Половината от руския износ на суров петрол се насочва към Азия

През последните няколко месеца вносът на руски петрол в Индия се е увеличил тройно

В момента Индия е станала вторият по големина вносител на руски суров петрол на континента след Китай
В момента Индия е станала вторият по големина вносител на руски суров петрол на континента след Китай
В момента Индия е станала вторият по големина вносител на руски суров петрол на континента след Китай    ©  Reuters
В момента Индия е станала вторият по големина вносител на руски суров петрол на континента след Китай    ©  Reuters

Русия започва да изнася все повече суров петрол към Азия в опит да се справи с предстоящите европейски санкции върху износа. Според анализ на Bloomberg половината от руския суров петрол, превозван по море, сега се насочва към Азия, спрямо 1/3 в края на февруари. Миналата седмица Русия е изнасяла около 3.55 млн. барела дневно, от които 1.878 млн. са били насочени към Азия.

В момента Индия е станала вторият по големина вносител на руски суров петрол на континента след Китай, чийто внос остава непроменен. През последните няколко месеца покупките на Индия на руски суров петрол са се увеличили от 1% до 18 % от стойността на износа, съобщава Markets Insider, позовавайки се на анализ на независима изследователска организация Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), публикуван в понеделник. През месец май Русия е станала вторият по големина доставчик на петрол за страната след Ирак, изпреварвайки Саудитска Арабия, показва анализ на Reuters. Според него индийските рафинерии са внасяли около 819 хил. барела дневно руски петрол през изминалия месец спрямо 227 хил. барела през април.

Покупките на руски петрол от Индия и Китай са критикувани от Запада и са в противовес на санкциите, въведени от редица западни държави като САЩ, който е забранил руския енергиен внос, и ЕС, чиито държави членки се съгласиха да спрат 90% от вноса на руски петрол до края на тази година. Нито Индия, нито Китай са осъдили нахлуването на Русия в Украйна, а Пекин отправи критики към санкциите, въведени срещу Русия.

Спад в износа на петрол

Общият износ на петрол от Русия през изминалата седмица е 3.55 млн. барела дневно, което е спад от около 10% спрямо 3.94 млн. барела през седмицата, приключила на 3 юни. Броят на танкерите, напуснали руските пристанища, е намалял от 38 до 34, като по-малко кораби са отплавали от черноморските и тихоокеанските пристанища.

Приходите от експортните мита са се понижили с 16%, до 152 млн. долара от актуализираните 180 млн. долара през седмицата до 3 юни. Митата са се понижили с 10% между май и юни от 6.81 долара за барел до 6.11 долара за барел. От април месец митническите ставки са спаднали с 27% - 8.30 долара за барел, което отразява големите отстъпки, които Русия е принудена да предлага, за да си осигури нови купувачи за своя суров петрол в Азия. Въпреки отстъпките анализ на Bloomberg Economics от началото на този месец прогнозира, че заради повишаващите се цени на енергията продажбите на руски петрол и газ ще нараснат с 20% тази година до 285 млрд. долара в сравнение с 235.6 млрд. долара през 2021 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4

    А не. Руснаците ще дават газ на страни, които изпращат оръжия срещу тях. Пък и всякакви безсмислени санкции ще налагат. Русия да спира всеки износ за Европа на каквото и да е!

    Нередност?
  • 2
    ory531068864 avatar :-|
    Detelin Cvetanov
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    доста си тъп

    Нередност?
Нов коментар