НЕК отчита над 820 млн. лв. печалба въпреки слабото производство от ВЕЦ-овете

Общите приходи на компанията достигат 3.9 млрд. лв., а дълговете намаляват до 2.9 милиарда

НЕК отчита голяма печалба и намаляване на задълженията. Тези новини обаче не решават проблемите й в дългосрочен план, особено на фона на очакваното стабилизиране на пазара на електроенергия, а оттам и на цените.
НЕК отчита голяма печалба и намаляване на задълженията. Тези новини обаче не решават проблемите й в дългосрочен план, особено на фона на очакваното стабилизиране на пазара на електроенергия, а оттам и на цените.
НЕК отчита голяма печалба и намаляване на задълженията. Тези новини обаче не решават проблемите й в дългосрочен план, особено на фона на очакваното стабилизиране на пазара на електроенергия, а оттам и на цените.    ©  Цветелина Белутова
НЕК отчита голяма печалба и намаляване на задълженията. Тези новини обаче не решават проблемите й в дългосрочен план, особено на фона на очакваното стабилизиране на пазара на електроенергия, а оттам и на цените.    ©  Цветелина Белутова

Пореден рекорд в държавната енергетика регистрира Националната електрическа компания. След впечатляващите резултати на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" за деветмесечието и НЕК отчита 822 млн. лв. печалба (739 млн.лв. чиста печалба) на фона на 278.2 млн. лв. за същия период на м.г. И това е факт дори на фона на по-малкото производство във вецовете, както и след излизането на ПАВЕЦ "Чаира" от строя.

Печалбата всъщност ще продължи да расте до края на годината, когато е възможно дотогава компанията да излезе на плюс от над един милиард лева. Другата добра новина е, че освен печалбата НЕК топи и задълженията си. Общата им сума намалява до 2.9 млрд. лв. на фона на над 4 млрд. лв. година по-рано, показва още финансовият отчет на дружеството. Това стана, след като дружеството погаси милиарден заем към държавата.

Намаляват и краткосрочните задължения към т.нар. свързани лица (като групата на БЕХ например), като сумата е 176.5 млн. лв. на фона на 305.6 млн. лв. за същия период на 2021 г.

Космически приходи

Общите приходи на НЕК са нараснали до 3.9 млрд. лв. (при 2.6 млрд. лв. година по-рано). Интересно е обаче, че само приходите от продажби са 3 млрд. лв., или с над 90% повече спрямо м.г., когато са били малко над 1.5 млрд. лв.

В същото време заради по-сухата година вецовете са работили по-малко. Те са произвели 2 031 756 мВтч електроенергия, което е спад с 29.4% в сравнение с година по-рано. Това обаче се дължи не само на по-скромните водни обеми, но и на пестенето на водни ресурси, отбелязват от НЕК.

Експертите припомнят, че язовирите активно участват на балансиращия пазар, като мениджмънта на компанията е полагал усилия за максимално ефективното използване на водния ресурс. По-скромното производство на вецовете се е отразило и на участието на НЕК на свободния пазар, където предлаганите обеми електроенергия са с 26.7% по-малко в сравнение със същия период на м.г.

Неблагоприятно влияние оказало и по-високите заявки на крайните снабдители на ток "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про" (заради по-студените първи месеци на т.г. в сравнение с миналата, както и заради неточни прогнози на крайните снабдители) и насочването на допълнителни количества по дългосрочни договори към регулирания пазар. А това рефлектирало и на по-малките продажби на енергийната борса.

Доставчик от последна какво?

Любопитен детайл от отчета на НЕК са и приходите на компанията в качеството й на доставчик от последна инстанция (ДПИ). За деветте месеца на 2022 г. те са нараснали с колосалните 614.7% до 86.1 млн. лв. (при 12 млн. лв. година по-рано). Компанията е продала на бизнеса 157 452 мВтч електроенергия при едва 58 518 мВтч за деветте месеца на миналата година. Това се дължи на факта, че част от малките стопански потребители все още нямат договор с търговец на свободния пазар и се налага да се снабдяват с ток от ДПИ, където традиционно цените са още по-високи.

Срокът за сключване на договор с редовен доставчик на електроенергия изтече в началото на юни 2021 г. и всички, които не бяха направили това, преминаха автоматично към ДПИ. Прозорец за смяна на доставчика има в началото на всеки месец, но явно някои фирми са предпочели да не се занимават с това. От една страна, причината може да е в пълната липса на разяснителна кампания. А от друга, за някои малки бизнес обекти (офиси, адвокатски кантори и др.) цената на тока не е съществено перо като при хлебарници, фризьорски салони, където тя е фактор и е част от крайния продукт или услугата, която предлагат.