🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пада последната пречка пред обединението на енергийния пазар с Румъния

От утре с европейския енергиен пазар ще се свържат Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а търговията започва от петък

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

България вече е само на крачка до обединение на електроенергийния пазар с Румъния, след като в четвъртък (17 юни) блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия ще се свърже със системата на общата европейска търговия с електроенергия. Първият ден на доставка ще бъде петък (18 юни). Това важно за България, тъй като ще позволи на страната ни да се свърже с Румъния в срок до три месеци.

В момента обединението между двете държави е само за сегмента "В рамките на деня". Преди месец пък България и Гърция обединиха пазарните си сегменти "Ден напред".

Защо е важно

Пазарните обединения са важни, защото в кризисни моменти (при свръхпроизводство или при аварии, технически прекъсвания на производството, липса на вятър или слънце и др.) няма да има рязко повишение или понижение на цените, тъй като бързо ще може да се внесе или изнесе енергия към някой от съседните пазари. Обединенията ще засилят и конкуренцията, което също е допълнителен плюс.

В по-дългосрочен план работим за обединение на двата спот сегмента със Западните Балкани и Турция.

Константин Константинов, директор на Българската независима енергийна борса
Константин Константинов, директор на Българската независима енергийна борса

"Това ще бъде важна крачка (свързването на пазарите между България и Румъния), тъй като капацитетът на мрежата е огромен и позволява голям обмен. Всъщност именно заради това ние сме вече практически обединени и това се вижда и от цените, които са почти идентични", заяви пред "Капитал" директорът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

След официалното свързване на двата пазара се очаква процесът да се автоматизира и така да се облекчи търговията. "А всичко това се забави заради локалното обединение на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които сега в цялост трябва да се присъединят към останалата част от Европа, където е и България още от основаването на БНЕБ. Забавянето е повече от 10 месеца", изтъкна той.

Опасения

Преди малко повече от месец България се свърза с гръцкия енергиен пазар (а оттам и с италианския). B cъoбщeниeтo нa eнepгийнaтa бopca ce посочва, чe peaлизиpaнoтo цeнoвo oбeдинeниe пoзвoлявa eднoвpeмeннo изчиcлявaнe нa цeни нa eлeĸтpoeнepгиятa и тpaнcгpaнични пoтoци в peгиoнa. Бизнесът обаче разчете в това намек за по-високи цени.

Според Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обединението c гpъцĸия и итaлиaнcĸия пaзap нeминyeмo щe дoвeдe дo пoĸaчвaнe нa цeнитe нa eлeĸтpoeнepгиятa нa пaзap "Дeн нaпpeд", тъй ĸaтo тeзи двa пaзapa в мoмeнтa ca нaй-cĸъпитe в цялa ĸoнтинeнтaлнa Eвpoпa.

"C плaниpaнoтo oбeдинeниe нeизбeжнo щe ce cтигнe дo изpaвнявaнeтo нa цeнoвитe нивa в пocoĸa пocĸъпвaнe нa eлeĸтpoeнepгиятa нa cвoбoдeн пaзap в Бългapия въпpeĸи чacтичнoтo пoвишaвaнe нa ĸoнĸypeнциятa в тъpceнeтo и пpeдлaгaнeтo", изтъкнаха от АОБР в свое становище.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Ок без ток няма да останем стига лев да има ...

    Нередност?
Нов коментар