🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саудитска Арабия се завърна като лидер на петролния пазар, въпросът е докога

Вече има признаци, че високите цени удрят търсенето както пряко, така и косвено

Очакването на пазарите е, че планираната среща между президента на САЩ Джо Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ще доведе до поддържане на по-висок добив от ОПЕК
Очакването на пазарите е, че планираната среща между президента на САЩ Джо Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ще доведе до поддържане на по-висок добив от ОПЕК
Очакването на пазарите е, че планираната среща между президента на САЩ Джо Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ще доведе до поддържане на по-висок добив от ОПЕК
Очакването на пазарите е, че планираната среща между президента на САЩ Джо Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ще доведе до поддържане на по-висок добив от ОПЕК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мохамед ел Ериан, президент на Queens' College в университета в Кеймбридж и преподавател в Wharton School на университета на Пенсилвания, в коментар за Project Syndicate

Неравномерното китайско търсене допринесе за тазгодишната волатилност на международните цени на петрола. Но последвалите развития при предлагането ще имат непосредствени геополитически и финансови последици, които надхвърлят петролния пазар. По-конкретно, Саудитска Арабия се завърна като най-влиятелния фактор в определянето на пределните цени. Но колко дълго ще продължи тази ситуация не е ясно.

Страничният ефект от китайското търсене върху цените на петрола е широко признат. Страната е голяма, с големи енергийни нужди и високоинтензивно потребление и силно зависи от външни доставчици. Движените от Китай ценови ефекти бяха особено непредсказуеми тази година, тъй като китайските власти налагат и отменят локдауни в рамките на политиката си за нулев COVID-19 в страната.

За да оцените тази нововъзникваща динамика, помислете как доминиращите влияния върху петролния пазар са се променили през последните 15 години.

Дългогодишната доминация на ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, избледня поради експлозивния растеж на шистовите производителите - включително в Съединените щати. По този начин ролята на производителите на суинг (олигополна група от доставчици, която е в състояние да увеличава или намалява предлагането на стоки), която е от решаващо значение за ограничаване на големите ценови превишения в двете посоки, се премести към тях, отдалечавайки се от Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК.

В опит да възстановят влиянието на ОПЕК върху петролния пазар Саудитска Арабия и Русия се договориха през 2016 г. за разширено споразумение за квоти за добив. Известна като ОПЕК+, тази коалиция възстанови ефективността на производствените тавани, обявени от нейните членове. Но водещата й роля в определянето на цените беше подкопана през следващите години от нарастващите опасения от изменението на климата и свързаната с това спешна необходимост от намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари обаче спря очевидната дългосрочна ерозия на глобалната икономическа и политическа роля на ОПЕК+. Западните санкции свиха доставките на петрол от Русия, което помогна за повишаване на цените. Това от своя страна доведе до завърналото се значение на Саудитска Арабия на петролния пазар, като нарастващи брой западни лидери настояха кралството да предприеме стъпки за намаляване на цените.

Може би няма по-добра илюстрация за завръщането на Саудитска Арабия към господство на енергийния пазар от съобщението за планираното посещение през това лято на президента на САЩ Джо Байдън в страната - като част от усилията му да намали тежестта на цените на енергията върху американците преди междинните избори за Конгреса през ноември. Пазарите ясно разбраха политическия сигнал и цените на петрола спаднаха - с очакването, че срещата между Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ще доведе до поддържане на по-висок добив от ОПЕК.

Връщането на Саудитска Арабия като сила на световната сцена има и финансово измерение. С цени на петрола постоянно над 100 долара за барел тази година приходите в бюджета на страната нарастват. Миналия месец петролният производител Saudi Aramco отчете рекордни печалби. В резултат на това кралството и други производители търсят възможности за инвестиране на непредвидените приходи, а плановете за вътрешни разходи на правителствата стават още по-амбициозни.

Но колкото и драматична да е тази промяна, новата конфигурация на петролния пазар е крехка, което и саудитските власти признават, особено като се има предвид влакчето на ужасите, с което цените на петрола се движеха през последните години. Вече има признаци, че високите цени удрят търсенето както пряко, така и косвено. Намаляването на потреблението ще бъде придружено от насърчаване на по-ефективно използване на енергията - тенденция, която подновеният акцент върху енергийната сигурност ще засили.

Трябва също да очакваме предлагането да се адаптира, намалявайки доминиращото в момента влияние на ОПЕК. Производителите на шистови горива, особено в САЩ, се стремят да увеличат производството. Регулаторната среда е склонна да бъде по-малко ограничителна към тях. А програмите за алтернативна енергия се засилват, включително чрез по-голямо субсидиране, и като част от усилията за справяне с климатичната криза.

След десетилетия на относителна стабилност доминацията на петролния пазар през последните 15 години, независимо дали от ОПЕК или от шистови производители, се оказваше краткотрайна. С оглед на нарастващата враждебност към изкопаемите горива най-новата промяна, в която Саудитска Арабия внезапно си възвърна ролята на фактор в определянето на цените, е малко вероятно да промени дългосрочната динамика на световния петролен пазар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Докато укри и руси се трепят, чаршафите кешират.

    Нередност?
Нов коментар