🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката за CEZ влиза за одобрение в КЕВР

Критериите, по които регулаторът ще прави оценка, все още са неясни и това може да създаде проблем за придобиването

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Сделката за покупката на активите на CEZ в България навлиза в нов етап. По информация на "Капитал" никой не е обжалвал решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което на 29 октомври тя разреши на "Еврохолд" да придобие активите на чешката компания у нас, обръщайки на 180 градуса позицията си от миналата година.

Сега сделката трябва да бъде разгледана и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като също по информация на "Капитал" документите ще бъдат внесени до края на тази седмица.

Проблемът тук е, че от КЕВР все още не са съобщили официално как ще действат. С промените в Закона за енергетиката, направени когато "Инерком" на Гинка Върбакова беше кандидат-купувач, регулаторът бе задължен да дава становище за сделки с над 20% от активите на енергийни дружества, но близо две години по-късно все още няма критерии за извършването на такава оценка. А това може допълнително да забави сегашната процедурата или пък да компрометира регулатора, ако вземе решение на базата на неясни принципи.

От КЕВР неотдавна коментираха пред "Капитал", че все пак имат яснота за критериите, по които ще могат да се произнесат. Най-общо те трябва да са в две посоки - национална сигурност и гарантиране на доставките. Точно каква ще бъде рамката обаче до момента не е ясно. Не се знаят и сроковете за произнасяне, но според експерти то най-вероятно ще бъде ограничено в рамките на два месеца.

Казусът на няколко пъти е коментиран и от председателя на комисията Иван Иванов, чийто мандат изтече още през пролетта. Според него комисията ще се постарае да създаде обективни критерии за оценка. Още през лятото той обяви, че експертите вече работят по изготвянето на такава методика, но към момента тя все още не е представена публично.