🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще ползваме ли газ от "Турски поток"

Противно на твърдението на министър Петкова проектът не дава техническа възможност за това

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изграждащият се газопровод от турската до сръбската граница, който премиерът Борисов нарича "Балкански поток", но е реално продължене на "Турски поток", е обвит в манипулации. Управляващите твърдят, че това е част от българската газопреносна мрежа, но на практика ще може да служи само за транзит на руски газ към Сърбия. Уж го строят саудитците от Arkad, но всъщност са свързани с "Газпром" руснаци. Щял да осигури диверсификация и да направи България разпределителен център, а реално засилва влиянието на Москва и затваря възможностите други доставчици да ползват българската мрежа за транзит.

Към всички тези неистини през седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова добави още една. На въпрос защо новата тръба се изгражда без отклонения за газификацията на българските градове, покрай които минава, тя се измъкна с тезата за липса на интерес. "Технически проектът дава такава възможност. Това означава в общината да има инвеститори, които желаят да инвестират в газоразпределение, и жители, които искат да се газифицират", каза Петкова.

Това обаче е, много меко казано, невярно. Продължението на "Турски поток" през България се изгражда изцяло като транзитен газопровод със съответния профил на тръбите за налягане и количества. Газоразпределителни станции по него никога не са били предвиждани и съответно дори и при най-голямо желание на общините няма как да се свържат към тръбата. Използвайки думите на министър Петкова може да се каже също, че проектът просто не дава такава техническа възможност.

Освен това "Газпром", която е резервирала за себе си 90% от капацитета на газопровода, ясно обяви, че няма никакво желание да доставя газ за българския пазар по тази тръба, дори за целите на свободната търговия през т.нар. хъб "Балкан". Категоричната политика на руснаците е да доставят газа до клиентите си директно, както в случая ще стане със Сърбия и Унгария през продължението на "Турски поток". За България руския газ пак идва от Турция, но още при границата влиза в националната преносна мрежа и не ползва тръбите за "Турски поток".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 1

    Каквото и да говорите и овъртате истината е една - Германия иска Северен поток 2 и Балкански поток да се случат. Смята, че това е добре за Европа и е икономически изгодно. Американците, на чиято хранилка е и вашата медия, обратно. Не искат по никакъв начин да станат и довършат тези проекти. Смята, че така Украйна е застрашена на първо място, заблуждава, че Европа става по зависима от Русия и не на последно място по-трудно ще си продава скъпия втечнен газ. Какво ще стане и кой ще надделее ще видим скоро!

    Нередност?
  • 2
    simovm avatar :-|
    simovm
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":

    Акцентът обаче е съвсем различен и в случая не е важно кой има интереси (те са ясни). Проблемът е, че българският премиер и правителство лъжат нагло и в прав текст нас (българските граждани) и масата им вярва (което е показателно за качеството на "материала", но това е друга тема). Да не говорим за елементарно гонене на интереса на България...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Очакван демарш от медия, която се издържа от Америка...
    Само че не предлага алтернатива, защото по строената десетилетие и недостроена все още газова връзка при Комотини няма какъв друг газ да потече, освен американски от Александруполис.

    И какво става: платена от Америка медия ни пълни ушите с американски газ...

    Нека си припомним Дън Сяопин и крилатата му фраза, че не е важно какъв цвят е котката, стига да лови мишки.
    Тази логика, пренесена върху газопровод, нефтопровод, АЕЦ, водка бар или руска/турска баня и пр. позволява нещото да се разглежда като ВЪЗМОЖНОСТ, а не като съдбовна предопределеност.

    На братска Турция, която има 2 руски газопровода под Черно - Син и Турски поток 1.0 - това попречи ли й да сведе закупуването на руски газ през тях до 20% от миналогодищните обеми?
    Не, защото договорените с Газпром цени се оказаха чувствително по-високи от тия на втечнения газ. И Турция започна освен азерски тръбопроводен да купува катарски, че и чак американски втечнен.

    На братска Украйна, всичките й ядрени реактори са съветски,по-стари от нашите. Нещо попречи ли на Киев да договори с Уестингхаус касетките с ядрено гориво за тези реактори? Не.

    Ако политическите ветрове през годините не бяха затрупали АЕЦ Белене с фобски боклук, нямаше да имаме основания да се притесняваме от натиска да затворим въглищните си централи.
    Имаше референдум за Белене. Мнозинството българи казахме "да". И к.во от това?

    Затова да престанем упорито да настъпваме мотиката, да отстраним политиците от икономиката и да се доверим на експерти.
    И да не се вторачваме чак толкова в цвета на котката, ако не искаме мишките да ни изядат ушите.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 4

    Боже мой, пред очите ни се извършва поредното колосално ограбване на България, а ние стоим като заек пред заслепяващи го фарове и нищо не правим! Колко милиарди заграби и пропиля тази мутра!

    Нередност?
  • 6
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Май убягва проблемът.
    Строи се тръба, която минава през България, но газ от нея за нас няма. А освен това ние си плащаме за удоволствието Газпром да може да доставя на други.
    Много кухи кратуни има, ама много.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#6] от "orchis":

    Драги orchis,
    Капитал-ската експертизата по някои теми видимо издиша (енергетиката, взета на изполица от ИС е една от тях), за това рядко приемам за чиста монета прочетеното и по теми, които ме интересуват, обикновено търся достоверна информация другаде.

    Т.н. Балкански поток е мислен и реализиран само и единствено като транзитен газопровод от турската граница при Странджа до сръбскаат при Кула.
    В този смисъл е налудно да се говори за "кранчета" за Малко Търново, Айтос, Поморие, Повеляново, Девня и т.н до Кула. Българските села и паланки могат да разчитат за газификацията си на съществуващата национална газопреносна мрежа. Може да я видите, ако ви интересува, в сайта на Булгартрансгаз АД.
    А че Теменужка ръси глупости, не отменя транзитния характер на този газопровод.

    Нашите си 3 млрд куб.м. БГ получава по договора с Газпром от Турция, която за тях прибира от руснаците транзитни такси, каквито и БГ ще получава от бъдещия транзит на 13 млрд. куб.м. за Сърбия, Унгария, Австрия и т.н. И извън здравия разум е от транзитен газопровод да искате да си отлеете. Ще съм ви благодарен, ако ми дадете пример за друг транзитен газопровод с "кранчета".

    С последното ви изречение не съм съгласен, защото както и да наричате автора, той просто толкова си може.

    Нередност?
  • 8
    antibg avatar :-|
    Dick Dickerson
    • + 2

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Няма никакво значение кой финансира медията Капитал. Има една много проста истина и тя е, че когато живееш в пустиня и плащаш най-висока цена за вода, и позволиш на някой да прекара река през двора ти за да захранва с евтина животворна течност двама от съседите ти, докато ти само я гледаш и стоиш жаден, означава, че си абсолютен бунак. Или екстремно продажен бунак. Както по повод "виртуалните хвърчила" F-16 - когато е сключена сделка с такива параметри и от едната страна на масата е стоял американски евреин, от другата със сигурност е стоял пълен глупак. Ето, там е проблема.

    Нередност?
Нов коментар