🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно за последните години поскъпване при парното и тока, газът е с 10% нагоре

Електроенергията за бита се повишава средно с 4.4%, но при услугите на топлофикациите скокът е над 16%

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Цените на тока за домакинствата, природния газ и топлинната енергия се повишават съществено от днес, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Потребителите реално ще усетят това след няколко месеца - в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и централно подгряване на топлата вода, изненадата ще е най-голяма - средно с 16.23%. При електроенергията средното повишение е с 4.4%, а при газа - с малко над 10%.

Новите цени до голяма степен бяха очаквани и за тях дори предупредиха в аванс шефът на КЕВР Иван Иванов и служебният енергиен министър Андрей Живков. Причините за тази тенденция на повишение са много и действително част от тях не са свързани с фактори, на които може да се влияе - като борсовите котировки на газа и квотите CO2. Има обаче и такива, като извънредното осигуряване на квота за държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", които са резултат от спорни и антипазарни политически решения и пряко се отразяват на стойността на електроенергията.

Газът или въглищата дърпат цената на тока?

Според КЕВР основната причина за повишението на цените на електроенергията са разходите на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за компенсиране на тока, произвеждан от топлофикациите и заводските централи. Тези енергийни дружества работят с природен газ, който поскъпна с над 70% за през последните месеци, но реално се върна на нивата от 2019 г., когато същите тези топлофикации имаха значително по-ниски цени.

Различното сега са въглеродните емисии, които от около 25 евро/тон преди две години сега се търгуват за над 50 евро на тон.

Има обаче и нещо друго - въпреки твърденията на ресорния министър Андрей Живков, че включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в регулирания пазар няма да се отрази съществено на цените, косвено и това е оказало влияние. Губещата въглищна централа получи възможност да осигури 1 милион мегаватчаса от скъпия си ток (220 лв./мВт) за регулирания пазар, което рефлектира в показване на цената "Задължение към обществото" - от предвидените преди включването на държавната централа 4.02 лв./мВтч до 7.18 лв./мВтч. Това са суми, които и домакинствата и бизнеса заплащат, за да се покрият разходите на ТЕЦ-а.

Скъпото парно - виновни са "лошият" газ и CO2 емисиите

Средно 16.23% е повишението на цената при топлофикациите. С най-много (23.16%) се увеличава стойността на топлото във Велико Търново, а най-малко (3.77%) е повишението в Сливен, която обаче използва алтернативно гориво като RDF и биомаса. За София поскъпването е с 20%, при 200 лв. сега месената сметка ще стане 240 лева, като за драстичното увеличение предупреди още преди седмица председателят на КЕВР Иван Иванов. Тогава той обясни, че цените на топлоенергията зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските борси.

Това до известна степен показва какъв ще е ефектът, ако се изпълни планът за изграждане на нови паро-газови централи в комплекса "Марица-изток", като заместител на въглищата, без да се прави комбинации със соларни панели и други технологии, които сега произвеждат много по-евтина енергия.

Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай КЕВР не желае, но ние сме принудени по причина, че ценообразуващите елементи сме длъжни да ги отразим.

Иван Иванов, председател на КЕВР
Иван Иванов, председател на КЕВР

Ами природният газ?

За пореден месец драстично е и увеличението на цената на природния газ, който доставя "Булгаргаз". Вместо планираните 46.88 лв./мВтч той ще се продава за 49.94 лв./мВтч, или повишението ще е не с 3%, а с около 10%. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че за последните 6 месеца осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/мВтч.

Все пак независимо от това тарифата, която "Булгаргаз" предлага за юли, е по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.

Тенденцията за увеличение на природния газ обаче продължава и това ясно се вижда и от международните платформи за търговия. Например цената на холандския газов хъб TTF не е падала под 25 евро/мВтч от края на май, като днес цената в сегмента "Ден напред" дори се търгува за 35.1 евро/мВтч.

Абсурди

Работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" не е причината за поскъпването на тока за бита, заяви Деян Дяков, председател на КНСБ в централата пред БНР. "Спекулации са, че заради това ще поскъпне токът за бита. Това не е вярно, защото в енергетиката се въртят близо 4 млрд. лв. годишен оборот, тези 200 млн., които представляват този 1 милион мегаватчаса, са капка в морето, това трябва да го знаят хората, а не да се настройват срещу работещите в централа", коментира Дяков. Той определи квотата за регулирания пазар като временно решение, тъй като гарантира работа само на един от осемте блока на ТЕЦ-а. Трябва да се намери механизъм от страна на държавата да се поемат разходите за емисии, както направиха други страни от ЕС, като Полша, Германия, Гърция, отбеляза той. "Протести най-вероятно ще има, ако от новото правителство не бъдем чути и проблемът не бъде разрешен в дългосрочен план", заяви синдикалистът.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 6

    Тръгва една инфлацийка , едно ценово скокче с едно леко обедняване - та да му мислят следващите управляващи ...

    Нередност?
  • 2
    kou52698359 avatar :-|
    kou52698359
    • + 2

    58.05 - Carbon Emissions Futures

    https://www.investing.com/commodities/carbon-emissions

    новото крипто

    Нередност?
  • 3
    bcd11689567 avatar :-|
    bcd11689567
    • - 6
    • + 2

    Най накрая добри новини. Сега да се замисли средностатистичният българин живеещ в панделка от 80г. на миналият век, дали няма да е по изгодно да си изолира къщата разбирай блока по добре и така да спре да плаща и зиме и лете. Това си е процес- мисленето- и изисква време и стимули.

    Нередност?
  • 4
    mak1951 avatar :-|
    mak1951

    Има и много проста първа стъпка, която може да се направи веднага - всички покупки по ЗОП - с открити поръчки. Без поръчки на стокова борса. За една година разходите за суровини, материали и консумативи закупувани по ЗОП ще паднат минимум 30% спрямо предходните независимо от по-високите цени сега
    Тогава догодина по това време ще може да се потърсят и виновните за безхаберните предишни разходи...

    Нередност?
Нов коментар