🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на борсовия ток в България за пореден ден е около 100 евро/мВтч

През 2019 г. и 2020 г. цените по същото време са били около два пъти по-ниски

Цените на електроенергията в цяла Европа продължават да са рекордно високи. Стойностите в България за пореден ден са около 100 евро/мВтч, като минимално понижение по традиция има единствено в неделните дни. И по-конкретно - тарифата в сегмента "Ден напред" за 21 юли е 99.23 евро/мВтч. За сравнение - ден по-рано тя беше 99.28 евро/мВтч, а с ден на доставка в понеделник цената бе 117.64 евро/мВтч.

Въпреки че днешните стойности на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса не са най-високите в Европа, те ясно открояват тенденцията за плавно повишение и задържане на цените на тези им нива. За сравнение - през същата седмица на м.г. цените на борсовия ток в България са били на нива около 30-44 евро/мВтч. Разликата е съществена заради ковид ограниченията, наложени през 2020 г., както и спирането или ограниченото производство не само в България, но и в цяла Европа. За същия период на 2019 г. (когато нямаше корона криза) обаче борсовият ток бе на същите нива от около 30-44 евро/мВтч, показва справка на "Капитал".

Кой води

Най-високата цена с ден на доставка 21 юли е в Италия (103.7 евро/мВтч), следвана от Гърция (с която наскоро обединихме пазарите си) и Сърбия с около 96-97 евро/мВтч. Най-ниска е тарифата в Полша - 85.49 евро/мВтч, но дори и тази цена е значително по-висока от обичайните стойности на борсовия ток по това време. В съседна Румъния, с която се очаква скоро също да обединим борсовия си пазар, цената на електроенергията в сегмента "Ден напред" е 91.86 евро/мВтч.

Причините за задържането на високите цени са комплексни - от ремонти на част от мощностите, през скъпите въглеродни квоти до климатичните аномалии в някои от държавите. Стойностите ще задържат нивата си и в следващите дни и дори месеци - от една страна, заради повишеното потребление през лятото, а от друга, заради плавното, но постоянно повишение на цените на CO2 емисиите. Фактор са и високите цени на природния газ, които стигнаха 5-годишни рекорди, тъй като "Газпром" не осигурява допълнителни количества за Европа над минималните дневни договорености, а търсенето по света ограничава възможностите за достатъчно алтернативен внос.