🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР чака други институции, за да одобри сделката за CEZ

Няма краен срок за решението на регулатора, както и ясни критерии, по които ще бъде взето то

Иван Иванов, председател на КЕВР.
Иван Иванов, председател на КЕВР.
Иван Иванов, председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова
Иван Иванов, председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Повече от месец след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на активите на CEZ в България на застрахователния и автохолдинг "Еврохолд", сделката буксува в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът бе задължен да одобрява подобни продажби (с над 20% от активите на енергийните дружества) със законодателни промени отпреди две години, когато кандидат за активите на CEZ в България бе пазарджишката "Инерком" на Гинка Върбакова. И на практика сега има последната дума, като най-общо трябва да каже дали сделката застрашава националната сигурност, обществения ред и сигурността на доставките.

За целта от КЕВР вече са изпратили писма до институциите, които имат отношение към сделката, като чакат позиции от тях. В Закона за енергетиката обаче не е упоменато точно кои са те, а от регулатора обясниха, че няма да коментират текуща информация. Това е странно, тъй като "Капитал" поиска единствено информация за институциите, от които се чакат въпросните становища, а не какво е записано в тях.

"От наша страна няма да има никакво забавяне, но ще трябва да изчакаме да получим становищата и те да са положителни", коментира наскоро председателят на КЕВР Иван Иванов. Според запознати няма причина за отрицателно становище, след като казусът вече е минал през КЗК.

"Ако се вземе предвид редът по Закона за нормативните актове, всяка институция би трябвало да отговори в рамките на един месец, но няма санкция, ако не стори това. Все пак се надявам този срок да бъде спазен", каза още Иванов, чийто мандат изтече през април, но процедурата за смяната му се провали.

И до момента обаче рамката, по която експертите на КЕВР ще оценяват придобиването, не е обявена публично, не е известно и дали има изработена конкретна методика, по която ще се случи това. Няколко пъти обаче от регулатора заявиха пред "Капитал", че имат яснота за критериите, по които ще могат да се произнесат.

До сегашната ситуация се стигна, след като в края на октомври КЗК изцяло промени първоначалната си позиция по отношение на "Еврохолд" и придобиването на активите на CEZ в България. Преди година комисията забрани продажбата, като се мотивира с това, че застраховките на "Еврохолд" може да му дадат предимство при участието на борсата за ток, но всъщност липсваше политическа подкрепа за сделката.

До голяма степен това се потвърди и от записа на глас като този на премиера Бойко Борисов, който казва: "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно."

Впоследствие "Еврохолд" обжалва отказа, а през юли т.г. Административният съд София-област отсъди, че КЗК трябва да преразгледа решението си най-общо заради сериозни пропуски в проучването.

Така само в рамките на година изводите и обобщенията в мотивите на КЗК вече изглеждат различно и са обърнати на 180 градуса.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Държава-бутафория.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 2

    Чакат шофьора на джипката да намери свободен ден когато не обикаля по селата и да им разреши. Смешници, тези комисии (КЗК, КЕВР и онази на Цацаров) трябва да закрият и участниците в тях да бъдат разстреляни на площада поради некадърност и източване на държавния бюджет.

    Нередност?
Нов коментар