🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВЕЦ-овете са произвели с 33% по-малко ток през тази година

Колкото и невероятно да звучи, една от причините е по-малкото валежи. Пропуснати ползи обаче се измерват в стотици милиони

Причините за по-малкото производство може да са много, но най-изтъкваната е по-малкото валежи
Причините за по-малкото производство може да са много, но най-изтъкваната е по-малкото валежи
Причините за по-малкото производство може да са много, но най-изтъкваната е по-малкото валежи    ©  Цветелина Белутова
Причините за по-малкото производство може да са много, но най-изтъкваната е по-малкото валежи    ©  Цветелина Белутова

От началото на тази година ВЕЦ-овете в България са произвели с един милион мегаватчаса по-малко електроенергия, отколкото през същия период на миналата година. Това е понижение с 33%, въпреки че общото производство на ток в страната расте с 20%, търсенето на електроенергия в региона е голямо, а цените - рекордно високи.

Имайки предвид, че повечето хидроцентрали, които имат съществен принос към енергийната система, са собственост на държавната Национална електрическа компания (НЕК), възниква въпросът защо ВЕЦ-овете не работят повече и пропускат възможността да повишат значително приходите в настоящата ситуация.

Отговорите може да поне два - по-малко водни ресурси или ремонти.

Какво става на пазара на ток

Високите цени на електроенергията в последната половин година са голям проблем за бизнеса, но има и компании, които печелят от това - производителите на ток. НЕК обаче не е от най-активните играчи на българската енергийна борса, като по данни на Електроенергийния системен оператор водните централи са генерирали от началото на тази година 2 млн. мВтч при 3 млн. мВтч година по-рано.

По данни от Българската независима енергийна борса през последните седмици НЕК продава тока от водните централи на цени между 370 и 440 лв. на мВтч - каквито са и котировките на пазара от началото на годината. Така единият милион мегаватчаса по-малко произведена енергия може да се измери в около 400 млн. лв. пропуснати приходи.

НЕК разполага с огромен капацитет и централи като ПАВЕЦ "Чаира", ВЕЦ "Орфей", ВЕЦ "Момина клисура" и др. Някои от тях като "Белмекен" и "Чаира" обаче не работят на пълен капацитет или въобще, което непременно се отразява на крайното салдо на българската енергетика. В отчета за първото тримесечие на НЕК обаче като причина за по-малкото производство се посочват и по-малкото валежи.

Дали вали?

Макар в последните седмици да изглежда, че има прекалено много дъжд, в случая причината за по-слабата работа на ВЕЦ-овете наистина би могла да се търси в по-малкото валежи през тази година, отколкото през миналата. Статистиката показва, че в страната са паднали около 40% по-малко валежи от януари до сега, поне на база на няколко метеостанции, които "Капитал" провери.

Данните са взети от три градски станции, които се намират недалеч от повечето ВЕЦ в страната - Кърджали, Сандански, Пазарджик и една планинска станция на вр. Мусала, като се има предвид, че най-голяма концентрация на големи ВЕЦ-ове има в рило-родопските масиви.

Най-малко е разминаването във валежите на вр. Мусала, където са паднали само с 16% по-малко спрямо миналата година. В района на Сандански обаче понижението е 67%.

През юни данните са други - въпреки че още е средата на месеца, вече е почти достигната нормата от миналия юни. Това може да стане причина за увеличено производство от водните централи в следващите дни.

Със сигурност обаче производството на ток е по-малко и заради напълно спрялата дейност на ПАВЕЦ "Чаира" - през тази година почти въобще не е произвела ток.

Какво казват от НЕК?

След като от НЕК бяха потърсени за коментар, те представиха следните данни: "При сравнение на данните за двата периода от януари до юни 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. в язовирите, използвани за електропроизводство от НЕК, се наблюдава намаление на притока с 37% (от 5273 млн. куб.м на 3313 млн. куб.м). Поради тази причина производството на електрическа енергия от ВЕЦ на НЕК за същия период е намалено с 36% (от 1.7 млн мвТч на 1.1 млн мвТч)".

От компания още заявиха, че въпреки намаления приток за периода нивото на водните запаси в язовирите е запазено, а наличните водни запаси във водоемите към 14 юни 2022 г. са 83.3% запълнен обем, като към същата дата през 2021 г. наличните водни запаси са били 82.4%.

Като причина за много по-малкото производство те визират, че "стандартният подход при намалени притоци, обхващащи и пролетния период на пълноводие, е да се намали и производството на електроенергия, за да може да се акумулират обеми за последващия летен период на маловодие. Предвид тези факти е намалено и електропроизводството през първите месеци на настоящата година. Независимо че в момента в дружеството са в ход няколко рехабилитации, включително на ПАВЕЦ "Чаира", няма допусната загуба от непреработени водни обеми".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bleble avatar :-|
    Vasil Velev

    Една от причините за повишеното производство на ток миналата година бяха снеговалежите и тяхното топене.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba

    Нема страшно, две седмици се скъса да вали.
    Ще напълни язовирите.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
  • 4
    lxl24646788 avatar :-|
    lxl24646788
    • + 1

    При тия некадърници кое ли в повече? Освен заемите.

    Нередност?
Нов коментар