Турция, ОАЕ и Израел са спасението за руските олигарси

Трите държави са местата, където те пазят яхтите си и изпращат парите си

Яхтата на Мелниченко намери пристан в Дубай.
Яхтата на Мелниченко намери пристан в Дубай.
Яхтата на Мелниченко намери пристан в Дубай.    ©  Reuters
Яхтата на Мелниченко намери пристан в Дубай.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Руските олигарси намират начин да запазят състоянието си в трите държави.
  • ОАЕ иска да затвърди позицията си на лидер в глобалната финансова система.
  • Турция е разделена между Запада и Русия.

Войната в Украйна доведе до бързо отговор от страна на Запада. Санкциите, които се прицелиха както в банковата система в Русия, така и в местните олигарси, поставиха състоянието на десетки милиардери под въпрос. Западната коалиция срещу Русия се опитва да направи живота на приближените до руския президент Владимир Путин труден, но те намират спасение в три страни от Близкия изток, пише Bloomberg.

Турция, Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се оказват местата, където руските олигарси не са персона нонграта. Това най-ясно се показва от местоположението на яхтите на тези бизнесмени - най-често са или в ОАЕ, или в Турция, като Абрамович има и в Израел.

Най-скорошният пример за руски милиардер, който се опитва да се спаси от санкциите в някоя от трите страни, е Андрей Мелниченко. Той е собственик на най-големия производител на термични въглища в Русия - SUEK, както и на фирмата за торове EuroChem. Няколко дни преди да бъде включен в пакета от санкции, Мелниченко подава оставка от бордовете на двете компании, като прехвърля собствеността си на своята съпруга. Това е и причината швейцарските власти да размразят сметката на EuroChem през май (компанията е регистрирана в страната).

Яхтата на Мелниченко, която е оценена на около 300 млн. долара, е преместена в Дубай още през декември. За последно тя е забелязана в местността през март. Около това време бизнесменът създава и местни подразделения на двете си компании, като целта е по този начин да се възползва от желанието на ОАЕ да играе по-важна роля в глобалните финанси и да запази значителна част от бизнеса си активна. Това би било възможно само при запазването на сравнително добри отношения и с двете страни в спора, което е изключително трудно за постигане. ОАЕ отказаха да осъдят нахлуването на Русия при гласуване в ООН, което беше първият сигнал за разделение от линията на САЩ.

Правителствен служител казва пред Bloomberg, че ОАЕ приемат сериозно ролята си в защитата на целостта на световната финансова система и работят в тясно сътрудничество с частния сектор за прилагане на целеви финансови санкции и борба с укриването в съответствие с международните си задължения. Друг правителствен служител обяснява, че страната остава отворена за фирми и инвеститори от цял свят, въпреки че непрекъснато се стреми да укрепва регулаторната рамка и да се бори с финансовите престъпления.

Израел

В Израел има въведени предпазни мерки за спиране на финансирането на тероризма и прането на пари, които затрудняват руснаците да прехвърлят средства си през местните банки. Въпреки това те все още могат да купуват имот с относителна лекота според банкери, адвокати и брокери на недвижими имоти, говорили пред Bloomberg. Страната също така предлага гражданство на евреи от цял свят, което я прави очевиден избор за руснаците с еврейско наследство.

55-годишният бивш собственик на "Челси" и приближен до Путин Роман Абрамович получи гражданство през 2018 г., след като неуспешно се бореше да поднови визата си за Обединеното кралство. Две години по-късно купи имение за 65 лн. долара в Херцлия, като притежава и други имоти там. Той беше забелязан на летището в Тел Авив през март, като тази случка беше повод за един от малкото директни упреци от страна на САЩ. Тогава заместник държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд предупреди страната да не "се превръща в последното убежище за мръсни пари, които подклаждат войните на Путин".

Говорител на израелското външно министерство каза, че страната няма да си позволи да бъде път за заобикаляне на санкциите, наложени на Русия от САЩ и други западни страни, и е създала работна група, която да гарантира, че различните сектори на икономиката разбират санкциите и последствията от несъответствие.

Турция

Най-малко четири свързани с Русия яхти са плавали към Турция от началото на войната според данните за проследяване на Bloomberg. Те включват Eclipse и My Solaris на Абрамович, както и Predator на минния магнат Искандар Махмудов. Други плавателни съдове вече бяха в Турция, когато избухна войната. Освен това, макар и страната да е член на НАТО, тя е под американски санкции заради решението си да купи руско оръжие. Връзките на Анкара с Москва не са тайна, като това е и причината президентът Ердоган да се опитва да играе ролята на медиатор между Русия и Украйна.

Политическите опасения също имат роля в Турция. Руснаците са били една пета от чуждестранните туристи в страната миналата година, а Анкара купува почти половината от газа си от Русия. С рекордната инфлация, която предизвика обществени проблеми преди ключовите избори догодина, сега е особено трудно за Турция да се откаже от руския газ.

Сергей Волченков, партньор в Tolerance Homes в турския средиземноморски курорт Анталия, казва, че повечето му клиенти са руснаци и търсенето се е увеличило пет пъти след инвазията. "Някои купуват до 15 апартамента наведнъж, за да получат гражданство", каза той. След инвазията Турция повиши прага чуждестранни купувачи на имоти да получат гражданство до 400 хил. долара от 250 хил. Това все още е привлекателно, особено за по-богатите руснаци, тъй като ЕС прекратява своите програми за "златен паспорт".

Продажбите на жилища на чужденци са се удвоили през първите четири месеца на 2022 г. спрямо година по-рано според официалните данни. През април руснаците за първи път оглавиха класацията на чуждестранните купувачи в Турция.

Влиянието на САЩ намалява

Обявената в последно време готовност на съюзниците на САЩ в Близкия изток да поемат по свой геополитически път идва след години на наслагване на напрежение. Дълбочината на пукнатините стана явна след руската инвазия в Украйна, като съюзниците на САЩ от Япония и Южна Корея се присъединиха към кампанията срещу Русия със собствени санкции и конфискации на активи, но ключови партньори в Близкия изток се въздържаха.

"Тези три страни исторически са били важни съюзници на Вашингтон", каза Норман Бейли, бивш старши директор по международните икономически въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом, който изучава руските пари в Близкия изток. "Това показва, че влиянието на САЩ непрекъснато намалява", добавя той пред Bloomberg.

Администрацията на Байдън се опита да подобри връзките в региона след руската инвазия, но като друг знак за отслабващо влияние е този, че не успя да убеди съюзниците от Персийския залив да помогнат за ограничаване на растящите цени на суровия петрол, които повишават инфлацията в световен мащаб.

"Случва се цялото това геополитическо преустройство", каза Джоди Витори, професор в Джорджтаунския университет, който изучава връзката между финансовите потоци и националната сигурност на САЩ. "И не мисля, че САЩ имат отговор."

Засега администрацията на Байдън се опитва да затвори някои вратички, използвани от руските олигарси, като забрани на американски юридически лица да предоставят счетоводни, корпоративни и управленски консултантски услуги на руски организации. Обединеното кралство предприе подобни мерки, което затруднява западните компании за професионални услуги да помагат на руснаци, които търсят убежища за санкции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Когато стане дума за насилствено отнемане на имущество на хора, просто защото са богати, в съзнанието ми изплува комунистическия девиз от онова мътно време: "Експроприирай експроприаторите!" с всичката екзотика на следдеветосептемврийската разправа.

    Някъде тогава на моя кръстник - много известен софийски гинеколог - му шумкарите му експроприират клиниката на Раковска, защото частната собственост според тях раждала капитализъм. И в дома му настаняват още три семейства, пострадали от англо-американските бомбардировки...
    Пак обяснение някакво получил!

    А след като с усилие прочетох два пъти текста на Тодор така и не открих основание за експроприацията на имуществото на избран кръг руски богаташи. Освен, че са руски и че са "близки до Путин". Чудно в кой наказателен кодекс са описани тия два състава на престъпления?

    С тази абсолютно непозоваваща се на никакъв закон мярка Западът постига две изключително съществени неща:

    1. Демонстрира на петите си колони (защото в Русия олигарсите бяха най-прозападната част от обществото), че може не само във всеки един момент да бъдат изоставени на милостта на властите, но може и да загубят цялото си имущество и капитали, които са изнесли от родината си на запад;

    2. Самоцелните политико-етнически експроприации рушат доверието у световните богаташи, че Западът е сигурен държател на капиталите им. И е повече от логично какво ще последва.

    Тъй като не познавам нито Елцин, нито Костов, хич не ми е зор как се пържи олигархата по света и у нас.
    Но недоумявам как не съм разбрал, че шумкарите са завладели и Запада!?

    Нередност?
  • 2
    arax avatar :-|
    arax

    Изброените държави са най-печелившите от сегашната ситуация. И защооо няма санкции срещу тези дължави? Защото...

    Нередност?
Нов коментар