🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската wpd започва проект за 75 мВт вятърен парк край Балчик

Компанията вече е имала срещи с българското правителство и очаква подобрение на регулаторната рамка

Нови вятърни паркове в България не са изграждани от десетилетие. Това обаче е напът да се промени много скоро и много съществено. Десетки проекти, някои от които подготвени още в периода 2008 - 2010 г., са "съживени" и инвеститорите вече търсят начини за тяхното реализиране. Причините за това са няколко. На първо място - цените на електроенергията са такива, че токът от вятърни перки е изключително конкурентен на пазара - около 80 евро/мВтч при над 200 евро/мВтч средни стойности през последните месеци на борсите в региона. Второ - един от по-дългосрочните ефекти от войната на Русия в Украйна е ускоряването на енергийната трансформация на ЕС и намаляването до минимум на зависимостта от руски изкопаеми горива. За да се случи това, ЕК вече обяви, че ще опрости процеса за издаване на разрешителни за ВЕИ проекти в своя стратегия REPowerEU в началото на март. През май 2022 г. ЕК ще представи "Насоки за национални правителства" за това как да подобрят своите административни процеси. Но целта вече е ясна - енергетиката да стане въглеродно неутрална до 2050 г., а поне 50% от електричеството да идва от вятърни централи. За да се случи това, е нужно увеличаване на сегашния капацитет за офшорен вятър от 28 гВт през 2021 г. до поне 60 гВт през 2030-а и до 300 гВт през 2050 г. Вятърните централи на сушата пък трябва да се разраснат от сегашните 208 гВт до 1000 гВт за същия период.

Един от инвеститорите, които планират вятърни проекти, е германската wpd. В началото на тази година компанията обяви амбициите си за мегапарк в Румъния с капацитет 1.9 гВт на сушата и в Черно море, а сега става ясно, че ще развива и проект край Балчик. Преди седмица представители на wpd бяха в България на срещи в министерствата на енергетиката, на иновациите и на околната среда. Плановете им са да инвестират във вятърни мощности и у нас - за начало с два проекта с общ капацитет 75 - 100 мВт. По различни пазарни оценки инвестиция в такава мощност би била около 90 - 120 млн. евро.

"Проектите ни в напреднал стадий на развитие са край селата Соколово и Тригорци. През годините за тях сме получили съответните разрешителни за строеж и сме разработили пълна техническа документация. Това включва геология, геодезия, присъединяване към мрежата и много други проучвания за успешна реализация на проектите. Поради бурното развитие на технологиите в нашия сектор в момента процедираме промяна в параметрите на вятърните генератори, като планираме разполагането на по-ефективни турбини със съвременен дизайн", обясни за "Капитал" управителят на wpd за България Мартин Илиев.

От инвестиционното предложение, подадено към община Балчик още миналото лято, както и от съобщение на РИОСВ - Варна, за проекта става ясно, че се планират общо 16 ветрогенератора с общ капацитет 96 мВт. Всяка турбина ще е с мощност 6 мВт (двойно повече от най-големите налични сега в страната) с височина на кулата 130 метра и диаметър на ротора 165 м.

Българското дружество инвеститор е "Вятърен парк Добруджа 2", чийто едноличен собственик е wpd. Германската компания има още редица регистрирани фирми у нас, чрез които вероятно ще работи по различни проекти. Една такава е "Вятърен парк Изгрев" ЕООД, която работи по проекти в района на Добрич.

Засега обаче компанията няма конкретни планове за офшорни вятърни централи. Големият проблем пред развитието им е липсата на законодателство в тази посока. Но темата за развитието на вятърната енергия, включително офшорната такава, вече се обсъжда и в енергийната комисия на Народното събрание, а и от wpd казват, че могат да съдействат на властите за създаването на нужната регулаторна рамка.

Интервюто с представителите на германската wpd, което "Капитал" взе след посещението им в София, може да прочетете тук.

Коя е wpd

Основана през 1996 г. в Бремен като малка компания от Клаус Майер и Гернот Бланке, wpd се разраства заедно с технологията за вятърна енергия. Тя е фокусирана в изграждането на сухоземни вятърни ферми и офшорна вятърна енергия, като в момента има 2200 работници в 28 различни страни. Компанията е монтирала над 2400 турбини с общ производствен капацитет 5.15 гВт, а има проекти за още 12.3 гВт сухоземни и 13.8 гВт офшорни мощности.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар