🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Фирма на Ковачки ще строи газопровод; CO2 емисиите преминаха 40 евро/тон. Какво следва?

И още: "Булгартрансгаз" ще инвестира във водород; Португалия е на път да реализира огромен слънчев проект с батерии Tesla;

Големите правителствени проекти, свързани с водород започват да личат и от плановете на държавните компании. Така водородът намери място в 10 годишния план за развитие на мрежата на "Булгартрансгаз". Макар засега това да са проекти, за които още няма инвестиционно решение т.е. за които ситуацията може рязко да се промени, все пак включването им в плана е едно добро начало.

Държавното дружество планира още в следващите три-четири години да бъде изградена инфраструктура за пренос на този газ във въглищни региони, като за целта са предвидени почти 43 млн. лв. без ДДС. Не се споменава откъде ще бъдат осигурени въпросните средства, но най-вероятно те ще дойдат по линия на Плана за възстановяване, където за държавната компания са предвидени 333 млн. лв. точно за такива цели.

Обединение между свързаната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт" и македонската "Рапид билд" пък ще изгражда преносния газопровод в Средногорието. Договорът с ДЗЗД "Нова газ" е подписан преди месец от "Булгартрансгаз", след като първоначалното класиране беше обжалвано във Върховния административен съд.

Според подписания договор победителят ще изгради газопровода за малко под 24 млн. лв. без ДДС, като в сумата не влизат основните материали, които се осигуряват от държавното дружество. Заедно с тях стойността на проекта е 27.4 млн. лв. Обединението трябва да приключи строителството в рамките на 230 календарни дни. Дължината на газопровода е 62.6 км и минава през общините Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица.

// И ОЩЕ

- CO2 емисиите преминаха 40 евро/тон. Какво следва за българските ТЕЦ? - Абсолютен рекорд отбеляза в четвъртък (11 март) цената на квотите CO2 в системата за търговия с емисии на Европейския съюз (ETS) - 41.47 евро за тон. Това е повратен, но не и изненадващ момент.

От една страна, при нива над 40 евро/тон производството на ток от въглища става изключително губещо начинание, което е пряко свързано с българската държавна енергетика, а индустрията като цяло губи конкурентоспособност на продуктите си спрямо вноса от трети страни. От друга страна обаче, повишаването на цената на CO2 емисиите е планиран от Брюксел ход като част от плановете за декарбонизация на икономиката и в този смисъл беше очаквано.

- Португалия е на път да реализира огромен слънчев проект с батерии Tesla - Португалия е на път да реализира огромен соларен проект с мощност 1 GW с батерии Tesla. Към момента той е на етап оценка от екологичните власти в Сантяго. Въпреки че към момента информацията по проекта е оскъдна, се предполага, че инвестицията ще бъде около 1 млрд. евро.

До момента няколко португалски вестника съобщиха, че проектът се разработва от Sunshining. Ако бъде изграден, новият проект може почти да удвои общия инсталиран фотоволтаичен капацитет на страната, който беше 1030 MW до края на октомври 2020 г.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ