🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблем с ядрените мощности във Франция задълбочава енергийната криза

Цените на тока в страната са рекордно високи, което обаче оказва ефект и върху съседните пазари

Близо 70% от енергията във Франция идва от ядрени реактори
Близо 70% от енергията във Франция идва от ядрени реактори
Близо 70% от енергията във Франция идва от ядрени реактори    ©  shutterstock
Близо 70% от енергията във Франция идва от ядрени реактори    ©  shutterstock

В последните няколко дни френският ток е най-скъпият в Европа. Това на пръв поглед е странна тенденция - обикновено други държави, главно от средиземноморския пояс, имат най-скъпата електроенергия на континента, тъй като ползват основно ТЕЦ на природен газ за производството ѝ, докато Франция разчита на АЕЦ, чиито разходи не са се повишили, както е при газа.

Една от причините за обрата е, че френската държавна електрическа компания EDF, която притежава всичките 56 ядрени блока в страната, е спряла 4 от реакторите превантивно заради технически проблеми.

Така Франция не може да разчита на пълния си потенциал от ядрени мощности, които обикновено осигуряват около 70% от тока в страната. Очаква се поради затварянето на проблемните реактори това да редуцира с 5% общото производството на ядрено електричество в страната. Макар да изглежда малко, изтеглянето на толкова мощности е важно за пазара, тъй като те не могат лесно да бъдат заместени. Това до голяма степен означава, че от Париж ще трябва да разчитат на внос на електроенергия от съседни държави. А тя най-вероятно ще е на по-висока цена и това допълнително ще усложни енергийната криза.

В комбинация със студеното време през последните седмици и прогнозите за по-студена и влажна зима с голяма доза увереност може да се прогнозира, че цени от около 300 евро/мВтч ще бъдат нормални в следващите поне три месеца. Показателно за това е, че фючърсите на електроенергия на унгарската платформа HUDEX рязко се покачиха в последните дни, особено след новините от Франция. Цената за доставка на ток през второто тримесечие на 2022 г. се повиши от 162 евро/мВтч до почти 198 евро/мВтч (+22%).

Интересно е, че проблемите на френската енергетика се случват навръх обострените спорове в Брюксел за това дали ядрената енергетика ще се приема за зелена в бъдещия енергиен преход на Европа или не. Също така е интересно и това, че страна с много висок дял на ядрената енергия, при това предимно от стари и вече изплатени мощности, не може да си осигури по-достъпна цена на тока от например Германия, която направи ударни инвестиции във ВЕИ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 5

    Няма проблем , проблем щеше да е един френски чернобил да им осере лазурния бряг и осигури радиоактивен тен ...

    Нередност?
  • 2
    wlr26637645 avatar :-?
    wlr26637645
    • - 3
    • + 3

    Списуващият статията преди да натраска чутовната глупост дали има време да погледне графиката с цените ден на пред за ФРГ-то и Франция?

    "...страна с много висок дял на ядрената енергия, при това предимно от стари и вече изплатени мощности, не може да си осигури по-достъпна цена на тока от например Германия, която направи ударни инвестиции във ВЕИ."

    Нередност?
Нов коментар