🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Част от ПАВЕЦ "Белмекен" се връща в експлоатация след успешен, но бавен ремонт

Засега възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" остава неясно. НЕК обаче мисли за проекта за разширяването на капацитета му

Цялата помпена централа има капацитет 375 мВт за производство на ток и 104 мВт в режим на консумация за изпомпване на вода
Цялата помпена централа има капацитет 375 мВт за производство на ток и 104 мВт в режим на консумация за изпомпване на вода
Цялата помпена централа има капацитет 375 мВт за производство на ток и 104 мВт в режим на консумация за изпомпване на вода    ©  Георги Кожухаров
Цялата помпена централа има капацитет 375 мВт за производство на ток и 104 мВт в режим на консумация за изпомпване на вода    ©  Георги Кожухаров

В сезона на пролетните дъждове и снеготопенето България не използва оптимално мощностите си за производство на ток от ВЕЦ, тъй като някои от най-големите централи са или в проточили се ремонти, или аварирали. Това води да десетки милиони пропуснати ползи и по-малко предлагане на енергия, което пък допълнително повишава цените на тока.

На 6 юни обаче от Националната електрическа компания (НЕК) обявиха, че рехабилитацията на първия хидроагрегат на ПАВЕЦ "Белмекен" е приключила успешно след проведени 72-часови проби в реални условия. Агрегатът разполага със 75 мВт в генераторен режим и 52 мВт в помпен режим. Цялата помпена централа има капацитет 375 мВт за производство на ток и 104 мВтч в режим на консумация за изпомпване на вода, но другият агрегат, който се ремонтира, ще бъде пуснат в експлоатация чак през август.

В каскадата "Белмекен - Сестримо" влизат помпено-акумулаторната водноелектрическа централа ПАВЕЦ "Белмекен" и вецовете "Сестримо" и "Момина клисура". Заедно с големия ПАВЕЦ "Чаира" тези съоръжения образуват най-големия хидроенергиен комплекс в страната и Югоизточна Европа като цяло, чиято обща мощност е 1600 мегавата за производство на ток и 892 мегавата при изпомпване.

Ремонтът

Рехабилитацията на каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура" е възложена през май 2018 г. на хърватско-чешкия консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS. Стойността на договора е 20 млн. евро и включва ремонт на ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура", както и производство, доставка, монтаж, авторски надзор, настройка, изпитване и пускане в експлоатация на съоръжения и системи за трите централи. Срокът за изпълнение по договор е 28 месеца, или до края на 2020 г. Последното официално изявление за този проект бе от октомври 2019 г., когато тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова потвърждава, че крайната дата за изпълнение на договора за целия проект е 13.11.2020 г. Заради корона кризата обаче и този договор е бил удължен, като първоначалните данни бяха, че дейностите ще приключат в края на 2021 г., но и сега все още не са изцяло приключени.

В съобщението на НЕК се заявява, че в момента се извършва рехабилитация на втория хидроагрегат на централата, която ще завърши в края на лятото и след това ще се започне работа и по пети хидроагрегат, с което ефективно трябва да приключи проектът за ремонта и ПАВЕЦ-ът да заработи изцяло.

"Активно продължават работите и по другите две централи от каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура" - ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура". В първия през март 2022 г. успешно бе завършена рехабилитация на втория хидроагрегат. Към момента централата разполага с пълния си капацитет от 240 мВт. Във ВЕЦ "Момина клисура" е завършена рехабилитацията на втория агрегат, а първият е в режим на 72-часови проби за въвеждане в експлоатация. Към момента централата разполага с пълния си капацитет от 120 МВт", се казва в съобщението относно развитието на ремонтната дейност в останалите централи от същата каскада.

Така извън строя остава само ПАВЕЦ "Чаира", където на 23 март силен воден удар буквално унищожи единия агрегат, а през май последва и спиране на последния работещ агрегат заради технически проблеми. От тогава бeше сменен един член на борда на директорите на НЕК от времето на ГЕРБ - Христо Георгиев, и бе назначен нов изпълнителен директор в лицето на Мартин Георгиев. Друг член на борда на директорите на НЕК, назначен само преди няколко месеца като независим кандидат-Светослав Спасов също бива сменен, но малко преди аварията да се случи. Пред Капитал той заяви, че причината за освобождаването му се крие в конфликт с друг член на Съвета на Директорите на НЕК -Момчил Ванов във връзка с негова позиция за теглене на заеми от страна на НЕК за повече от 1 млрд лева, със срок на изплащане до 1 година. "Моята позиция бе, че този заем в този кратък срок е непосилен за НЕК, което би довело до фалита на НЕК, който изплаща и други заеми", каза по темата Спасов.

Преди седмица Мартин Георгиев обяви, че НЕК има проект за разширение на работния режим на ПАВЕЦ "Чаира", но не каза кога евентуално ще бъде възстановена пълната мощност на централата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chudomor avatar :-|
    chudomor
    • - 1

    "...в момента се извършва рехабилитация на втория хидроагрегат на централата, която ще завърши в края на лятото и след това ще се започне работа и по пети хидроагрегат..."
    Я по-сериозно...

    Нередност?
  • 2
    jagerzur avatar :-?
    jagerzur

    Освен прес-съобщението на НЕК, какво друго научаваме? Че 2/3 от договорите за по-мащабна рехабилитация на НЕК през последните 10 г. (+ този за ВЕЦ Въча 1) са сключени с руска компания, свързана със санкционирани лица? Защото CKD Blansko Holding, както и CKD Blansko Small Hydro са собственост на ТЯЖМАШ - Русия и са свързани със санкционираното лице Андрей Трифонов. Освен това научаваме, че каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура 4 г. след сключването на договор за ремонт, който трябва да продължи 3 г. работи на 1/2 капацитет в периода на пролетното многоводие? В НЕК явно трябва да се намесят ДАНС, защото системно създава рискове за сигурността на енергийната система, вместо да ги избягва.

    Нередност?
Нов коментар