🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК очаква по-малък ръст на търсенето на петрол през 2023 г.

Организацията очаква увеличение от 2 млн. барела на ден в сравнение с 3.3 млн. барела тази година

Според ОПЕК търсенето на петрол ще се увеличи по-скромно догодина
Според ОПЕК търсенето на петрол ще се увеличи по-скромно догодина
Според ОПЕК търсенето на петрол ще се увеличи по-скромно догодина    ©  Reuters
Според ОПЕК търсенето на петрол ще се увеличи по-скромно догодина    ©  Reuters

Растежът на световното търсене на петрол ще се забави през 2023 г., заявиха пред Reuters делегати на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), и източници от индустрията. Представителят на ОПЕК е обяснил, че организацията очаква ръст на световното търсене с 2 млн. барела на ден или по-малко догодина. Това би представлявало увеличение с едва 2%, като за сравнение очакваният през тази година ръст възлиза на 3.36 млн. барела на ден.

Високите цени на суровия петрол и горивата са една от водещите причини за покачващата се инфлация, която е обхванала глобалната икономика от края на пандемията насам. Употребата на горива се възстанови от спада, предизвикан от пандемията през 2020 г., и се очаква да надхвърли нивата от 2019 г. тази година въпреки високите цени. За сметка на това нарастващата инфлация доведе до понижения на прогнозите за растеж за 2022 г. и подхранва очакванията за по-бавен растеж през 2023 г.

Други двама делегати на ОПЕК казват пред агенцията, че ограничаването на търсенето вероятно ще окаже влияние върху потреблението на петрол през следващите месеци, въпреки че все още няма признаци за това в САЩ според последните данни за търсенето на бензин. Високопоставен източник, който работи в търговска фирма, която не е свързана с Международната агенция по енергетика (МАЕ) или ОПЕК, също предвижда по-нисък ръст на търсенето през 2023 г. Според него първоначалните оценки сочат търсенето да нараства с 2 млн. барела на ден или по-малко, което е спад от ръста с 2.6 млн. барела на ден през 2022 г. "Суровият петрол на цена 120 долара за барел води до унищожаване на търсенето. Унищожаването на пазара вече се случва", заявява той.

Прогнозите за търсенето на петрол често се менят заради промените в икономическите перспективи и геополитическата несигурност. Тази година сред събитията, които предизвикват подобни ревизии на прогнозите, са инвазията на Русия в Украйна и скорошните ограничения заради коронавируса в Китай, заради които градове като Шанхай бяха под пълен локдаун.

Първоначално ОПЕК прогнозираше ръст на търсенето през тази година с 3.28 млн. барела на ден. По-късно организацията повиши прогнозата си до повече от 4 млн. барела на ден, преди да я намали до 3.36 млн. барела. По-надеждна информация ще има, когато ОПЕК публикува първата си прогноза за търсенето през 2023 г., която се очаква през юли. Неговата прогноза заедно с тази на МАЕ ще бъде наблюдавана внимателно за насоки за това как може да се развие политиката за доставки на ОПЕК.

Отражението на войната върху петрола

Войната в Украйна промени световния петролен пазар, като наложеното от Европейския съюз (ЕС) ембарго върху руския петрол направи не толкова използвани до момента сортове изключително търсени. Един такъв пример са африканските доставчици, които увеличават предлагането, за да отговорят на силното търсене в Европа. По тази причина и нигерийският петрол достига рекордни цени.

Москва от своя страна насочва повече количества към Азия, като за целта използва и рискови трансфери с кораби. Пренасочванията водят до най-големите сътресения на доставките в световната търговия с петрол, откакто шистовата революция в САЩ преначерта пазара преди около десетилетие, пише Reuters в свой анализ. Засега сигналите са, че Русия вероятно ще може да се справи с петролно ембарго на ЕС, ако Азия продължи да купува нейния петрол.
Все още няма коментари
Нов коментар