🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двойно по-висока компенсация заради скъпия ток поискаха работодателски организации

Предлага се помощта от 110 лв./мВтч да стане на 217 лв./мВтч, за да неутрализира поскъпването през ноември и декември

Решението на КЕВР за новите цени на мрежовите такси ще бъде взето на 31 декември
Решението на КЕВР за новите цени на мрежовите такси ще бъде взето на 31 декември
Решението на КЕВР за новите цени на мрежовите такси ще бъде взето на 31 декември    ©  Анелия Николова
Решението на КЕВР за новите цени на мрежовите такси ще бъде взето на 31 декември    ©  Анелия Николова

С официално писмо до новото правителство работодателските организации поискаха удължаване на сроковете за компенсациите заради скъпия ток и повишаване на самия размер на помощта.

Една от основните причини е продължаващото повишаване на борсовите цени на тока, които за ноември минават 400 лв. за мВтч, а от началото на декември са над 430 лв./мВтч при под 370 лв./мВтч за октомври. Прогнозите са, че високите цени ще се запазят през зимата, а при задържане на студените температури за голям период те могат да се покачат още нагоре.

Освен от АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП писмото е подписано от още десетки браншови организации, сред които такива от сектори земеделие, туризъм, промишленост, спорт и ресторантьорство. В него се казва, че небитовите потребители ще изпаднат в критична ситуация, ако не се продължи помощта, която бе заплащана за септември и октомври, и ако тя не бъде актуализирана спрямо новите цени. Досега се изплащаха по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас от бизнеса, а искането е сумата да стане 217 лв. Предложението е допълнителни средства (около 400 млн. лв. за ноември и декември) да дойдат от извънредната събираемост на ДДС в бюджета или печалбите на АЕЦ "Козлодуй" или НЕК.

От бизнес организациите настояват още да се създаде платформа на борсата, чрез която потребители, отговарящи на определени критерии за енергийна интензивност, които да бъдат разработени, да могат да наддават за дългосрочни договори.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране публикува проект на решение, според което от 1 януари 2022 г. мрежовите такси, които се заплащат от всички потребители на ток, се увеличават с над 40%. Това ще бъде допълнителен удар върху бизнеса, който засега не е "калкулиран" в исканията им. Което заедно с продължаващото поскъпване на тока ще се превърне в първия голям проблем за новото правителство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mvl42715166 avatar :-@
    AN
    • + 1

    наглият бизнес иска вече държавата да му плаща и тока, а иначе за данък печалба не са чували

    Нередност?
  • 2
    zjj401092894 avatar :-|
    Моа Преател Тайпи
    • - 2
    • + 1

    Кур за Баце!

    Казаков, колко ти плати мафията да превърнеш Дневник в тролска и платформа за фалшифи новини на ГЕРБ-ДПС? Или и теб заплашват?


    ----------------------------

    Кур за Баце!

    Какво стана с жалейката на Гешев до САЩ? Защо никъде не намирам текста? Гешев пак ли ви лъга, а мисирките на Борисов отново ли усложливо ретланслираха лъжите му?

    Нередност?
Нов коментар