т.е. дори с очакваното увеличение на газа сега този "праг" няма да бъде преминат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimi22dimi avatar :-|
    Dimitar Dimitrov

    И ОЩЕ НАГОРЕ ЗА БИТА ПРИ ГАЗОВИТЕ ЛИЦЕНЗИАНТИ:
    При цена (Р е ш е н и е № Ц – 37 от 01.10.2020 г. на К Е В Р) на „Булгаргаз” ЕАД за пр.газ от 24,72 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за м.10.2020г., имаме отново и пак прекомерно, над два пъти, завишаване на цените на природния газ за битовите потребители на газоразпределителните лицензирани дружества, съответно:
    при „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ” АД на цена 50.56 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 2,045 пъти по-висока;
    при „АРЕСГАЗ” ЕАД на цена 50,18 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 2,030 пъти по-висока;
    при „СИТИГАЗ България” ЕАД на цена 50,11 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 2,027 пъти по-висока.

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 2

    До коментар [#1] от "Dimitar Dimitrov":

    Това е така,защото въпросните компании връткат вътрешно обороти през дъщерни или свързани компании,представят фактури в КЕВР за завишена цена и КЕВР-ът великодушно им утвържадава такива цени.А Бай Гражданин да го духа.....парното!

    Нередност?
Нов коментар