🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия въвежда мерки, за да пести газ за зимата

Японското правителство призова за ограничено потребление на ток в Токио

"Повече газ трябва да бъде пренасочен в хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.
"Повече газ трябва да бъде пренасочен в хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.
"Повече газ трябва да бъде пренасочен в хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.    ©  Reuters
"Повече газ трябва да бъде пренасочен в хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германското правителство се надява да насочи извънредни количества газ към хранилищата, като се премине на въглища.
  • На германските компании ще се изплащат компенсации, за да не използват газ.
  • В Япония министерството на икономиката призова хората, живеещи в региона, обслужван от Tokyo Electric Power Co., да пестят електроенергия.

Германия планира да гори повече въглища през лятото, да плаща на индустрията да не използва газ и да осигури заеми за милиарди евро на търговците за купуването на газ. "Ситуацията е сериозна. Затова допълнително подсилваме предпазните мерки и предприемаме още действия за намаляване на газовото потребление. То трябва да продължи да спада, но също така повече газ трябва да бъде пренасочен към хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Еuractiv.

Той обяви нов набор от мерки с цел намаляване на търсенето от индустрията и от производителите на електричество. Предвиждат се и мерки за осигуряването на газовите търговци с държавни заеми, позволяващи допълнително купуване на газ.

Германия не е изключение - десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация с газа. Международната агенция по енергетика заяви, че континентът трябва да бъде готов за пълно спиране на износа на руски газ тази зима.

Същевременно японското правителство призова бизнеса и обществеността в района на Токио да намалят потреблението на електроенергия за известен период от време. Това се налага, защото властите заявиха, че липсата на производствени мощности може да доведе до сценарий, в който столицата на страната да остане без електрозахранване.

Постигане на енергийна сигурност

Намаляването на употребата на газ при производството на електричество в Германия е част от инициатива за постигане на енергийна сигурност от май. Законопроектът в момента минава през парламента в Берлин и трябва да влезе в сила в средата на юли. Управляващите се надяват да насочат извънредни количества газ към хранилищата, като се премине на въглища. За тази цел бе решено за определен преходен период да работят допълнителни въглищни централи. "Това е болезнено, но е необходимо в тази ситуация, за да намалим потреблението на газ", коментира Хабек.

Правителството обмисляше, но впоследствие отхвърли варианта да се удължи работата на последните ядрени реактори, които трябва да затворят до края на 2022 г. "Ядрената енергия няма да ни помогне", посочи тогава Хабек.

До лятото германското правителство ще въведе система за газов аукцион, която ще наподобява такива системи на пазара на електричество и ще стимулира индустрията да намали потреблението на газ. На компаниите ще се изплащат компенсации, за да не използват газ. "Това насърчава ограничаването на употребата от индустрията, така че да остане повече за хранилищата", казва Хабек. Този план има подкрепата на германската индустрия. От Асоциацията на машиностроителната индустрия (VDMA) посочват, че застават зад това предложение, което "ще доведе до намаляване на газовото потребление чрез търгове".

Същевременно германският газов хъб Trading Hub Europe (THE), състоящ се от единадесет оператора на газов пренос, ще бъде натоварен с покупката на допълнителни количества газ. За тази цел той ще получи заем от 15 млрд. евро от държавната банка KfW, който вече беше одобрен от финансовия министър Кристиан Линднер, доскоро изказвал резерви относно плана.

Пестене на електроенергия

В Япония министерството на икономиката и индустрията призова хората, живеещи в региона, обслужван от Tokyo Electric Power Co., да пестят електроенергия следобед, особено когато търсенето достига върховите си стойности, което обикновено е около 16-17 часа. Причината за нужда от ограничаване на потреблението са необичайно високите температури, които са обхванали столицата от няколко дни насам.

Министерството също така помоли домакинствата и фирмите да поставят климатиците си на температури, които не са по-ниски от 28 градуса. В съобщението се казва, че обществеността трябва да избягва използването на ютии и други енергоемки уреди.

Предупреждението дойде, след като се очакваше запасите от мощност в района да паднат под 5% от общия капацитет. Между 16 и 17 ч. съотношението между търсенето на електроенергия и капацитета за доставка се очаква да достигне 96%, сочат данни на Tokyo Electric Power Company.

През март това съотношение достигна 103%, след като силно земетресение в Североизточна Япония накара няколко топлоелектрически централи да спрат работа. Това беше и първият случай тази година, в който министерството трябваше да се намеси и да призове гражданите да ограничат използването на електричество.

Ситуацията не е толкова тежка, колкото през март, тъй като през слънчевите летни месеци може да се генерира повече електроенергия от слънчеви панели. Очаква се обаче ограничените доставки да продължат, тъй като горещата вълна увеличава използването на климатици.

Метеорологичните служби обявиха най-ранния край на годишния летен дъждовен сезон, откакто Японската метеорологична агенция започна да води отчети през 1951 г. Дъждовете обикновено смекчават летните горещини, често до края на юли, но тази година периодът беше намален с цял месец. Това е причината за необичайно голямото потребление на електричество, като голяма част от гражданите на Токио се отопляват на климатици, които могат да бъдат използвани и през летните месеци.

Завръщане към ядрената енергия?

Япония беше една от първите големи ядрени сили, които се отказаха от повечето от централите си от този тип. Това се случи през 2011 г., след тежкото земетресение и последвалото го цунами, които причиниха големи разрушения в една от най-големите атомни централи в страната - тази във Фукушима.

Тъй като обществената опозиция в Япония все още е силна, разглеждането на ядрения въпрос преди изборите за горната камара на 10 юли би било политически рисковано за премиера Фумио Кишида. Експертите обаче твърдят, че недостигът на електроенергия вероятно ще засили дебата, особено ако управляващата Либерално-демократическа партия постигне убедителна изборна победа.

"Правителството се изчерпва от гледна точка на възможности", казва Нориаки Оба, енергиен анализатор и основател на Post-oil Strategy Institute. "Тъй като недостигът на електроенергия се случи преди изборите, има хора, които смятат, че въпросът може да бъде приет, ако изборният резултат е силен", допълва той. Но предупреждава, че решението на ядреното противопоставяне ще изисква възстановяване на общественото доверие и преоценка на проверката за безопасност на ядрените централи.