Нов рекорд при цената на тока и газа. Мораториумът за бита влиза в сила

Борсовата електроенергия премина за първи път границата от 300 евро/мВтч. Промени за българските домакинства обаче няма да има най-малко до 31 март

Абсолютен рекорд регистрира днес Българската независима енергийна борса - 300.33 евро/мВтч. Това се случи на фона на разгорещените дебати в парламента по повод мораториума върху тарифите на тока, парното и водата за домакинствата - за разлика от вчера сега депутатите от новото мнозинство не се подведоха по предложенията на ГЕРБ и гласуваха това, което бяха решили.

Резултатът от всичко това е, че към момента битовите потребители са защитени от каквото и да е поскъпване, тъй като мораториумът замразява настоящите нива на енергийните услуги до 31 март 2022 г. Друг е въпросът дали поскъпване на тока въобще е необходимо да има (виж по-долу). Бизнес потребителите обаче са изложени на рекордни цени и вече не могат да разчитат на компенсациите, които служебният кабинет беше предвидил - те изтекоха през ноември. В решението за мораториума няма предвидени нови компенсации нито за фирмите, нито за електроразпределителните дружества, които купуват енергията си за технологични загуби от борсата.

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо

Борсовите цени на електроенергията продължават да се повишават четвърти пореден месец, при това в цяла Европа. Като в последните дни бяха счупени няколко рекорда и в страни като Франция, Швейцария и Германия токът се продаваше на нива от около и над 350 евро/мВтч. В България днес за първи път беше премината границата от 300 евро/мВтч, като средната стойност от началото на декември вече е над 225 евро/мВтч. Това е с 15% над нивата от ноември и с 25% над тези от октомври.

Основната причина за това е поскъпването при природния газ - основно гориво за производство на ток в редица европейски държави. На спот пазара на нидерландския индекс TTF, към който е свързан и българският газов пазар, котировките се покачват драстично ден след ден. Предишната най-висока цена от 114.29 евро за мВтч беше прескочена още на 14 декември, на следващия ден имаше нов рекорд, за да се стигне до днешните 129.75 евро/мВтч. Само от началото на тази седмица цената е скочила вече с 24%.

Допълнителен катализатор на цените е студеното време, включващо прогнози за по-студена зима, както и продължаващата енергийно-дипломатическа война за "Северен поток 2". А заради това, че към момента газовите хранилища в Европа са пълни средно на 61%, което е много под обичайните нива за това време на годината, фючърсите на газа за първата третина на 2022 г. са около 130 евро за мВтч.

Най-ниски са нивата на страните от Централна Европа, като в Германия и Унгария са 58%, в Австрия - 38%, и Нидерландия - 44%, като това е доста под очакваните средни стойности за този период от поне 70%. Нивото на българските газови хранилища съвпада с общата тенденция в Европа с 61%.

Освен върху електроенергията това ще има отражение и върху българския газов пазар. Според формула на "Булгаргаз" от Нова година може да се очаква ново повишение, при това драстично. Така големите консуматори на газ като "Топлофикация" - София, ще имат още съществени проблеми, особено предвид това, че мораториумът няма да позволи актуализиране на тарифите им и съответно по-големи приходи.

Мораториум или лоши сметки

Замразяването на цените на тока, парното и водата от българския парламент не обхваща природния газ, въпреки че десетки хиляди домакинства се топлят именно с това гориво. Техните сметки тази зима ще са 4 пъти по-високи.

Извън това обаче вече се появиха доста експертни мнения за това, че мораториум въобще не е нужен, за да се задържат цените на енергийните услуги за бита. Икономистът Георги Ангелов например публикува статус във фейсбук, в който обяснява защо цената на тока за бита всъщност трябва да се понижи.

"В цената на тока за домакинствата и бизнеса има включена субсидия за производителите на ток по дългосрочни договори (т.нар. такса "задължение към обществото"). Обаче в момента пазарната цена на тока е много по-висока от цената по дългосрочните договори, така че субсидията трябва да отпадне - съответно и такса "задължение към обществото" трябва да изчезне (поне докато цените ден напред са толкова високи)", пише той и продължава: "Нещо повече, в момента пазарната цена е два пъти по-висока от фиксираната цена по дългосрочните договори, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове (и от повечето ВЕИ)." Така, ако НЕК натовари докрай американските централи, като изкупува тока им на цена 266-334 лв./мВтч (както е според договорите им), може да продават на пазара на двойно по-висока цена (днес е почти 600 лв./мВтч), реализирайки огромна печалба. А тъй като НЕК работи под регулациите на КЕВР, тази допълнителна (над разчетите) печалба би могла да се върне обратно на потребителите под формата на отрицателна такса "задължение към обществото". Това пък може да компенсира наложителното повишаване на мрежовите такси, така че крайните цени за потребителите да се балансират на сегашните нива.

Ангелов обръща внимание и на това, че цените на въглеродните емисии са рекордно високи, а България продава националните си квоти и реализира милиардни непредвидени приходи, които влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система". В същия фонд влизат и 5% такса от приходите на всички производители на ток, които поради повишените цени в сектора са много повече приходи от преди. Или казано в обобщение, държавата разполага с много механизми и средства да се справи с ценовата ситуация, поне що се отнася до регулирания пазар и битовите потребители.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 3

    Тези не знаят какво правят или умишлено го правят :(. За да не натоварят битовите потребители понеже имаше избори не увеличиха тока за тях. Но някой трябваше да поеме поскъпването на електроенергията (чиято цена се увеличи основно заради оставената от служебния кабинет спекула на прекупвачи) и натовариха бизнеса. Сега този безнес ще има проблеми и много от него ще освободи работници. Обаче след март месец, когато изтече мораториума, КЕВР ще вдигне цената на тези станали вече безработни хора и то с повече отколкото ако беше направила сега. Явно тези новите искат да направят нещо бързо, бързо докато са на власт, поели са ангажименти и задържат положението до тогава с дългове и удържане общественото недоволство от поскъване на каквото и да е.

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Стига бе.

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    Добър анализ от страна на г-н Ангелов. При фактуриране на Ел енергията се получава цена колкото изразходвани енергия още толкова ДДС, задължение към обществото, акциз, мрежови услуги, пренос, достъп. Ако изразходвани енергия е един лев по борсова цена крайната цена за плащане с тези такси и ДДС става два лев и на горе. мораториума е една голяма грешка. Но новите управляващи просто нямаха време. Но можеше служебното правителство предварително да приготви нужните промени относно мерки. Тази цена тревожи много бизнеса. Лично го усещам.

    Нередност?
Нов коментар