🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От миньор до акционер във ВЕИ

Различните държави прилагат различни подходи за енергийна трансформация. България засега отказва да разгледа който и да било от тях

Темата накратко
  • Различните държави работят по различни сценарии, свързани с бързата раздяла с въглищата.
  • Някои предвиждат участие на хората в самите проекти, други залагат на публично-частното партньорство.
  • За разлика от всички тях обаче България упорито отказва да прилага или дори да опита някои от работещите варианти.

Докато България явно чака проблемът с комплекса "Марица-изток" и в частност с ТЕЦ "Марица-изток 2" да се реши от само себе си, то други държави смело залагат на иновативни решения, свързани с по-бързата и безболезнена раздяла с въглищните централи. Начините за преустановяване на силно замърсяващото, неефективно и остаряло производство са интересни, но по-интересното е, че към тях са се насочили и държави, които не са част от ЕС, но се придържат към целите на Зелената сделка за намаляване на вредните емисии и увеличение на дела на чистата енергия.

Страни като Македония и Албания например, които българите споменават с известно пренебрежение, са вече много по-напред в енергийната трансформация и прилагат реална политика за по-добри цени на енергията и по-смислени инвестиции. Публично-частното партньорство е добре развито, а крайният резултат е печалба както за инвеститорите, така и за държавата.

Да си купиш дял от ВЕИ

Да, това наистина е възможно и нов проект на Гърция показва нагледно точно как може да сe случи. За целта държавната Public Power Corp. (PPC) е предложила на жителите на Западна Македония и Мегаполис на полуостров Пелопонес (които са силно зависими от въглищата), да инвестират в нейните проекти за енергиен преход. Това означава, че хиляди местни гърци ще получат възможността да се сдобият с облигации на PPC и така да станат част от проекта. Целта е PPC да сподели доходите си с жителите на общините, които дълги години са живели пряко или косвено от лигнитни въглища.

По този начин ще се избегне шокът, свързан с края на въглищното производство, породен от това, че много хора ще останат без работа. А и самите те ще бъдат мотивирани да участват в новия проект не просто като работници и служители, а като вид собственици. Единственият подводен камък е цената за включването в проекта (около 1000 евро за облигация), която според експерти може да задълбочи неравенството и да изправи пред невъзможност участието в него на хората с по-ниски или никакви доходи.

Старите въглищни централи могат да носят печалба

Македония също е сред добрите примери за успешната поетапна трансформация на старите производства с нови модерни технологии, при това с българско участие. Само преди месец българската "Соларпро" (в която акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев) подписа договор за изграждането на нова фотоволтаична централа без държавни субсидии върху неизползваема въглищна мина в Осломей.

Освен със "Соларпро", македонският държавен производител на електроенергия ESM подписа договор и с турската Fortis Enerji. Двете дружества ще изградят общо 100 мегавата соларни мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като инвестират общо 70 млн. евро. За сравнение - най-големият действащ соларен парк в България - този до Караджалово, е с мощност 60.4 мВт, но лицензираната е 50 мегавата.

Соларните централи в Осломей ще бъдат изградени на принципа на публично-частното партньорство. Точно това е и най-големият плюс - реално македонската държавна компания ESM няма да похарчи нищо, тъй като тя участва в проекта с предоставянето на земята и свързването му към националната мрежа, като изчисленията показват, че държавата дори би могла да печели от него заради годишните такси на инвеститорите.

Освен това самите те имат ангажимент да наемат и по един служител за всеки мегават инсталирана мощност - или общо 100 души. В обобщение - амбицията на Македония е до 2030 г. да бъдат затворени трите блока в ТЕЦ "Битоля" и един блок на ТЕЦ "Осломей", а новите инвестиции във фотоволтаици да достигнат 1800 мегавата в цялата страна.

Подобна схема лесно може да се приложи и в България - върху огромните стари минни полета на държавната "Мини Марица-изток", но амбициите на правителството - служебно или не, стигат единствено до определянето на годишна квота за работа на регулирания пазар на ТЕЦ "Марица-изток 2" и заявките, че трябва да се търсят дългосрочни решения за проблема (без обаче да се предлагат такива).

Плаващи панели - защо не

И Албания има амбициозен план за ударното въвеждане на нови ВЕИ мощности, които да заместят горенето на въглища. Само преди дни страната откри първата си плаваща слънчева централа, чиято мощност се очаква да достигне 2 MW. Тя е разположена на язовир "Баня" в югоизточната част на страната и - макар и малка, е първата по рода си в Адриатическата страна.

Проектът се реализира от норвежката Ѕtаtkrаft, която e вoдeщa ĸoмпaния в oблacттa нa xидpoeнepгиятa и се счита за нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa eнepгия oт ВЕИ в Eвpoпa в сътрудничество с доставчика Ocean Sun. Общата стойност на плаващата централа е около 2 млн. евро, като тя вече работи и генерира възобновяема енергия, която подпомага националната електрическа мрежа.

Изграждането на централата е разделено в няколко части, първият блок вече работи - той се състои от 1536 слънчеви панела, има мощност от 0.5 MW и покрива почти 4000 квадратни метра. Очаква се плаващото ВЕИ да продължи втората си фаза на изпълнение през втората половина на 2021 г. Тогава ще бъдат инсталирани допълнителни три плаващи блока с капацитет от 1.5 MW.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyo16202768321051945 avatar :-|
    Руска Андонова
    • - 4
    • + 4

    Абе,господа драскачи от капитал,само в ТЕЦ 2"ли ползват въглища другите два теца да не би да горят нещо друго че постоянно пишете и черните тях или сте платени и зависими от някого,да не би техния ток да е по евтин и тях ще ги оставят да работят до всеки веков

    Нередност?
  • 2
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Едва чули и вече им позеленели задниците. Барем рекултивирайте първо терените,че тогава опъвайте панели.

    Нередност?
  • 3
    fxt1436429098435720 avatar :-|
    Jones Doe
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    всъщност за 1 и 3 плащаме доста скъпо, защото инвеститора е вкарал пари във филтрираща инсталация... а Костов го е позлатил... но това е друга тема...

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Другите два ТЕЦ-а има актуални серо-очистващи инсталации и за тях няма нужда от т.н. "въглеродни емисии"!Освен това там въглищата се изгарят на по-висока температура , което от своя страна е по-добре за природата!!!!!

    Нередност?
  • 5
    tmm22589830 avatar :-|
    tmm22589830

    До коментар [#] от "":

    Бърз преглед при психоаналитик. И не коментирайте неща , с който се излагате. Другите 2 Ел.Централи имат по малак коефициент за С02 на МВ/Ч. 0.75/0,68 ( Средно ), използват друг тип въглища ,плюс допълнителна технология за филтрация = Живеете в тотална заблуда и неведение че не използват Въглеродни Квоти.

    Нередност?
Нов коментар