🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Как се става шеф в енергетиката; Топли се със слънце, "продавай" слънце

И още: Пак екстремни стойности на борсовия ток, Буря с енергийните цени

Токът поскъпва безпрецедентно и по нищо не личи, че тази тенденция скоро ще се обърне. Бизнесът отново поиска компенсации. Ако решение не се намери ще има масово повишаване на цените на стоките и услуги.

Например - постигната цена на 15 септември на Българската независима енергийна борса стойност бе 301.73 лв./мВтч. Това е най-високото ниво от началото на този месец и второто най-високо в историята на търговията с ток в страната. Но въпреки това българската цена е сред най-ниските - по-евтино е само в Полша.

Гаранцията за по-ниски разходи за ток са ВЕИ централи за собствени нужди. Малките соларни централи за собствено потребление отдавна не са само мода. За много хора те вече са необходимост и шанс чрез определена инвестиция да се сдобият с известна независимост от местното енергодружество.

Ако в Западна Европа и особено в южните страни това е начин на живот, улеснен и подкрепен от държавата, у нас ситуацията все още изглежда различно особено, ако решиш да продаваш излишъка на тока, който си произвел на местното енергодружество.

На този фон абсурдите в част от държавните дружества продължават - за половин година например можеш да станеш от негоден до фаворит за шеф в енергетиката. И по-точно - отстранен през март заради това, че не отговаря на критериите, сега вече е допуснат до финалния етап на конкурса за нов член на надзорния съвет на едно от най-важните и богати държавни дружества - Електроенергийният системен оператор. Няма публична информация за това какво се е променило в биографията, опита и квалификациите на Петър Петров за този кратък период.

Но по информация на "Капитал" за разлика от предишния път сега той е успял да представи нужната диплома, за да участва в ръководството на ЕСО - предприятието, което е диспечер на производството на ток в страната, вноса и износа, позволява или спира нови инвестиции в сектора и не на последно място - плаща милиони на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна".

// АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- Буря с енергийните цени - С 55%. Толкова е увеличена сметката за ток на един от хранителните магазини в Созопол за август спрямо същия месец на 2020 г. Потреблението е едно и също - климатици, хладилни витрини и фризери, но вместо за 126 лв. фактурата е за 196 лева. Грешка няма. Това е новата реалност.

- Токов удар по веригата за бизнеса - Убийствени. Така производствените предприятия определят цените на електроенергията, която за повечето от тях е скочила двойно от началото на годната. При тези, за които токът формира значителна част от разходите, маржовете практически вече са изядени и спирането на работа, макар и временно, е факт.

- Не, не чакайте да стане по-евтино - Продължаващото вече девети пореден месец повишение на природния газ е гаранция за извънредно поскъпване и при тока, парното и топлата вода. Техните цени вече бяха вдигнати от енергийния регулатор на 1 юли, но още преди домакинствата да усетят ефекта от това, регулаторът ще одобри нов скок.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ