Седмични новини за енергетика: Колко може да спечели ТЕЦ "Марица-изток 2" до края на 2021 г.; Какво ще се случи с цената на тока

И още: За какви компенсации настоява бизнесът; Какво се случи с търговците на ток през 2020 г.;

   ©  Цветелина Белутова

Инситуциите продължават с проверките от последните седмици по повод високите цени на борсовия ток. ДАНС иззе документи от регулатора и от енергийната борса. Докато бизнесът очаква развръзка или поне компенсации за скъпия борсов ток се оказа, че ТЕЦ "Марица-изток 2" все пак може да спечели над 60 млн.лв. до края на годината. Да, това няма да реши проблема с годишната й загуба от над 200 млн.лв., но е едно добро начало.

"Към 31 август 2021 г. ТЕЦ-ът е реализирал 86.35 млн. лв. приходи от продажба на електроенергия на свободния пазар. За разлика от 12.45 млн. лв. година по-рано. Това илюстрира ефекта от включването на повече блокове през последните седмици", каза за "Капитал" служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

А какво ще се случи с цената на борсовия ток догодина - фирмите ще получат още от същото. Електроенергията в цяла Европа продължава да е екстремно скъпа, като за 20 септември например стойностите пак бяха около 150 евро/мВтч. Само в България и Полша стойностите бяха по-ниски и колкото и парадоксално да звучи причината за това са въглищата. Освен моментните притеснения обаче вече има сигнали, че тези високи цени ще се запазят и през 2022 г.

Заради високите цени част от бизнеса агонизира - този месец всяка фирма в България, от най-малката до най-голямата, е получила двойно по-висока сметка за ток спрямо миналата година. Първоначалната изненада вече се измества от притеснение, което пък прераства в обществено недоволство. И само подготвя взрива, който може да настъпи с идването на септемврийските сметки (около средата на октомври), които ще са още по-високи.

Ситуацията е такава в цяла Европа, но там започнаха да се прилагат механизми за компенсации. В България служебното правителство тепърва казва, че ще обсъжда евентуални спешни мерки за бизнеса, като засега няма особена конкретика.

// И ОЩЕ

// АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ