🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки помощта от 55 млн. лв. "Мини Марица-изток" пак е на загуба

Държавното дружество отчита загуба от 8.5 млн. лв. за полугодието

   ©  Цветелина Белутова

Държавните мини не могат да излязат от порочния кръг на загубите дори след усвоеното финансиране в размер на 55 млн. лв., което Българският енергиен холдинг реши да предостави в края на 2020 г., но реално се отразява в междинния отчет за полугодието на 2021 г. От него става ясно, че "Мини Марица-изток" отчита загуба от 8.5 млн. лв. на фона на 9.6 млн. лв. година по-рано, като за настоящия период дори има леко увеличен добив на въглища.

Текущите пасиви, в които влизат търговски задължения, задължения по заеми и към свързани лица и др., леко растат и вече са 84.4 млн. лв. при 81 млн. лв. за същия период на 2020 г. Така общият размер на пасивите (текущи и нетекущи) расте до 344.6 млн. лв. при 329.8 млн. лв. за полугодието на 2020 г.

Да копаеш въглища преди Зелената сделка

Общите приходи от продажби на "Мини Марица-изток" към 30 юни 2021 г. са 197.4 млн. лв. на фона на 193.8 млн. лв. година по-рано. Продукцията на държавните мини се реализира единствено на вътрешния пазар при ограничен брой клиенти като "Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", "Ей И Ес Гълъбово" и "Брикел".

Този тренд обаче не е устойчив, макар че със сигурност през 2021 г. ще бъде отчетен ръст заради срива в енергийното производство през миналата година покрай коронавируса. Заради поскъпването на квотите CO2 и европейската политика към зелен преход бизнесът на мините със сигурност ще започне да се свива силно след 2025 г.

Плахи мерки

Интересно е, че ако за същия период на м.г. в държавните мини са работили около 7300 души, то средно списъчният състав на персонала на дружеството към края на юни 2021 г. е 6948 (без лицата в отпуск по майчинство). От отчета обаче не става ясно каква част от хората са били съкратени, пенсионирани или просто са си тръгнали по взаимно съгласие. Отчетените разходи за възнаграждения обаче се увеличават - от 113 до почти 126 млн. лв. Като едно от възможните обяснения е, че са изплащани обезщетения при пенсиониране.

Поддържането на раздут щат обаче противоречи на пазарната логика, а ръководството на дружеството доскоро прилагаше консервативен модел на управление. Подобен абсурден сюжет се разиграва и в ТЕЦ "Марица-изток 2", която продължава (с мимолетни изключения) да работи с изключително ниско натоварване и въпреки това да не оптимизира персонала си, който получава неоправдано високи заплати.

Вместо това централата разчита на щедрата помощ от държавата, която идва независимо от това кой управлява в момента. Последно - ТЕЦ-ът отново бе включен с годишна квота от 1 млн. мВтч в регулирания пазар въпреки високата си цена. Нуждата от държавна дотация се подчертава във всеки отчет на дружеството, което не пропуска да изтъкне своята важност за системата и да поиска нова подкрепа въпреки отпуснатите пари около 1 млрд. лв. само за три месеца от м.г.

В "Мини Марица-изток" не говорят открито за държавна подкрепа, а директно черпят такава чрез активното си участие по мярката 60/40. Дружеството е един от крупните получатели на помощта, като до края на м.г. платените суми по схемата са около 50 млн. лв.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2
    • + 5

    А... колко е, жълтопаветници,,, помощта за АЕС МИ 1,3 ..?
    Под формата на
    -платени СО2 емисии от данъкоплатците,
    -гарантирано изкупуване на произведената енергия на непазарни и високи цени, ощетяващи съшите тези потребители
    - гарантирана 25% рентабилност
    - договори за отбягване на ДДС и акцизи...
    А?...

    ФЕЦ само върху камънаци, покриви и съсипана земя! Егюпите и жидовете гледат как от пустиня да стане земеделски земи - вие с вашето лобиране - от орна земя черна пустиня... Гиди измекяри... Вашето око само пръстта може да го напълни!

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 3
    • + 2

    Няма какво само да четем за ТЕЦ Марица изток 2, закривайте я и да се приключва тая драма...

    Нередност?
  • 3
    iliyapopov avatar :-(
    iliyapopov
    • - 1
    • + 2

    Много пъти съм ходил там по служба - пълен социализъм цари! Няма начин да не е на загуба! Един германец, с когото бяхме се чудеше защо подобна централа в немско се обслужва от 260 души, а нашата от над 1300.

    Нередност?
  • 4
    filofob avatar :-|
    filofob
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Но познай от тази бройка, колко са секретарки, п-р-ки, х-р-ки и прочие сладки офисни служби, раздавани на любовници и роднини. Като техния процент расте спрямо броя на работещите.
    Но не е това основната причина. ТЕЦ-а се източва енергийната мафия на ДПС и разните свързани т.нар търговци на ел. еенргия. Които всъщност нямат никакъв принос и разход, но купуват тока на централата под себестойност, а го продават в пъти по-скъпо.
    За този, който иска да го затваря, явно е много наперен, защото АЕЦ все още съществува. Но по принцип срока на експлоатация на блоковете е някъде около 2030 г. Може да се работи за удължаване, ама не е сигурно. След това ще разчитате на централите на Ковачки и американския ТЕЦ ли? И да напомня, че дори сега, при работещ АЕЦ се оказа, че има нужда от ТЕЦ II, защото системата не можеше да покрие работата на климатиците.

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    Да бе, да, нямало как без ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2, ти да видиш... А откъде според теб имаме инсталирана мощност над 10000 МВ, а натоварването на системата не е минавало 7000 и в най-тежкия зимен период преди години? Имаме още централи в запас, но сега дадоха шанс на Марицата 2 да припечели някой лев заради високата борсова цена на тока, не, че те успяха де. А, че е касичка за източване е от ясно по-ясно, няма по-сладък бизнес от (нерегламентираната) държавната помощ, ако, че не правиш абсолютно нищо, за да я заслужиш...

    Нередност?
  • 6
    sofianec2 avatar :-|
    Софианец
    • - 1

    До коментар [#] от "":
    И аз съм ходил. В 12.00 всички са в кръчмата пред входа -обядват.... В 15.00 всички изчезват - къде: поливат си градините. Пепеляк до глезените, никой не работи....

    Нередност?
  • 7
    filofob avatar :-|
    filofob

    До коментар [#] от "":

    Кои са тези други мощности, които в онзи момент не са работили та са могли да ги включат, но дали на ТЕЦ 2 да захлеби?

    Нередност?
  • 8
    wkw16300821121072977 avatar :-|
    Katia Kumanova
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    При този раздут щат нв администрации,в мини марица-сградата,как няма да е на загуба.Рабитници малко а офис работници много и то с по големи щатове от обикновеният работник.

    Нередност?
Нов коментар