🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще превърне ПАВЕЦ "Чаира" в най-голямата батерия в региона

Това ще стане с изграждането в съседство на язовир "Яденица", който ще е допълнителен изравнител на водната централа

Енергийният министър в оставка Александър Николов (ИТН) и премиерът Кирил Петков обявиха старта на проекта за язовир "Яденица". Инвестицията е за около 300 млн. евро
Енергийният министър в оставка Александър Николов (ИТН) и премиерът Кирил Петков обявиха старта на проекта за язовир "Яденица". Инвестицията е за около 300 млн. евро
Енергийният министър в оставка Александър Николов (ИТН) и премиерът Кирил Петков обявиха старта на проекта за язовир "Яденица". Инвестицията е за около 300 млн. евро    ©  Георги Кожухаров
Енергийният министър в оставка Александър Николов (ИТН) и премиерът Кирил Петков обявиха старта на проекта за язовир "Яденица". Инвестицията е за около 300 млн. евро    ©  Георги Кожухаров

На фона на политическите трусове и предстоящия вот на недоверие държавата обяви старта на един от най-ключовите за енергийната система проекти - язовир "Яденица". Това ще позволи на ПАВЕЦ "Чаира" да работи много повече и буквално да стане най-голямата енергийна батерия в Югоизточна Европа. Нещо, което е изключително важно за енергийната трансформация и навлизането на все повече ВЕИ мощности.

Интересно е, че решението за изграждането на язовир "Яденица" е взето от правителството на Кирил Петков, заедно с подалия оставка енергиен министър от ИТН Александър Николов. Проектът бе обсъждан последно покрай Плана за възстановяване на България, но в крайна сметка не влезе в него. А след това нямаше сигнали, че Министерството на енергетиката работи в тази посока.

Прогнозната стойност през миналата година бе 220 млн. евро, но предвид инфлацията в строителството може да се очаква, че ще премине границата от 300 млн. евро. Въпреки това финансовият ефект от допълнителната продажба на ток ще бъде огромен, ако борсовите цени на електроенергията се запазят на сегашните нива. Дори само при 10 часа работа и мощност от 864 мВт ще се генерират 8640 мВтч, което при средна цена от 400 лв./мВтч прави 3.4 млн. лв. За месец това означава около 100 млн. лева.

Прогнозният срок за изпълнение на такъв обект обаче е много дълъг - поне 5-7 години, но все пак началото е ключово.

Как работи ПАВЕЦ "Чаира"

Нов старт за язовира

Енергийният министър в оставка Александър Николов припомни, че проектът "Яденица" започва още през далечната 1994. Той се намира в източната част на Рила, на едноименната река, и е на 6 км от местността Юндола. Очаквания воден обем е 9 млн. куб. метра.

През 2005 г. обаче строителството е спряно заради липса на финансиране. Едва през 2016-2017 г. се извършва актуализация на работния проект, но следват екологични спорове и дела. В началото на 2018 г. Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу проекта, но поради липсата на финансиране той така и не започва да се реализира.

Междувременно обаче язовир "Яденица" е обявен за проект от общ интерес за Европейската комисия, което означава, че може да получи финансиране и реализацията му ще има ефект за целия региона.

Как това ще помогне на ПАВЕЦ "Чаира"

С изграждането на язовир "Яденица" на практика ще се увеличи обемът на т.нар. долен изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" - там, където водите се събират, след като бъдат пуснати по тръбите от язовир "Белмекен" до язовир "Чаира". Последният сега се запълва за 8 часа (4.2 млн. куб.м), което налага водната централа да бъде спряна. При наличието на "Яденица", който ще бъде свързан с "Чаира" чрез реверсивния напорен тунел с дължина 6730 м и с диаметър 7 м, времето за запълване ще се увеличи на 20 часа. По този начин ПАВЕЦ-а ще може да балансира много по-значително енергийната система на страната и да поема пиковите натоварвания.

"ПАВЕЦ "Чаира" ще премине от дневен към седмичен режим на работа", каза енергийният министър в оставка Николов. По думите му възможностите за помпен режим ще се увеличат от 11 до 22 часа. Той се активира когато електроенергията е с ниска цена - например през нощта, и чрез помпите водата се връща обратно нагоре към язовир "Белмекен". След това през деня, когато цените на тока са високи, се активира обратният режим през турбините.

Това ще доведе до значително подобряване на генераторните мощности в страната, тъй като мощността на ПАВЕЦ "Чаира" е 864 мегавата (един блок на АЕЦ "Козлодуй" е 1000 мегавата) и може да се достигне само за 5 минути.

Разбира се, за да има смисъл от всичко това, е нужно да се отстранят повредите в самата ПАВЕЦ "Чаира", след като през последните месеци аварии извадиха част от мощностите й от строя, а други са в дългосрочно ремонти. На практика от май месец централата въобще не работи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 8
    • + 2

    Няма икономическа обосновка за изграждането на Яденица. ПАВЕЦ Чаира покриваше товара на ВЕИтата и със сегашния режим на работа, поне допреди да бъде разрушен от алчност и безхаберие.
    Голяма част от землището на този скъп и безмислен язовир се намира в защитени територии.
    Просто някой се е наканил да открадне няколкостотин милиона и да повтори схемата с "Цанков камък"

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#1] от "jagerzur":

    Taka e.

    Подобно разширяване на Чаира ще струва стотици милиони

    Човек си задава въпроса за какво ще отидат тогава онези няколко-стотин милиона в Плана за възстановяване с които уж щеше да се прави гигантска батерия?

    Макар, че тая гигантска батерия сама по себе си мирише защото Тесла направи подобна батерия в Австралия за 10% от сумата, която нашите меринджеи се канят да изразходят

    Нередност?
  • 3
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#2] от "Николов":

    Гигантската батерия, дето сами ще си я произведем, като истински лидери в тази сфера :) ? Понеже никоя фирма няма капацитета да ги достави до кря на 2026, до когато трябва да се използват парите. То е ясно, че някой се е наканил да си отреже голямо парче от баницата, но не знае даже как да си защити идеята

    Яденица е перфектна схема за корупция - ще струва около милиард, бетон и арматура лесно се надуват като обеми, копаенето на един тунел може да го свърши и GP group, те са известни как работят, и ще потекат едни чанти с пари за млади меринджеи :)

    Нередност?
  • 4
    ilk16303095181073358 avatar :-|
    ilk16303095181073358
    • - 1
    • + 7

    Павец "Чаира" е абсолютно необходим на България ако искаме да използваме повече слънчева и вятърна енергия която си е българска и безплатна. ПАВЕЦа до сега е покривал баланса на ВЕИ-тата, но има данни за заявени поне още 15GW соларни централи за бъдещо инсталиране. Освен това разширението на ПАВЕЦ-а с язовир Яденица е замислено още през 90-те години и както е споменато и в статията доста бързо ще се изплати на държавата(5-6 години според статията за разлика например от газопровода Балкански поток). Даже трябва да помислят и за допълнително разширение освен Яденица.

    Нередност?
  • 5
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Ватов":

    Ако е абсолютно необходим, защо не се ремонтира качествено, а тъне в разруха? Защо не се модернизира и да се вдигне мощността, а не времето за работа? Разширението с "Яденица" е вехт проект от 80те. Всички досегашни икономически и финансови анализи показват, че "Яденица" ще работи на загуба. Има становища от БАН за висок сеизмичен риск. Имаме три ПАВЕЦ-а в България. С парите за строителство на безмисления язовир "Яденица" може да се направи още един ПАВЕЦ, но вместо това стремежа е просто към още крадене от примитивни проекти като на Бойко магистралките.

    Нередност?
  • 6
    zara09 avatar :-(
    zara09
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Ватов":

    Е как ще се изплати като нито един от 4-те агрегата на ПАВЕЦ Чаира не работи? Къде ще е помпения (акумулиращия) ефект? Освен като ВЕЦ-ове за какво друго ще се ползват тези язовири...Необмислена история, или добре обмислена корупционна схема. Интересно КОЙ ще е строителят? И този Николов въобще технически компетентен не ми изглежда, може би по финансите е повече в час, но предложението е ...(не искам да използвам обидни епитети). Оправете си ПАВЕЦ-а, повикайте Тошиба, хвърлете пак милиард (като си помисля, че в най-гладните , 90-те години го градихме и с некадърност и алчност го разсипахме) и тогава говорете за нов язовир. Остана само един малък Павец Белмекен, но основната работа се вършеше от Чаира. Лошото е, че не само агрегатите не са в ред, самата бетонна конструкция (вследствие недопустими вибрации е вече остаряла) е механично остаряла...всичко, ама всичко трябва наново да се гради!

    Нередност?
Нов коментар